Blogolj!

A MAGYAR NYELV NAPJA

Minden magyar óvodásnak!

Egy hónap múlva immár negyedik alkalommal ünnepeljük meg óvodásokkal a magyar nyelv napját. Pontosan 171 évvel ezelőtt, november 13-án Pozsonyi Országgyűlés 1844. évi II. törvénycikke a magyart államnyelvvé nyilvánította. 2011-ben a Magyar Országgyűlés szeptember 29-én határozatot fogadott el e nap megünneplésére. Ezt a döntést meglehetősen szokatlan módon, de egyhangúlag hozták meg. Ekkor gondoltam először arra, hogy óvodásokkal is ünnepelni kellene, hiszen fontos, hogy minél előbb hozzászoktassuk a gyermekeket a magyar nyelv tiszteletéhez, emellett a részvételről dokumentált (fényképes, filmes) emlékeik legyenek. A legfőbb cél pedig az, hogy már az óvodáskorú gyermekek is örömmel vegyenek részt a magyar nyelv használatának közös ünneplésében. 2012-ben ezer, 2013-ban pedig már ötezer-ötszáz, 2014-ben pedig már közel tízezer óvodás mondta el ugyanazokat a verseket ugyanabban a sorrendben a központi helyre delegáltak mellett az óvodákban is. Természetesen azonos időpontban kezdték a közös versmondást.

Fotó: Nyest.hu

2013-ban a felvidéki és az erdélyi óvodások is csatlakoztak hozzánk, összesen ötszázan. 2014-ben már Erdélyből és a Felvidékről is több ezren mondták a verseket velünk együtt. Idén szeretném bevonni a teljes magyarságot, a diaszpóra óvodás korú gyermekeit is szerte a világon.

A hagyományoknak megfelelően 2015. november 13-án 10.30-kor a hazai óvónők által még 2012-ben kiválasztott következő verseket javaslom elmondásra ebben a sorrendben: Tamkó Sirató Károly: Csigabiga; Kiss Dénes: Labdajáték; Bella István: Mondóka; Fecske Csaba: Tündér; Darázs Endre: Csupa sár.

Az erdélyieket most is arra kérem, hogy magyarországi idő szerint kezdjék el az ünneplést. valamint arra, hogy ahogy már megszoktuk, később fotókat, vagy hangfelvételeket is küldjenek a versmondásról. Azok a magyarjaink, akik más időzónában élnek, szerintem két jó megoldás között választhatnának. Az egyik, hogy velünk egy időpontban kezdik el a verseket, a másik pedig, hogy helyi idő szerint 10.30-kor mondják el azokat. Nem kell minden verset megtanulni, lehet utánmondással is szavalni. A lényeg, hogy együtt verseljünk. Aki kéri, annak külön elküldöm a verseket, de az is lehet, hogy közzé teszem azokat az interneten. Még lesz egy meglepetés is, jelesül a központi helyszín, de erről majd később. Készüljetek!

Hanczár János ötletgazda.

Tel: 30 6455474 / jblokk@gmail.com

https://blogstar.blogstar.hu/./pages/blogstar/contents/blog/21640/pics/14447290421025490_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?