Blogolj!

Terror és káosz Párizsban (Folyamatosan frissül)

Franciaország háborúban áll

Francois Hollande: Franciaország háborúban áll egy dzsihádista hadsereggel szemben.

A francia elnök a közeljövőben Putyinnal és Obamával is találkozik.

Franciaország erősíteni fogja katonai műveleteit Szíriában az Iszlám Állam dzsihadista szervezet állásai ellen és indítványozza az ENSZ Biztonsági Tanácsának mielőbbi összehívását, hogy a terrorizmus elleni határozatot fogadjon el – mondta Francois Hollande francia államfő hétfőn a francia kongresszus előtt elmondott beszédében Versailles-ban.

Francois Hollande beszédében arról szólt, hogy a katonai műveletek erősítésére a Iszlám Állam elpusztítása miatt van szükség. Ehhez a legbrutálisabb, Charles de Gaulle-ról elnevezett repülőgép-hordozójukat is Szíiához küldik, mondta a francia elnök, bár erről már hetekkel ezelőtt lehetett hallani.

Hollande arról is beszélt, hogy a párizsi terrortámadást Szíriában gondolták ki, és Belgiumban szervezték meg. Hozzátette Barack Obama amerikai elnökkel, és Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is találkozni fog a közeljövőben, hogy egyeztessenek az Iszlám Állam elleni lépésekről, amihez szerinte egy erős koalíció szükséges.

Három hónapon keresztül lesz szükségállapot

Már készítik elő azt a törvényt, amely lehetőséget teremt arra, hogy három hónapon keresztül is szükségállapot lehessen Franciaországban, mondta Hollande, majd hozzátette, ezen idő alatt több razzia is lesz az országban.

Arról is beszélt, hogy szerinte alkotmánymódosításra is szükség van, egyrészt azért, hogy azoknak, akik terrorveszélyt jelentenek és kettős állampolgárok, elvehessék a francia állampolgárságukat, és kitilthassák őket az országból; másrészt hogy a veszélyt jelentő külföldieket is gyorsabban kitehessék Franciaországból.

Hollande azt is bejelentette, hogy többet költenek majd a rendőrségre és a biztonsági erőkre, ennek keretében 8500 új rendőrt és bírósági alkalmazottat is kiképeznek, és a hadsereg létszámát sem csökkentik legalább 2019-ig. A beszédet megtapsolták a francia törvényhozók, majd elénekelték a francia himnuszt, a Marseillaise-t.

A francia elnököt hallgatják a képviselők és a szenátorok

A Nemzetgyűlésből (Assemblée Nationale) és a Szenátusból (Sénat) álló kétkamarás parlament előtt beszél jelenleg a francia köztársasági elnök Versailles-ben.

Van egy kis probléma: rossz embert fogtak el

A belga média alapján pár órája mi is beszámoltunk arról, hogy a mai rajtaütésen, Brüsszel külvárosában, Molenbeek-Saint-Jean-ban elfogták Abdeslam Salah-ot. A belga hatóságok most jelezték, valóban őt akarták elfogni, ám helyette mást sikerült őrizetbe venniük. Salah - akinek egy fivére felrobbantotta magát a boulevard Voltaire-n, másik fivérét letartóztatták a hétvégén - jelenleg szökésben van.

Szép új világ

Az Európai Unió fővárosában rendőrök százai hajszolják a terroristákat. Köszönjük szépen Junckernek, Merkelnek és a több szerencsétlennek.

Délben mindenütt megállt az élet

Délben egész Franciaországban egy percre megállt az élet.

Megemlékezés a Sorbonne-on

Tömött sorokban állnak az emberek az egyetem udvarán, itt tartották a központi megemlékezést, amelyen a francia államfő is részt vett.

Elfogták Abdeslam Salah-ot

A belga média szerint a mai rajtaütésen, Brüsszel külvárosában, Molenbeek-Saint-Jean-ban elfogták Abdeslam Salah-ot.

Ő az értelmi szerző?

A jelenleg Szíriában tartózkodó belga Abdelhamid Abaaoud-ot gyanúsítják a támadások kitervelésével - számol be Reuters. A belga média (RTL vagy RMC) hasonlóképpen vélekedik. A 27 éves férfi eredetileg marokkói származású.

Ide már fegyver kell

Az Anonymus hacker-csoport - miként idén januárban - megfenyegette az Iszlám Államot, ám a Blogstar véleménye szerint az a hajó már elment, egyrészt nagyon sok foganatja lett a januári fenyegetésnek, másrészt itt már a fegyvereké a szó.

168 rendőrségi razziát tartottak az éjjel

Bernard Cazenueve francia belügyminiszter bejelntése szerint hétfőre virradót 168 rendőrségi razziát tartottak, 104-en kerültek háziőrizetbem 23-an előzetes letartóztatásba, 31 fegyvert foglaltak le, ebből 19 kézifegyver, de lefoglaltak egy Kalasnyikovot is. Lefoglaltak még számítógépeket telefonokat.

Újabb akció Molenbeek-Saint-Jean-ban

A francia nyelvű belga közmédium, az RTBF értesülése szerint Brüsszel külvárosában, Molenbeek-Saint-Jean-ban újabb rendőri akció kezdődött, több mint száz rendőr tartózkodik a helyszínen.

A Place de la Republique hétfő reggel

AFP PHOTO / LIONEL BONAVENTURE

Már öt elkövetőt azonosítottak

A francia államügyész szerint összesen már öt elkövetőt azonosítottak a péntek esti támadók közül. Samy Amimour, 1987 október 15-én született Drancy-ban, a családja Bobigny en Seine-Saint-Denis-ben lakik. Nem ismeretlen az anti-terrorista hatóságok előtt, 2012-ben már megvizsgálták. Ezt követően hosszabb időt töltött Jemenben, bár a legújabb hírek szerint két évet töltött Szíriában is.

A negyedikként azonosított terrorista útlevelét a Stade de France-nál találták meg, ezek szerint Ahmad Al-Mohammad-nak hívják, 1990 szeptember 10-én született Idlib-ben Szíriában, ám a hatóságok úgy vélik, az útlevél hamisítvány.

A korábbi három azonosított elkövető a Salah-fivérek, korábban részletesen foglalkoztunk velük, egy felrobbantotta magát, egyet letartóztattak Belgiumban egy szökésben van.

Van egy kis zavar a nemzetközi médiában, mert a Blogstar úgy tudja, a mostani merényletek első azonosított terroristája, Omar Ismail Mostefai Franciaországban, Courcouronnes-ban született 1985. november 21-én, 2013 ősze és 2014 tavasza között Szíriában tartózkodott.

Ráadásul újabb név is napvilágot látot, Bilal Hadfi, 1995. január 22.-én született Belgiumban és Szíriában az Iszlám Állam soraiban szolgált.

Hollande délután jelenti be a válaszlépéseket

Francois Holland államfő hétfő délután jelenti be a válaszlépéseket Versailles-ban, a Nemzetgyűlés és a Szenátus tagjai előtt.

Tucatnyi letartóztatás történt hétfőre virradóra, Grenoble-ban, Lyon-ban, Jumont-ban, Toulouse-ban. Utóbbi helyen fegyvereket is lefoglaltak. Ismeretes, Toulouse-ban 2012-ben Mohamed Merah három katonát, egy zsidó iskolánál pedig egy férfit és három kisgyereket gyilkolt meg.

A teraszon vagyok

Ez az új közösségi szlogen. A teraszon vagyok. Mit jelent ez? Kiülünk egy kávézó, egy étterem teraszára és nem félünk tőletek. Párizsban most ez megy a közösségi oldalakon.

Petárdák okozták a vasárnapi pánikot Párizsban

Hivatalosan is megerősítették, petárdák okozták a pánikot a Place de la Republique-n, ahol az összegyűlt emberek közül többen robbanásokat hallottak és bemenekültek a környező éttermekbe, kávézókba. A tér rövid időre kiürült. Szerencsére sérülés nem történt.

