Blogolj!

Betűtenger és muzsika a svéd szemnek, fülnek

Nils Holgersson

Sajnos az egyre csak hömpölygő menekülthullám közepette rengeteg fontos hír elveszik a médiazajban. Mi, a magunk szerény eszközeivel csak egyetlen egyre szeretnénk ráirányítani a reflektorfényt, jelesül: Magyarország lesz a díszvendége a csütörtökön induló Göteborgi Könyvvásárnak. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy mekkora lehetőség ez a hazai irodalom, és tágabb értelemben Magyarország bemutatásának, népszerűsítésének. A Frankfurti Könyvvásárt követően a világ második legfontosabb szemléjére tavaly is több mint százezer érdeklődő látogatott el, és mintegy 1500 újságíró tudósított róla. De ami talán még ennél is fontosabb, hogy az összes jelentős kiadó is jelen lesz, és egy sikeres bemutatkozással nem csak Svédország, de az egész skandináv piac megnyílhat a hazai művek fordítása és terjesztése előtt.

A magyar díszvendégséget a Balassi Intézet által vezetett Publishing Program szervezi. Természetesen nagyon nehéz, jószerivel szinte hálátlan feladat a magyar delegáció összeállítása, hiszen a politikai megosztottság – mint hazánkban oly’ sok mindennek – a magyar irodalmi életnek is jellemzője.

Dicséretes, hogy a Balassi Intézet egy szakmai kuratórium életre hívásával küszöbölte ki a fenti problémát, melyben a külügyi és kulturális döntéshozók mellett a Magyar Művészeti Akadémia és a Petőfi Irodalmi Múzeum keretein belül működő Magyar Könyv- és Fordítástámogatási Iroda, valamint a kiadók is képviseltették magukat.

Döntésükben törekedtek arra, hogy a kiutazó írók az irodalmi élet minden szegmensét lefedjék anélkül, hogy bármelyik oldalra kilengene az inga. Tudom közhelyes, de jelen esetben nem lehet más a zsinórmérték, mint hogy:

nem létezik sem baloldali, sem jobboldali irodalom. Magyar irodalom létezik, amelyet kötelességünk a díszvendégség adta lehetőségeket kihasználva teljes körűen bemutatni.

Hammerstein Judit, a Balassi Intézet főigazgatója szeptember 16-i sajtótájékoztatóján részletesen is ismertette a magyar programot

Íjgyártó István és Hammerstein Judit a sajtótájékoztatón - forrás: Balassi Intézet

A magyar írói delegációt Berg Judit, Bodor Ádám, Jókai Anna, Jávorszky Béla, Kiss Judit Ágnes, Krusovszky Dénes, Kukorelly Endre, Ladik Katalin, Lipcsey Emőke, Mezey Katalin, Nádasdy Ádám, Szécsi Noémi, Szegedi Katalin, Szkárosi Endre, Szőcs Géza, Tóth Krisztina, Török András, Varró Dániel és Vincze Ferenc alkotja.

A könyvvásárra tizenkét magyar mű jelenik meg svéd nyelven, ebből kettő klasszikus (Szerb Antal: Utas és holdvilág, Kosztolányi Dezső: Pacsirta), tíz pedig kortárs. Az utóbbiak között szerepel többek közt Tóth Krisztina Pixelje, Esterházy Egyszerű történet vessző száz oldal – a Márk-változat és Kertész Imre A végső kocsma című könyvei, valamint egy-egy verseskötet Kiss Judit Ágnestől, Krusovszky Dénestől és Varró Dánieltől.

De ez „csak” a papír. Hammerstein Judit sem hagyta szó nélkül, hogy mintegy hetven különböző eseményt is kínál a díszvendégség: a szemináriumi különtermekben rendezett szakmai kerekasztal-beszélgetésektől kezdve a tematikus színpadokon történő bemutatkozásokon át a magyar standon rendezett bemutatókig, dedikálásokig vagy gyerekfoglalkozásokig. 

Az irodalmi megjelenésen túl kiállítások, zenei programok, illetve filmvetítések színesítik a magyar megjelenést, de az 1945-ben meggyilkolt Kinszki Imre fotográfus második világháború előtt készült képei is a vásár kiemelt helyszínén lesznek láthatók. A göteborgi templomokban pedig magyar szerzők műveiből hallgathatnak koncerteket.

Összességében tehát jól látszik, hogy a szervezők igyekeztek a magyar irodalom teljes spektrumának esszenciáját megragadni, amely – dacára a nehézségeknek – véleményünk szerint sikerült is. Ráadásul a szakmai programokon túl kiemelt szerepet kap a tágabb értelemben vett magyar kultúra is, ami segíthet kontextusba helyezni az írókat és műveiket. Természetesen naivitás lenne azt gondolni, hogy konfliktusok nélkül levezényelhető egy ilyen szereplés, a következő írásunkban kivesézzük a hazai „támadásokat”, és megemlékezünk a szívélyesnek korántsem mondható svéd vendéglátásról is. 

Címkék: Kultúra
https://blogstar.blogstar.hu/./pages/blogstar/contents/blog/21092/pics/14429265663563859_800x600.jpg
Kultúra
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Kapcsolódó blogbejegyzések

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?