Nincs telitalálatos az ötös lottón
A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 12. héten megtartott ötöslottó és Joker számsorsoláson a következő nyerőszámokat húzták ki: 22 (huszonkettő), 28 (huszonnyolc), 31 (harmincegy), 49 (negyvenkilenc), 78 (hetvennyolc). Joker: 403025. Nyeremények: 5 találatos szelvény nem volt; a 4 találatos szelvényekre egyenként 1 845 470; a 3 találatos szelvényekre egyenként 21 335; a 2 találatos szelvényekre egyenként 1695 forintot fizetnek.
Blogolj!

Jéghideg vendégszeretet

Nils Holgersson

Képzelje el a következő történetet. Egy régi ismerőse, akivel kevéssé szoros a kapcsolata felhívja Önt és kedvesen, szinte már hízelegve vendégségbe invitálja magához. Nagyon jól esik Önnek, örömmel elfogadja. Szeretne a várhatóan népes vendégseregre jó benyomást tenni, ezért felveszi a legszebb ruháját, kedvenc parfümjének illatába burkolózik és a nagyi féltve őrzött receptje szerint süteménnyel is készül. Megérkezik. A régi ismerős szúrós szemekkel méregeti, majd megszólal:

        - Na, csak idetaláltál, gyere be! Hú, nagyon szép lenne ez a ruha egy kevésbé kövér testen, de nem ba..hmm..hmm várj, mi ez az illat? A parfümöd? De aranyos, a régi Volvómba akasztott Wunderbaumra emlékeztet. Sütit is hoztál? Nem kellett volna, de had kóstoljam meg. Elég középszerű, melyik cukrászdából hoztad? Nem is lényeges, na, dobd le magad!

Legszívesebben egyből hazamenne, de a jól neveltség és az illem még marasztalja. Beljebb lépve a lakásba azonban azzal szembesül, hogy a kedves régi ismerőse meghívta az Ön összes rosszakaróját, ellenlábasát, hogy a kellemesnek már egyáltalán nem mondható összejövetelen alaposan kivesézzék és lejárassák Önt.

Eléggé életszerűtlennek tűnik ez a történet, nem? Pedig Magyarországgal most pont ez fog történni.

A Göteborgi Könyvvásár szervezői ugyanis meglovagolva a migrációs helyzet okozta rendkívül érzékeny, bizonytalan és feszült légkört, számtalan olyan szemináriumi programmal készültek, amelyeknek vajmi kevés közük van a magyar irodalomhoz, viszont annál több a hazai közélet vélt problémáinak a világgá kürtöléséhez. Jó példa erre Brighitta Olsson liberális politikus, volt európai ügyekért felelős svéd miniszter Orbán Viktorral foglalkozó könyvének bemutatója, amelyet Hejj herr diktator címmel a vásár keretein belül népszerűsítenek. De említhetnénk Heller Ágnes könyvvásári vitaestjét is, a jó filozófus a mellőzöttségből fakadó sértettség delíriumából kitörve utazik Göteborgba, hogy mindenhol, mindennek lehordja Magyarországot. Természetesen ezzel még semmi gond nem lenne, ha a másik fél véleményének is teret adnának a szervezők, de erről sajnos szó sincs, valószínűleg ez nem is szerepelt szándékaik között.

A jéghegy csúcsa pedig Hvg.hu-n megjelent cikkben ölt testet:

A baloldali politikus-író, America Vera-Zavala a Facebookon teszi fel a kérdést: „Magyarország a téma, a Magyar Kulturális Intézet a fő partner. Ugyanakkor látjuk a napi borzalmas képeket Magyarországról, a menekültek embertelen kezelését, és ez a magyar kormányzati politika… Mit csináljon az ember, mit tegyünk?” A svéd művész, Channa Bankier pedig kategorikusan kijelenti, hogy nem hajlandó semmilyen magyar témájú rendezvényen részt venni, bojkottálja azokat – írja a Librarius a Svenska Dagbladet cikke alapján.

Tehát a magát feltehetően a svéd szellemi elit köreibe soroló kedves "művész" és író gyerekes bosszút áll a magyar irodalmon – amit nem mellesleg "ők" hívtak oda-, mert az az ország egyedüliként megpróbálta betartani az Európai Uniós szabályokat, amelyek kidolgozásában egyébként a svédek oroszlánrészt vállaltak. Értem.

Szeretném leszögezni, hogy először és utoljára foglalkozunk a Göteborgi Könyvvásár politikai kontextusával, de sajnos most ez megkerülhetetlen. Rendkívül méltatlan ugyanis, mondhatnám ciki, hogy ilyen nemtelen támadásokkal kell szembenéznie a magyar delegációnak, akik jó szándékkal, hívó szóra érkeztek Svédországba, a magyar kultúrát reprezentálni.

Örök optimistaként, mindezek ellenére bízom abban, hogy ezek a kellemetlen közjátékok csak elszigetelt esetek és nem fogják tudni elvonni a figyelmet a hivatalos magyar programról, mert azt lelkiismeretesen állították össze, értékeket közvetít és a magyar irodalom teljes spektrumát lefedi.

Holnap hivatalosan is elindul a vásár, amiről természetesen beszámolunk. Addig is hátradőlök a rattan fotelembe, magamhoz veszem a vacsorára készített isteni barnaszószos húsgolyókat, és örömmel integetek a Gripeneknek, ha véletlenül erre repülnek.

Címkék: Kultúra
https://blogstar.blogstar.hu/./pages/blogstar/contents/blog/21130/pics/14430249642762995_800x600.jpg
Kultúra
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Kapcsolódó blogbejegyzések

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?