A franciák már Rakkát bombázzák

A francia védelmi miniszter bejelentése szerint tíz francia vadászgép bombázta az Iszlám Állam kelet-szíriai központját, a kétszázezres lakosú Rakkát, amelyet az ISIS hivatalos fővárosaként is szoktak aposztrofálni. A bejelentés szerint a gépek egy parancsoki központot, illetve egy, az iszlamisták által használt tábort támadtak.

A hadműveletet egyeztették az amerikai fegyveres erőkkel - tette hozzá a védelmi miniszter. A bombázógépek Jordánia és az Egyesült Arab Emírségek légteréből érkeztek, a támadás 19h 50 et 20h25 között történt.

Elővennék a gyűlöletet prédikálókat

Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter kilátásba helyezte azoknak a mecseteknek a bezárását, amelyekben gyűlöletre hívnak fel, vagy amelyekben a gyűlöletet terjesztik.

Üzenet Párizsnak az űrből

Scott Kelly űrhajós posztolt a Twitterére, az űrállomás személyzetét sokkolták a támadások, Franciaországgal vannak és Párizsra gondolnak.

A Notre Dame orgonái a Marseillaise-t játsszák

Téves riasztás miatt volt pánik a Place de la Republique-on

A la Place de la République-on összegyűlt emberek között pánik tört ki, többen robbanásokat hallottak és bemenekültek a környező éttermekbe, kávézókba. A tér rövid időre kiürült. A l'Express helyszínen tartózkodó tudósítója szerint a rendőrség megerősítette, téves volt a riasztás.

Egész Párizsban tilos a gyülekezés, ám a párizsi Köztársaság Térre mégis kimennek az emberek. A legújabb hírek szerint valamelyik elmeháborodott polgár eldurrantott pár petárdát.

Ezen a videón jól látható a rémült menekülés.

https://twitter.com/juliamacfarlane/status/665953369010360320

Őt keresi a rendőrség

Abdeslam Salah, született 1989. szeptember 15-én Brüsszelben. Állítólag ő az egyik fivér a három közül, egyik testvérét már őrizebe vették Belgiumban, a másikat a Bataclan koncertteremben a rendőrségi támadás láttán magukat felrobbantó öngyilkos merénylők között azonosították. Abdeslam Salah bérelte a Volkswagen Polo-t, testvére Ibrahim Salah a Seat Leon-t, utóbbi volt a boulevard Voltaire-n magát felrobbantó merénylő, ez a támadás nem járt ártatlan áldozat halálával. A harmadik Salah fivért szombaton tartóztatták le, a Brüsszelhez közeli Molenbeek-Saint-Jean-ban.

Gyászmise a Notre-Dameban

Számos politikus vesz részt a ma esti gyászmisén a Notre-Dame székesegyházban. A teljesség igénye nélkül: Claude Bartolone, François Fillon, Valery Giscard d'Estaing, Anne Hidalgo, Nathalie Kosciusko-Morizet, Alain Juppé, Valérie Pécresse, Gérard Larcher.

Mégsem félünk

A Place de la Republique-on. Même pas peur! Mégsem félünk.

A Bataclan megrohamozása előtti percek videója

Egy fotós, Patrick Zachmann, a Magnum ügynökségtől vette észre a la Place de la Republique-on haladó számos rendőrségi járművet, követte őket, a videó a boulevard Voltaire-en készült, a Bataclan koncertterem közelében. 

http://video.lefigaro.fr/figaro/video/attentats-de-paris-les-premieres-images-des-echanges-de-tirs-devant-le-bataclan/4614018760001/

Egymás után törlik a párizsi koncerteket

Csak néhány név: Marilyn Manson, U2, Motörhead, Foo Fighters, Nekfeu.

Szeptember 11.-re akartak utalni az időponttal?

Különféle elméletek láttak napvilágot a november 13.-i időpontról, ezek közül a legegyszerűbb a péntek 13. fátuma-magyarázat, de akad, amelyik szerint a World Trade Center elleni támadás időpontjára akartak utalni, az 9.11, a párizsi tragédia időpontja  pedig 11.13.

Kalasnyikovok a kocsiban

A párizsi merénylethez használt fegyvereket, Kalasnyikovokat találtak a terrorakciók során igénybe vett egyik gépkocsiban, amelyet vasárnap reggel találtak meg a francia főváros Montreuil nevű elővárosában - közölték rendőrségi források.

Szemtanúk szerint egy Seat gépkocsit használtak a merénylők péntek este az utcai lövöldözések három helyszínén, amikor bárok és éttermek teraszain ülőn embereket öltek meg. Ezt a gépkocsit találták meg vasárnap a rendőrök.  

A Bataclan rendezvényteremben végrehajtott terrorakció egyik elkövetője, Ismail Omar Mostefai környezetéből már hat embert vettek őrizetbe, valamennyien családja tagjai, amellyel állítólag nem tartotta a kapcsolatot.

Letartóztatás Belgiumban

Így vették őrizetbe az egyik gyanúsítottat. 

beillesztett-kod

Félárbócon a nemzeti zászló

Katonai tiszteletadással felvonták, majd félárbócra eresztették Magyarország lobogóját a párizsi terrortámadásokban elhunyt áldozatok emlékére elrendelt nemzeti gyásznapon vasárnap.

Az Országház előtti Kossuth téren rendezett ceremónián részt vett Orbán Viktor miniszterelnök.

A megemlékezésen jelen volt mások mellett Simicskó István honvédelmi miniszter, Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, Trócsányi László igazságügyi miniszter és Eric Fournier budapesti francia nagykövet.

A párizsi merényletek miatt november 15-ére elrendelt nemzeti gyásznapról szombaton jelent meg a kormány rendelete. A gyásznapon a Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi törvényben meghatározott középületekre zászlóhasználat esetén gyászlobogót kell kifüggeszteni, lobogóhasználat esetén Magyarország lobogóját és az európai uniós lobogót félárbócra kell ereszteni.

A péntek éjjeli párizsi merényleteknek 129 halálos áldozata van, 352-en megsebesültek. A több helyszínen elkövetett támadásokat az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta magára.

Belgiumban lehetnek az elmenekült terroristák

Vasárnap reggel Párizs egyik keleti külvárosában, Montreuilben, megtalálták a terroristák második autóját, egy fekete Seat Leon-t. A Bataclan előtt már korábban találtak egy Volkswagen Polo-t. Mindez azt bizonyítja, hogy az elkövetők egy része elmenekült a támadások helyszínéről, a francia média szerint Belgiumban lehetnek. (Europe1)

Helyszínelők a rue de Charonne-ban. Az ott történt lövöldözésben 19-en vesztették életüket. Forrás: AFP.

Újabb merényletekre kell készülni

Még több merényletre kell készülni Európában, mert a terroristák számára is világos, hogy a kontinens nem elég felkészült, hogy elhárítsa a támadásokat - mondta Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő vasárnap reggel az M1 aktuális csatorna műsorában.

A szakértő szerint azt nehéz megjósolni, hogy pontosan hol csapnak le legközelebb a terroristák, de biztosan próbálkozni fognak.

A párizsi merényletek kapcsán megjegyezte: bár sokan a francia titkosszolgálat kudarcának tudják be a történteket, valójában nem lehet minden ilyen eseményt kivédeni, hiszen "az elhárításnak mindig szerencséje kell, hogy legyen, a terroristáknak pedig csak egyszer".

Szólt arról is, hogy a Közel-Keleten folyó háborúkra leginkább a vallásháború fogalom használható, és alapvetően az iszlám vallás különböző felekezetei között zajlik már évszázadok óta, bár az utóbbi években ez kiéleződött.

Hozzátette, hogy ennek egyik jellegzetessége, amikor a vallás nevében, de politikai célok elérése érdekében harcolnak egymás ellen a felek, miközben a fanatikus tömeget mozgósítják.

Szerinte a fentiek alapján hiba a nyugati államok nyakába varrni azon eseményeket, amelyeknek ők is elszenvedői.

Omar Ismail Mostefai az első azonosított elkövető

A 29 férfi a Batachlanban lövöldözött, leszakadt ujja alapján azonosították. Korábban kisebb bűncselekményeket követett el, néhány éve kezdett radikalizálódni, a rendőrség ismerte. Hat családtagja őrizetben van (BBC). A férfi Franciaországban, Courcouronnes-ban született 1985. november 21.-én, 2013 ősze és 2014 tavasza között Szíriában tartózkodott. Jelenleg hét merénylőről tudni, hatan saját magukat robbantották fel, egyet lelőttek a rendőrök, amikor megrohamozták a Bataclan koncerttermet.

Újabb lövés hangja

A The Guardian hozott nyilvánosságra egy videót, amely a Bataclan klubban készült. Hallható az első lövés.

Horvát RTL: Magyarországon keresztül érkezhetett Franciaországba az egyik merénylő

Magyarországon keresztül érkezett Franciaországba annak a szír útlevélnek a tulajdonosa, amelyet a párizsi merényletek egyik helyszínén találtak - értesült a horvát RTL televízió vasárnap.

Az útlevél tulajdonosa Görögországon, Macedónián, Szerbián és Horvátországon keresztül jutott Magyarországra, ahonnan Ausztria felé távozott. A férfit a horvátországi opatovaci sátortáborban regisztrálták.

Ranko Ostojic horvát belügyminiszter újságíróknak úgy nyilatkozott: ha a merénylőt nyilvántartották volna az Interpol adatbázisában, Görögország valószínűleg nem engedi tovább.

Horvátország minden olyan információt megoszt Franciaországgal, amely segíthet - mondta. (MTI)

Égnek a mécsesek Párizsban

Két támadó érkezett Görögországból

A legfrissebb információk szerint két merénylő Görögországban lépett be az Európai Unió területére.

Újabb rendőri akció Brüsszelben

A francia nyelvű belga közmédium, az RTBF értesülése szerint a délutáni után este újabb rendőri akció indult Brüsszel Molenbeek-Saint-Jean nevű kerületének több részén is, a belga belügyminiszter pedig egy flamand csatornának szombat este úgy nyilatkozott, hogy személyesen veszi kézbe a kerületet.

Az RTBF az újabb akcióról mindössze annyit közölt, hogy a rendőrség több utcát lezárt, egy esküvő vendégei például csak rendőri kísérettel közelíthetik meg az ünnepséget.

Közben Jan Jambon, a belga koalíciós szövetségi kormány flamand nacionalisták által delegált belügyminisztere a VTM nevű holland nyelvű adónak adott interjúban kijelentette: nem tesz jót az országnak, hogy Molenbeek révén folyamatosan ismételten terrorcselekményekkel hozzák összefüggésbe. Több korábbi terrorcselekmény elkövetőjéről derült már ki ugyanis, hogy megfordultak a jelentős muszlim közösségnek otthont adó brüsszeli városrészben.

A belügyminiszter rámutatott, hogy más városokban ugyanazt a politikát alkalmazzák a radikalizmus megfékezésére, és máshol ez eredményt hozott, sikerült megállítani, hogy fiatalok útnak induljanak Szíriába. Jambon tudatta, hogy személyesen fog utánanézni, hogy ugyanez a módszer Molenbeek esetében miért nem jár sikerrel.

"Hogy meg akarom-e tisztítani Molenbeeket? Azt mindenesetre meg fogjuk vizsgálni, hogy ez a kerület miért maradt problémás és mit lehet tenni. Egy dolog biztos: ez az állapot tarthatatlan" - húzta alá Jan Jambon.

"Személyesen veszem kézbe az ügyet, mert ez így nem maradhat. Ennek véget kell vetni. Mindent meg kell tennünk, hogy ez a probléma megszűnjön" - tette hozzá a belügyminiszter.

"Kitakarítom Molenbeeket. Hadban állunk az Iszlám Állammal" - idézte még a minisztert két belga hírportál is.

A délután folyamán a belga hatóságok három embert tartóztattak le Molenbeekben a péntek esti párizsi terrortámadásokkal összefüggésben.

A miniszter az interjúban a menekültválságra is kitért. Mint mondta: Belgium aligha tud két fronton harcot viselni; egyszerre kellene küzdenie a terrorizmus ellen, s közben a menekültválságot is kezelnie, ezért ez utóbbira sürgősen európai megoldást kell találni, amely a külső határok ellenőrzésével kell, hogy kezdődjön.

Katonák a Váci utcában

A Magyar Honvédség fegyveres rendész járőrei a belvárosi Váci utcában a Párizsban végrehajtott terrorcselekmények utáni napon 2015. november 14-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A Le Monde térképe a támadásokról

A jobb felső sarokban lévő kisebb térképben a Stade de France mellett történt három robbanás helyszíne látható, a stadion Saint-Denisben található, Párizs északi részén. Az első támadás időpontja november 13.-a, 21 h 25, az utolsó robbantásé 21 h 53.

A többi támadás északról délre haladva: az első a Le Petite Cambodge étteremnél történt támadás, amely 12 halálos áldozattal járt. A támadás időpontja 21 h 25. A következő lövöldözés helyszíne alig pár utcával arrébb található, itt öt ember halt meg. A támadás időpontja 21 h 32. Ez a két támadás a Place de la Republique-től észak-keletre, Párizs Belleville elnevezésű negyedében történt, meghatározóan muszlimok lakják, ám van egy része, ahol a kínai, vietnámi, laoszi származású lakosok dominálnak.

Innen dél-keletre helyezkedik el a Bataclan koncertterem, itt 82-en vesztették életüket, és meghalt négy terrorista is. A támadás időpontja 21 h 49.

A Boulevard Voltaire-ről nyílik a rue de Charonne, itt 21 h 36-kor kezdődött a támadás, gyakorlatilag elkezdték lőni az utcán lévő embereket, 19 a halálos áldozatok száma, és még mindig 14-en vannak kritikus állapotban.

21 h 43-kor már a Boulevard Voltaire végén, egészen közel a Place de la Nation-hoz történt egy öngyilkos merénylet, de itt szerencsére csak az önmagát felrobbantó terrorista halt meg.

A francia hatóságok jelenleg azt erősítették meg, legkevesebb 129 halálos áldozat van, 89-en haltak meg a Bataclannál, a sérültek száma összesen 352, közülük 99 állapota válságos.

Borzasztó belegondolni abba, hogy a hat támadás fél óra alatt zajlott le.

Belgiumba vezetnek a szálak

François Molins párizsi ügyész sajtótájékoztatót tartott, amin elmondta, hogy hét állig felfegyverzett merénylő hajtotta végre a támadásokat – mindannyian meghaltak. Három férfit előállítottak, mindannyian Belgiumban éltek. A támadók mindegyike Kalasnyikovot és ugyanolyan robbanószerkezetek használt. A főügyész elmondta, hogy három csoport, összehangolt akciójáról volt szó. Hozzátette, hogy az egyik merénylőt már azonosították: egy 30 esztendős, büntetett előéletű, francia állampolgárságú férfi. 

Jegye volt a meccsre a terroristának

A The Wallstreet Journal cikkéből kiderült, hogy az egyik merénylőnek jegye volt a Franciaország–Németország mérkőzésre, viszont a biztonsági őrök kiszúrták. A beléptetésnél, amikor a nevét kérdezték, csak annyit árult el, hogy ő Zouheir. A biztonságiak nem engedték belépni a mérkőzésre, de észrevették rajta a robbanó mellényt. Ezt követően a merénylő hátrálni kezdett, majd felrobbantotta magát – mindezt körülbelül a meccs 15. percében. Rajta kívül még két terrorista robbantott a stadionnál, mellettük egy ember veszítette életét. 

A találkozón 80 ezer szurkoló foglalt helyet a lelátón. 

Képeken a szombat

Felfegyverzett katonák, géppuskás rendőrök, virágok, gyertyák. Ez a párizsi szombat az AFP, a Reuters, a BBC és a Sky News képein. 

Megfenyegettek egy repülőt

Fenyegetés miatt indulás előtt kiürítettek és átkutattak egy Franciaországba tartó repülőgépet az amszterdami Schiphol repülőtéren szombat délután - jelentette holland hatósági forrásokra hivatkozva a belga sajtó.

A La Derniere Heure című lap a holland csendőrség bejelentésére hivatkozva azt írta, azért utasítottak mindenkit az Air France-KLM gépének elhagyására, mert a Twitter internetes közösségi oldalon megfenyegették a járatot.

A beszámoló szerint Dennis Muller holland csendőrségi szóvivő elmondta, hogy minden fenyegetést nagyon komolyan vesznek, de nyilatkozatában nem hozta közvetlen kapcsolatba a repülőtéren történteket a pénteki párizsi terrortámadásokkal.

A szóvivő nem árulta el, hogy pontosan mivel fenyegették meg a járatot.

Előkészített, szakszerű akció volt

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) docense szerint alapos előkészítéssel, "szakszerűen" hajtották végre a pénteki párizsi merényleteket. Kis-Benedek József az MTI-nek nyilatkozva kiemelte: ha valóban a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet áll a merényletek mögött, akkor az is valószínű, hogy olyan helyi emberek vitték véghez az akciókat, akiknek vannak papírjai, jó nyelv- és helyismerettel rendelkeznek.

A péntek éjjeli véres párizsi merényletek eddig 128 halálos áldozatot követeltek. A több helyszínen is elkövetett támadásokat az Iszlám Állam vállalta magára.

Az NKE docense kiemelte: Franciaország elég intenzíven vesz rész az Iszlám Állam elleni harcban. Ennek nyomán Franciaországban fel is voltak készülve az esetleges terrortámadásokra, megemelték a készültségi szintet. Hibák viszont mindig vannak, százszázalékos biztonság nem létezik - emelte ki a szakértő, hozzátéve: a francia hírszerzés és terrorelhárítás az egyik legjobb a világon. A pénteki történtek viszont azt jelzik, hogy az adott helyszínek biztonságáért felelősök nem voltak a "helyzet csúcsán".

Kis-Benedek József kiemelte, hogy az ilyen akciókat alaposan elő kell készíteni: ki kell választani, meg kell figyelni a területeket. Ezért is valószínűbb, hogy helyiek követték el az akciókat - mondta a szakértő, megjegyezve: az, hogy az Iszlám Állam magára vállalta, egyelőre nem jelent semmit, mert ők olyasmit is szeretnek magukra vállalni, amihez nincs közük. Ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy az Iszlám Állam sok esetben ugyanazt a gyakorlatot követi, mint az Al-Kaida: helyi állampolgárokat keresnek, akiknek vannak papírjai, jól beszélik a nyelvek, ismerik az adott környéket.

A szakértő szerint a péntek 13-ával nincs összefüggés. Rámutatott: a péntek nem lehet véletlen, ugyanis a muzulmánoknál a péntek ünnepnap. Ennek nyomán a muzulmán terrorszervezetek, terroristák gyakran követnek el pénteken akciókat, sok esetben a péntek esti ima után - tette hozzá.

Kis-Benedek József szerint ha valóban az Iszlám Állam felelős a párizsi merényletekért, azok oka a "bosszú" lehet a terrorszervezet elleni akcióban való intenzív részvétel miatt. A szakértő ennek kapcsán viszont kiemelte: bár Magyarország is szerepet vállalt ebben a nemzetközi koalícióban, mi nem harcoló alakulattal veszünk részt. Így az NKE docense szerint emiatt nem nőtt jelentősen Magyarország terrorfenyegetettsége.

A szakértő kiemelte: nem szabad szorosan összekötni a történteket a jelenlegi migrációs hullámmal. Kis-Benedek József úgy véli, nem a jelenleg úton lévő migránsok jelentik a veszélyt, hanem azok a már hosszabb ideje Európában lévők, akik nem találták meg helyüket, nem tudtak beilleszkedni a társadalomba.

Imagine-t zongorázza a párizsi utcán 

A CNN térképe a támadásokról

Tüntetés Lille-ben

Egy iszlámellenes csoport vonult utcára Lille-ben. 

Újabb útlevelet találtak

A BFM TV szerint a Stade de France mellett újabb, ezúttal egy egyiptomi útlevelet találtak. A tulajdonosának azonosítása folyamatban van. 

Őrizetbe vettek egy gyanús egyént a londoni Gatwick reptéren

Őrizetbe vettek szombaton egy gyanúsan viselkedő embert a második legnagyobb londoni repülőtéren, a brit fővárostól délre fekvő Gatwicken, amelynek egyik terminálját teljesen kiürítették és a környező utakat is lezárták.

A rendőrségi beszámoló szerint az őrizetbe vett személy "gyanús tárgyat hagyott hátra" az északi terminálon. A tárgyat a hadsereg tűzszerészei vizsgálják.

A területileg illetékes Sussex megyei rendőrség közleménye szerint az előző napi párizsi merényletsorozat nyomán minden ilyen incidenst "fokozott odafigyeléssel és a lehető legkomolyabban kell kezelni".

A repülőtér szóvivője közölte, hogy azokat a járatokat, amelyek a menetrend szerint Gatwick északi termináljára érkeznének, átirányítják a déli terminálra.

Az intézkedés az easyJet légitársaság Budapestről Gatwickre tartó szombat délutáni járatát is érinti, amely a menetrend szerint az északi terminálra érkezne.

A járat érkezése a Gatwick tájékoztatórendszere szerint félórás késéssel várható.

Azonosították az egyik elkövetőt

Ujjlenyomat alapján azonosították a péntek éjjeli párizsi merényletek egyik elkövetőjét, egy fiatal francia férfit, aki az Europe 1 rádió szombati jelentése szerint a Párizstól mintegy 35 kilométerre lévő Courcouronnes-ba való.

Annak az étteremnek a bejárata, ahol tizennyolcan haltak meg

Szigorú ellenőrzések vasárnap

A párizsi terrortámadás árnyékában a megszokottnál szigorúbb biztonsági intézkedésekre kell számítani a vasárnap esti magyar-norvég mérkőzésen. A Groupama Aréna kapui a meghirdetettnél korábban, 18.15 órakor nyitnak ki, a nézők biztonsága érdekében, a beléptetésnél a jegyeket minden esetben összevetik a személyi azonosító okmányokkal (ez a hivatalos okmányok mellett szurkolói kártya is lehet). 

A fentiek miatt lényegesen megnövekszik a beléptetés ideje, ezért arra kérjük a szurkolókat, érkezzenek időben a stadionhoz. Fontos, hogy senki se próbálkozzon más jegyével belépni, mert azokat, akik nem saját névre szóló belépővel próbálnak a stadionba bejutni, a biztonsági személyzet átadja a rendőrségnek. 

Javasoljuk, hogy a szigorú ellenőrzések miatt, lehetőség szerint, senki ne vigyen be a lelátóra magával táskát. Felhívjuk a figyelmet, hogy a mérkőzés során, vagy a lefújás után a pályára lépni tilos, ezt a jogszabályok szigorúan büntetik! 

Az európai szövetség, az UEFA hivatalos közleményben fejezte ki együttérzését Franciaország felé a párizsi terrortámadások kapcsán, és egyben megerősítette, hogy a következő napokban minden tervezett mérkőzést megrendeznek. 

"Az UEFA-t sokkolták és mélyen elszomorították a Párizsban történt tegnap esti tragikus események, ezúton fejezzük ki támogatásunkat és szolidaritásunkat Franciaország és a szörnyű cselekményben érintettek felé" - áll az európai szövetség kommünikéjében. 

Az UEFA versenyrendszerében megrendezett mérkőzések egyperces néma megemlékezéssel kezdődnek, a játékosok gyászszalaggal a karjukon lépnek pályára. A magyar kormány vasárnapra nemzeti gyásznapot rendelt el, a Groupama Arénában ennek megfelelő körülmények között várják a szurkolókat a pótselejtezőre. 

A Magyarország-Norvégia Eb-pótselejtező előtti gyászszünettel a párizsi áldozatok mellett a napokban tragikusan fiatalon elhunyt válogatott kapusra, Fülöp Mártonra, valamint az Aranycsapat keretének tagjára, Várhidi Pálra is emlékeznek.

(mlsz.hu)

Merkel együtt sír

A németek "együtt sírnak" és gyászolnak a francia néppel - mondta Angela Merkel német kancellár szombaton Berlinben, a kancellári hivatalban felolvasott sajtónyilatkozatában.

Európa hosszú ideje a "legszörnyűbb éjszakát" élte át, és a párizsiaknak "az erőszak, a terror és a félelem rémálmát" kell megszenvedniük.

"Mi, a német barátok együtt sírunk önökkel, és együtt harcolunk azok ellen, akik ezt a felfoghatatlan tettet elkövették" - mondta a kancellár.

A német kormány szoros kapcsolatban áll a francia kormánnyal, és minden lehetséges segítséget megad a terroristák elleni küzdelemhez - hangsúlyozta Angela Merkel. Hozzátette, hogy megbeszélést tart az illetékes miniszterekkel a további teendőkről.

Párizsban a szabadság ellen intéztek támadást, de a szabadság erősebb minden terrornál - mondta a német kancellár.

A terroristák nemcsak Párizs ellen, hanem "mindannyiunk ellen" intéztek támadást, ezért "a választ is közösen fogjuk megadni" - hangsúlyozta Angela Merkel.

Nemcsak a biztonsági szervek fellépése révén, hanem "polgárként is világos választ adunk" azzal, hogy "öntudatosan képviseljük értékeinket", az emberiesség, a felebaráti szeretet, a közösség iránti elkötelezettség értékeit. "Hisszük, hogy minden embernek joga van az élethez és a boldogság kereséséhez", és "hiszünk az egymás iránti tisztelet és a tolerancia" értékében - mondta a német kancellár.

A német szövetségi belügyminisztérium helyzetértékelése szerint a terrorfenyegetettség szintje egyelőre nem változott Németországban. A tárca ezzel kapcsolatban évek óta azt a tájékoztatást adja, hogy a fenyegetettség jelentős, de elméleti, "absztrakt", ami azt jelenti, hogy nincs készülő támadásra utaló konkrét jel, de bármikor történhet merénylet.

A belügyminiszteri konferencia (IMK) - tartományi belügyminiszterek és a szövetségi kormány tanácskozó testületének - elnöke, Roger Lewentz Rajna-vidék-Pfalz tartományi belügyminiszter szombati nyilatkozata szerint a biztonsági szervek "rendkívüli éberséggel" tevékenykednek és mindent megtesznek azért, hogy megelőzzék a lehetséges terrortámadásokat.

Sajtóértesülések szerint Angela Merkel a kormány több tagjával válságtanácskozást tart a berlini kancellári hivatalban 13 órától. A megbeszélésen részt vesz Thomas de Maiziere belügyminiszter, Ursula von der Leyen védelmi miniszter, Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter, Sigmar Gabriel alkancellár és Peter Altmaier kancelláriaminiszter.

Bővebben a szír útlevélről

Szíriai útlevelet találtak a párizsi Stade de France stadion közelében elkövetett robbantások egyik öngyilkos merénylőjének holtteste közelében - közölték szombaton rendőrségi források.

Az egyelőre nem állapítható meg, hogy a személyi okmány az elkövetőhöz tartozott-e.

Francois Hollande francia államfő szombaton azt mondta, hogy az előző napi, legalább 128 áldozatot követelő párizsi támadássorozat "külföldről előkészített, megtervezett tett" volt, amelyet "külföldi segítséggel" hajtottak végre.

Az útlevelet az egyik elkövető holtteste közelében találták - közölte egy forrás alapján több francia televízió és internetes portál.

Egy másik rendőrségi forrás szerint a szíriai útlevelet a Bataclan koncertterem átvizsgálása során találtak meg a nyomozók. Itt legalább 82 embert ölt meg négy terrorista, akik közül hárman felrobbantották magukat, amikor a kommandósok ostrom alá vették az épületet, egy merénylőt pedig a rendőrök lőttek le.

A szíriai szál a nyomozók egyik feltételezése a források szerint, akik a külföldi titkosszolgálatokkal szoros együttműködésben dolgoznak a bizonyítékok feltárásán.

Egy rendőrségi forrás szombaton elmondta, hogy a merénylők első ránézésre kiválóan kiképzett, harcra elszánt emberek voltak. A szemtanúk nagyon fiatal és magabiztos emberekként írták le őket.

A nyomozás során nagyon hamar felmerült a kérdés, hogy a támadók kaptak-e kiképzést a dzsihadisták által felügyelt területeken Szíriában, de a nyomozásnak ezen kezdeti elemeit a források szerint még pontosítani kell.

A francia hírtelevíziók szerint egyelőre semmi nem ismertes a támadók személyazonosságáról, s a DNS-minták alapján történő azonosításuk akár több napig is eltarthat, miután a nyolc támadóból hét felrobbantotta magát, s emiatt a holttestek erősen szétroncsolódtak.

Megerősített készültségben a honvédség

A magyar emberek biztonságának növelése érdekében a Magyar Honvédség megerősített, fegyveres rendész járőrei Budapest kiemelt pontjain, fő közlekedési csomópontjain, tömegeket vonzó helyszínein is megjelennek - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) szombaton az MTI-vel.

Közleményükben felidézték: a pénteki franciaországi terrortámadások nyomán Orbán Viktor miniszterelnök úgy döntött, hogy Magyarország védelmét meg kell erősíteni. Ennek érdekében a miniszterelnök vezetésével összeült a Nemzetbiztonsági Munkacsoport. A megerősített biztonsági intézkedések bevezetése nyomán a Magyar Honvédség megerősítette objektumainak védelmét, valamint rendész szolgálatával fokozta jelenlétét az ország különböző pontjain.

Ugyancsak megerősítették a déli határ mentén feladatot ellátó katonák elhelyezési körleteinek védelmét, valamint szigorították a missziós feladatokban részt vevő katonákra vonatkozó biztonsági előírásokat - emelte ki a HM.

Szír útlevelet találtak

A stadion mellett, az egyik elkövetőnél szír útlevelet találtak a francia hatóságok.

Belga rendszámú autót keresnek

Egy belga rendszámú autó szállíthatta a robbanószereket a párizsi merényletekhez - hangzott el a La Une nevű belga televízió híradójának különkiadásában szombaton.

A francia nyelvű belga közszolgálat televízió, az RTBF rendkívüli kiadásának élő adásában az az információ is elhangzott, hogy az egyik támadó autójában a francia rendőrök Brüsszel egyik kerületéből, a jelentős muszlim közösséggel rendelkező Molenbeek-Saint-Jeanból származó parkolójegyet találtak. Így a támadásnak további Belgiumhoz köthető vonatkozásai is lehetnek.

A La Une híradója titkosszolgálati információkra hivatkozva jelentette, hogy erős összefonódás lehet a belga és francia szélsőséges csoportok között, ahogy ezt az év elején Belgiumban meghiúsított támadások francia szálai is bizonyítják.

A francia hatóságok tovább kutatnak a belga rendszámú autó tulajdonosa és vezetője után - hangzott el a műsorban.

Részletek az Iszlám Állam beismeréséből

Az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista terrorszervezet vállalta magára a Párizsban elkövetett merényleteket szombaton nyilvánosságra hozott hivatalos közleményében.

Az arab és francia nyelven, francia keltezéssel kiadott dokumentum szerint a "kalifátus" nyolc harcosa robbanó mellényekkel és gépfegyverekkel felszerelkezve hajtotta végre a támadásokat különböző helyszíneken a francia főváros szívében. Párizst a "feslettség és bűn fővárosának", valamint az "európai keresztesek zászlósának" nevezték a közleményben.

Az "alapos tanulmányozás után kiválasztott" célpontok közül megnevezték a Stade de France stadiont, ahol a támadás alatt a "francia és német keresztesek csapatainak mérkőzése folyt, Franciaország félkegyelműjének, Francois Hollande-nak a jelenlétében". A tetthelyek között említették a Bataclan rendezvénytermet, ahol a szöveg szerint "a bálványimádók százai gyűltek össze az erkölcstelenség és fajtalanság báljára".

Ugyancsak megnevezték Párizs tizedik, tizenegyedik és tizennyolcadik kerületeit, amelyekben egy időben hajtottak végre támadásokat.

Az öngyilkos merénylőkről szólva a dzsihadisták arra kérték Istent, "fogadja be őket a vértanúk közé, és minket is küldjön utánuk".

"Tudja meg Franciaország, és mindenki, aki ugyanazon az ösvényen jár mint ők, hogy továbbra is a lista élén maradnak az Iszlám Állam célpontjai között. A halál bűze mindaddig nem hagyja el orrukat, ameddig a keresztes hadjárat élén haladnak" - áll a közleményben.

"Sértegetni merészeltétek (Mohamed) prófétánkat, büszkélkedtetek az iszlám ellen Franciaországban viselt háborútokkal és a kalifátus földjén élő muzulmánok ellen repülőgépeitekkel végrehajtott csapásaitokkal, amelyekből semmilyen hasznot nem húztatok Párizs bűzös utcáin és sikátoraiban".

"Ez a támadás csupán az első zápor és egyben figyelmeztetés volt azok számára, akik (egyáltalán) hajlandóak arra, hogy levonják a tanulságot" ebből a leckéből - áll a dzsihadista szervezet közleményének végén.

Gyülekezési tilalom Párizsban

A párizsi prefektúra szombaton ismételten arra kérte a párizsiakat, hogy amennyiben lehetséges, ne hagyják el a lakhelyeiket az előző esti, legalább 128 áldozatot követelő merényleteket után. A hatóságok ugyanakkor nem tiltották meg a városban a közlekedést, a véradó helyeken pedig délre hatalmas sorok alakultak ki.

A péntek este kihirdetett rendkívüli állapot részenként gyülekezési tilalom van érvényben Párizsban és a főváros környéki három megyében szombat déltől legalább jövő csütörtök délig. Ennek ellenére a véradó helyeken hatalmas sorok alakultak ki. A Le Monde című napilap tudósítása szerint a véradó helyek túlterheltek, az embereknek legalább öt órát kell várakozniuk, hogy sorra kerüljenek, de senki nem megy el.

"Az embereknek szükségük van az együttlétre. Nagyon sok fiatal jön, miután a véradási kérés nyilvános lett a Facebookon" - írta a lap internetes oldalán.

A francia véradó szolgálat vezetője hivatalosan is megerősítette, hogy az Ile-de-France régióban valamennyi véradó központ le van terhelve, olyan sokan érkeztek a felhívást követően.

Az üzletek, éttermek, kávéházak és a mozik is kinyitottak szombaton, a múzeumok viszont zárva tartanak és a sporteseményeket is elhalasztották Párizsban.

"A kulturális közintézmények az Ile-de-France régióban ma zárva tartanak" - közölte a kulturális tárca.

A párizsi Operában elmarad a szombatra tervezett koncert és a Philharmonie nevű új koncertterem is egész hétvégén zárva tart. A Versailles-i kastélymúzeum és a Louvre reggel kinyitottak, délben azonban mindkét intézmény bezárt.

A párizsi régióban a hétvégére tervezett sportrendezvényeket törölték, máshol az országban azonban megtartják őket.

A Párizstól keletre található Disneyland park a merényletek áldozatai iránti szolidaritásból nem nyitott ki szombaton.

Az IS vállalta a támadásokat (AFP)

Az AFP, francia hírügynökség szerint az Iszlám Állam hivatalosan is vállalta a párizsi merényletek végrehajtását. A közleményében azt írja a szervezet, hogy Franciaország továbbra is elsődleges célpont marad.

Sarkozy: totális háború kell

Nicolas Sarkozy volt francia államfő szerint "totális háborút" kell a terrorizmus ellen folytatni és "gigantikus intézkedésekre" van szükség Franciaország biztonságának megerősítésére a párizsi merényleteket követően.

"A háborúnknak totálisnak kell lennie" - mondta szombaton a legnagyobb francia ellenzéki párt, a jobbközép Köztársaságiak vezetője egy sajtótájékoztatón, amelyet élőben közvetítettek a francia hírtelevíziók.

"A mi dolgunk, hogy tudatosítsuk, hogy a helyzet mennyire súlyos és levonjunk abból minden következtetést a teendőkre nézve. Semmi nem lehet olyan, mint eddig, a terrorizmus már túl sok áldozatot szedett" - hívta fel a figyelmet Sarkozy.

"A külpolitikánknak magába kell foglalnia azt, hogy háborúban állunk, és a belbiztonsági politikánknak is" - tette hozzá az exelnök.

"Hatalmas intézkedésekre van szükségünk ahhoz, hogy a franciák biztonsága teljese mértékben megoldott legyen" - hangsúlyozta Nicolas Sarkozy, aki elmondta, hogy a rendkívüli állapoton és a határok ellenőrzésén kívül pártja támogat "minden olyan döntést, amely a biztonsági intézkedések drasztikus megerősítését szolgálja honfitársaink életének védelme érdekében".

A volt államfő jelezte, hogy a Köztársaságaik szombatra tervezett politikai rendezvénye elmarad. Pénteken egyébként minden politikai párt megszakította a decemberi regionális választások előtti kampányát.

Nicolas Sarkozy azt is elmondta, hogy telefonon egyeztetett Francois Hollande államfővel, s a volt és jelenlegi köztársasági elnök vasárnap személyesen is találkozik.

Képek Párizsból

A stadionban éjszakázott a német válogatott. Mi lesz a magyar–norvéggal?

A merényletek miatt a tervezettnél egy nappal korábban, már ma hazatért Párizsból a német labdarúgó-válogatott, amely tegnap este játszott barátságos mérkőzést a francia csapattal. A terrorcselekmények miatt a párizsi meccset követően már vissza sem mentek a szállodájukba, a stadionban töltötték az éjszakát, és reggel különgéppel Frankfurtba tértek vissza. Már a 2-0-s francia győzelemmel végződött találkozó ideje alatt is robbanásokat lehetett hallani a stadionban.

A helyszínről kimenekítették Francois Hollande elnököt. A meccs normálisan lezajlott, de a végén a műsorközlő arra szólította fel a nézőket, hogy kizárólag három kijáraton hagyják el a stadiont. Több ezer szurkoló a gyepen várakozott még fél órával a mérkőzés lefújása után is.

Vasárnap este Magyarország–Norvégia mérkőzést rendeznek Budapesten. Az Eb-pótselejtezővel kapcsolatban csak az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) hozhat döntést. Az kevéssé valószínű, hogy a halasztás mellett döntene a testület. Orbán Viktor miniszterelnök az M1-en bejelentette, hogy a hazai labdarúgó szövetség és a belügyminisztérium már kapcsolatban áll, s egyeztetnek a mérkőzés lebonyolításával kapcsolatban. 

Kiürítették a Gatwicket

Gyanús csomagot találtak a reptéren, ezért biztonsági okokból kiürítették azt – írja közleményében a sussexi rendőrség. 

KKM: Aki teheti halassza el a párizsi útját

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) azt javasolja, hogy aki teheti, halassza párizsi utazását későbbi időpontra a terrorcselekmények miatt.

A szaktárca szombati, MTI-hez eljuttatott közleményében felhívta a Franciaországba, Párizsba utazók figyelmét, hogy az ország egész területére rendkívüli állapotot vezettek be és visszaállították a szigorú határellenőrzést, de a határokat nem zárták le.

Párizsban a közösségi helyek egyelőre nem nyithatnak ki, minden közösségi felvonulást betiltottak, a lakosságot arra kérték, hogy maradjanak otthon, ha lehet, ne hagyják el lakásukat, a városban pedig a lehető legnagyobb elővigyázatossággal közlekedjenek.

A KKM ezért azt javasolja, hogy aki teheti, halassza el párizsi utazását, akik elindulnak a francia fővárosba azt tanácsolták, hogy regisztrálják magukat a Konzuli Szolgálat oldalán az "Online adatlap konzuli védelemre" elektronikus nyomtatvány kitöltésével. (MTI)

Robbanás hangjai a francia–német meccs közben

Félárbócon a zászló

Az Európai Bizottság épületénél félárbocra engedték szombat délelőtt az Európai Unió zászlaját a Párizst ért terrortámadás miatt - derül ki a testület egyik szóvivőjének az egyik közösségi oldalon közzétett üzenetéből.

Európa szolidáris Franciaországgal - írta Natasha Bertaud.

Jean-Claude Juncker, a brüsszeli testület vezetője még hajnalban részvétét fejezte ki a francia elnöknek.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke pedig azt írta: a Franciaország elleni támadás merénylet egész Európa ellen.

"Franciaország a terrorizmus elleni harc frontvonalába került, de Franciaország nincs egyedül. Ez a harc egész Európa harca, és mindenkié a szabad világban" - fogalmazott a lengyel politikus.

Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke szombaton közleményben ítélte el a támadásokat.

"Párizst egy éven belül ismét brutális támadás érte. A terroristák a nyugati civilizáció szívébe akartak kést döfni. Rettegést, félelmet és megosztottságot akarnak, de Európa egységes a terrorizmussal szemben... Elszántságunk, hogy megvédjük a szabadságot, az egyenlőséget és a demokráciát, erősebb, mint valaha" - szögezi le a német politikus.

A merénylők egyik feltételezett cinkosát foghatták el a napokban Bajorországban

Valószínűleg a párizsi merényletek elkövetőinek egyik cinkosát vették őrizetbe a napokban Bajorországban - jelentette szombaton a Bayerischer Rundfunk (BR) tartományi közszolgálati médiatársaság.

A BR értesülése szerint egy montenegrói férfit vettek őrizetbe. Az ausztriai Salzburg és a bajor tartományi főváros, München közötti autópályán állították meg néhány napja a határellenőrzéshez kapcsolódó mélységi ellenőrzés során. 

Autójában találtak több lőfegyvert, lőszert és több kilogramm robbanóanyagot, valamint dokumentumokat, amelyek erősen arra utalnak, hogy Párizsba tartott.

A bajor tartományi bűnügyi rendőrség közvetlenül a férfi őrizetbe vétele után tájékoztatta az ügyről a francia hatóságokat.

Hollande: Az Iszlám Állam áll a merényletek mögött

Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet által elkövetett háborús tettnek nevezte Francois Hollande francia államfő a párizsi merényleteket.

"Ami tegnap történt Párizsban és Saint-Denisben az háborús tett, és a háborúval szemben egy országnak a megfelelő döntéseket kell meghoznia" - mondta szombaton a köztársasági elnök a védelmi tanács ülését követő rövid televíziós beszédében. "Egy terrorista hadsereg, az Iszlám Állam által elkövetett tett az ellen, ami mi vagyunk, egy olyan szabad ország ellen, amely az egész világhoz szól" - tette hozzá Francois Hollande. 

"Egy külföldről előkészített, megtervezett tett, külföldi segítséggel, amelyet a nyomozásnak kell felderítenie. Teljesen barbár tett" - fogalmazott a francia elnök.

Sokkoló videó


Images de la fusillade au Bataclan by lemondefr

Vasárnap: nemzeti gyásznap

A párizsi merényletek miatt megerősítették Magyarország védelmét, a kormány nemzeti gyásznapot rendelt el vasárnapra, a Fidesz tisztújító kongresszusát pedig elhalasztják - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök szombaton az M1 aktuális csatornán.

Nehéz megszólalni is, a legfontosabb, hogy együttérzésünket és szolidaritásunkat fejezzük ki a francia népnek és a francia köztársasági elnöknek - kezdte nyilatkozatát a miniszterelnök.

A kormányfő kifejtette: az operatív törzs szombat reggeli ülésén megerősített biztonsági intézkedéseket léptettek hatályba, amit az emberek tapasztalni is fognak például közlekedési csomópontoknál, pályaudvarokon, repülőtéren.

"Ez jár némi kényelmetlenséggel, arra kérem az embereket, hogy megértéssel és türelemmel fogadják mindezt, mert szükséges a biztonságunk megerősítése" - mondta Orbán Viktor.

Közölte, a magyarországi terrorveszély B szintjét "százszázalékos működésbe hoztuk". Így több rendőr és katonai rendész lesz az utcán, megerősített fegyverzettel.

Az eseményeket értékelik, és ha kell, újabb intézkedéseket hoznak, mert a legfontosabb Magyarország és a magyar emberek biztonsága - mondta a miniszterelnök.

Bejelentette azt is, hogy a kormány vasárnapra nemzeti gyásznapot hirdetett.

A vasárnapra tervezett Fidesz-kongresszust elhalasztják egy későbbi időpontra, amit Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök azzal magyarázott, hogy egy pártkongresszus mindig ünnep, és ebben a helyzetben nem lehetséges ünnepelni.

A vasárnapi budapesti magyar-norvég labdarúgó-mérkőzéssel kapcsolatban azt mondta: a meccs biztonsági kérdéseiről már tárgyal a Magyar Labdarúgó Szövetség és a Belügyminisztérium, az UEFA döntésétől függ, hogyan rendezik meg a találkozót.

Arra a kérdésre, van-e bármilyen jelzés arra, hogy esetleg Magyarország is terrorcselekmény célpontja lehet, a kormányfő azt válaszolta: kizárni semmit sem lehet, "jelenleg nem áll rendelkezésünkre olyan adat, ami közvetlen veszélyt jelezne, de ez bármikor megváltozhat". "Abszolút biztonságos helyzet nincs, a körülményekhez képest lehetséges legnagyobb biztonságot kell megteremtenünk" - mondta Orbán Viktor.

Több mint kétszáz sérült, 83 súlyos állapotban

A Le Figaro szerint több mint kétszáz sebesült van, köztük 83 súlyos állapotban. 

Ennyit tudunk eddig

A Le Monde szerint november 13-án a késő esti órákban hat különböző helyen történt terrortámadás. Legkevesebb 120 ember vesztette életét.

Szombat reggelig nyolc halott terroristáról tudtak a hatóságok, többségük felrobbantotta saját magát.

Az első támadás a Stade de France-nál történt, Párizs északi részén Saint-Denisben, három robbanást hallhattak a Franciaország-Németország barátságos labdarúgó mérkőzés nézői.

Ezt követően öt másik helyen történt támadás, a legsúlyosabb, több mint 70 halálos áldozattal járó a Bataclan koncertteremben, ahol az "Allah akbar-t" kiabáló fegyveresek először tüzelni kezdtek a bent lévő tömegre, majd túszokat kezdtek ejteni. A túszok Twitter-üzeneteiből az is kiderült, a terroristák elkezdték a kivégzésüket. A rendőrség ezt követően rohamozta meg a koncerttermet.

Lövöldözés volt a Petite Cambodge étteremben is, a rue Bichatban, ahol 12 ember vesztette életét. Öten haltak meg a rue de la Fontaine au Roi kitört lövöldözés során, egy ember a boulevard Voltairen - a hatóságok szerint ő egy terrorista volt. A legsúlyosabb utcai terrortámadás a rue de Charonne-ban történt, 19-es haltak meg. A támadások egymástól nem messze történtek, Párizs XI. kerületében.

A Stade de France-nál négy halott van, közülük három biztosan terrorista volt.

Francois Hollande államfő szükségállapotot rendelt el, a határokat lezárták, és a párizsiakat arra kérték, hogy maradjanak otthon. Szombaton a francia fővárosban szinte minden be lesz zárva.

Csak a házasságkötéseket engedélyezik szombaton

Minden tüntetést betiltottak Párizsban, zárva tartanak az iskolák, múzeumok, könyvtárak, uszodák, piacok. A lakosságot otthonmaradásra kérik. Csak a házasságkötéseket engedélyezik.

Csatarendbe álltak a párizsi kórházak

A l'Assistance Publique-Hôpitaux de Paris szerint 2004-ben törvényt fogadtak el a hasonlóan komoly krízishelyzetek kezelésére, ennek alapján a párizsi kórházak csatarendbe álltak.

A párizsi főügyész szerint

François Molins, párizsi főügyész szerint az áldozatok száma meghaladja a 120-at, összesen öt terroristát tettek ártalmatlanná. 18 ember halt meg rue de Charonne utcában, egy a boulevard Voltairen, 5 ember a rue de la Fontaine Roi utcában és 14-en rue Alibert, a café "Le Carillon" előtti lövöldözésben. A Stade de France melletti öngyilkos és pokolgépes merényletek áldozatainak számát még nem tudják pontosan.

Hollande: "Il sera impitoyable"

Vagyis kíméletlen, könyörtelen, irgalmatlan lesz az a háború, amit az egységes és elszánt, eltökélt Franciaország indít a terroristák ellen.

Összesen négy terroristát tettek ártalmatlanná a koncertteremnél. A Reuters képén a lövöldözést követően a rendőrök élőfalat húznak a Bataclan köré.

Függönyökkel letakart holttestek

Az egyik túlélő a következőket mondja a Le Figarónak: sétálni mentem péntek késő este és a Charonne utcában láttam a borzalmat, az élettelen testeket az aszfalton és azt, hogy az emberek leszedték a függönyöket az ablakokból, hogy le tudják takarni ezeket a testeket. A háború elérkezett hozzám, most hazamegyek és elbarikádozom magam.

112 halott, ebből hetven a koncertteremben

A Le Monde egy perce közölte, hogy 112 áldozatról tud, ebből hetvenen haltak meg a koncertteremben.

Bataclan : száz halott, három terrorista, Hollande odamegy

A rendőrség szerint mintegy száz halott van a koncertteremben. Már három terroristáról beszélnek. François Hollande, a miniszterelnök Manuel Valls, a belügyminiszter Bernard Cazeneuve és Christiane Taubira igazságügyminiszter a helyszínre indultak.

Orbán Viktor részvétét fejezte ki

Orbán Viktor miniszterelnök őszinte részvétét fejezte ki a párizsi terrortámadásokban elhunyt áldozatok hozzátartozóinak és Franciaország valamennyi polgárának - tájékoztatta a Külgazdasági és Külügyminisztérium az MTI-t szombat kora hajnalban.

Magyarország a szolidaritásáról biztosítja Franciaországot, a magyar emberek a franciák mellett állnak ezekben a rendkívüli órákban - tudatta a miniszterelnök a péntek esti merényleteket követően.

Állítólag nagyon sok a halott a Bataclanban

A Reuters fotóján egy túlélőt hoznak ki a koncertteremből. Állítólag nagyon sok a halott odabent, sajnos ezt ebben a pillanatban megerősítette a francia rendőrség.

Kiszabadították a Bataclan koncertterem túszait

A terroristák a túszok Twitter-üzenetei alapján megkezdték a kivégzéseket, ezért a rendőrség megrohamozta a koncerttermet, megölte a terroristákat és kiszabadította a túszokat. Két terroristát ártalmatlanítottak, a Le Figarónak ezt megerősítette a francia rendőrszakszervezet.

Ezekben az utcákban voltak a lövöldözések

A francia sajtó a stadionnál történt merényletek mellett négy lövöldözésről tud, egy a Bataclan koncertterem mellett (XI. kerület), a rue de Charonne-nál (XI. kerület), rue Bichat utcában (itt van a Petit Cambodge étterem), lövöldözés volt a rue de la Fontaine au Roi és a rue du Faubourg-du-Temple kereszteződésénél.

Mindenki megszólal

Egymás után szólalnak meg a világ vezetői, David Cameron, Angela Merkel, Vlagyimir Putyin.

Összesen hét helyen volt terrortámadás

A francia rendőrség szerint összesen hét helyen volt terrortámadás, lövöldözés, a már ismert három helyszínen túl a Louvre-nál és a Les Halles-nál, utóbbi Párizs egyik bevásárló konglomerátuma. A Stade de France-nál két öngyilkos és egy pokolgépes merényletet követtek el, a három robbanást a stadionban zajló francia-német labdarúgó mérkómárkőzés nézői is jól hallották.

Már kép is van a katonaságról

Szombaton hajnali fél egykor katonai járművek a Rue du Faubourg Saint-Antoine utcában.

Szombaton hajnalban katonai járművek a Rue du Faubourg Saint-Antoine utcában

Lezárták a francia határokat

A franciák lezárták a határokat, hogy a terroristák ne juthassanak ki az országból, a párizsiakat pedig arra kérik, hogy maradjanak otthon. A rendkívüli állapotot a francia elnök 23 h 50-kor hirdette ki a televízióban. Állítólag megrohamozzák a Bataclan koncerttermet. Megszólalt Barack Obama is, az amerikai elnök emberiség ellenes terrortámadásról beszélt.

Folyamatos ügyeletet tart a párizsi nagykövetségünk

A párizsi magyar nagykövetség folyamatos ügyeletet tart, a magyarok ezt a telefonszámot hívhatják. 00-33-683-254-362.

Szíjjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az M1-nek nyilatkozva elítélte a terror minden formáját és jelezte, Magyarország a francia emberek mellett áll.

Száz túsz tarthatnak fogva a Bataclan koncertteremben

A Le Figaro szerint 50-60 túszt is ejthettek a belvárosi Bataclan koncertteremben, ahol lövöldözés is volt. A legfrissebb jelentések már 100 túszról, és sok halottról beszélnek. A koncertteremben "Allah akbart" kiabáló fegyveresek Kalasnyikovokkal lőtték a tömeget. Úgy tudni robbanószerek is vannak náluk.

A harmadik helyszín a Petite Cambodge étterem volt, ide egy férfi sétált be és lövöldözni kezdett, tíz halottról tudni.

Három robbanás a stadion mellett

A Stade de France három robbanás hallatszott, miközben bent francia-német válogatott labdarúgó mérkőzés zajlott. Francois Hollande elnököt a biztonságiak kimenekítették a stadionból, jelenleg válságtanácskozást tart, az elnök azóta kihirdette a szükségállapotot, a hadsereg is megjelent a párizsi utcákon.

A  stadionban lévőket megkérték, hogy maradjanak a helyükön. Később kinyitották a kapukat, a szurkolók a pályára menekültek.

Este tíz előtt kezdődött a terror

Késő este Párizsban legalább három helyszínen hajtottak végre terrortámadásokat, egy étteremben és egy koncertteremben történtek lövöldözések, robbanások voltak Stade de France satidon környékén, a francia rendőrség késő esti közleménye 26 halottról beszélt.

 

https://blogstar.blogstar.hu/./pages/blogstar/contents/blog/22341/pics/lead_800x600.png
Párizs,terrortámadás
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?