Blogolj!

Tényszerűen Párizsról

A terrorszervezetek számára kiapadhatatlan forrást jelentő, jellemzően már Franciaországban született másod-, harmadgenerációs, az európai társadalmakat engesztelhetetlenül gyűlölő fiatal, arab gyökerű, a Közel-Keletet megjárt bevándorlók, a francia hadsereg katonai szerepvállalása és mindaz, amit Európának Franciaország és a mi európai világunk jelent – ezek az okok mind szerepet játszottak a párizsi terrortámadásokban.

Első ok: a gyűlölet

Emlékeznek? Már 2005 őszén elszabadult a pokol Párizsban (pedig akkor hol volt még az Iszlám Állam), éjszakánként autók százai lángoltak, a rendőrök közelharcot vívtak a lázadó, jellemzően másod-, harmadgenerációs bevándorlókkal. Ám sajnos, ez nem volt meglepő, Franciaország a kilencvenes évek eleje óta egy puskaporos hordó. De miért is gyűlölik a Franciaországban született, franciául anyanyelvi szinten beszélő, francia iskolába járt elkövetők a hazájukat?

2005 őszén a Párizstól észak-keletre lévő, bevándorlók lakta Clichy-sous-Bois városában a rendőrök autófeltörőket üldöztek, utóbbiak bemenekültek egy transzformátor állomásra, itt egy tizennégy és tizenhét éves fiatalt halálos áramütés ért. Ám az autót feltörő, és a transzformátor állomásra saját akaratukból bemenekülő fiatalok halála csak ürügy volt az értelmetlen pusztításra. A külvárosok lángoló autóinak tulajdonosai ugyanis jellemzően szintén bevándorlók, illetve azok leszármazottai voltak, akik ráadásul az átlagnál kicsit jobban is álltak, hiszen képesek voltak egy autó fenntartására.

Fotó: Reuters

Ezzel meg is érkeztünk az első okhoz: a frusztráltságból, az esélytelenség érzéséből fakadó gyűlölethez. Mathieu Kassovitz A gyűlölet (La Haine) című filmjében, amelyért az 1995-ös cannes-i filmfesztiválon elnyerte a legjobb rendezésért járó díjat, sajnos, látnoki pontossággal jelezte az okokat, a problémát, a már Franciaországban született másod-, harmadgenerációs fiatalok engesztelhetetlen gyűlöletét a társadalommal, a rendőrséggel, az udvarlásukat elutasító fehér lányokkal szemben.

Nem szeretem az okoskodó széplelkek okfejtéseit arról, hogy ezeket a fiatalokat jobban meg kellene érteni, hiszen a gyilkolásra nem mentség, ha valakinek rosszabb esélyei vannak az életben való boldogulásra, mint a fehér franciáknak, a hagyományos francia középosztály tagjainak. Ráadásul ez nem is teljesen igaz, hiszen arra is van tapasztalat, hogy az elkorcsosult, elfajzott és Európában az elmúlt évtizedekben tomboló liberalizmus szellemi és lelki pusztítása miatt éppen egy fehér francia kerül hátrányba állásinterjúnál, amikor a manipulált cégvezetők meg akarják mutatni, mennyire antirasszista, píszí, multikulti a vállalkozásuk.

És arról is kell beszélni, hogy az észak-afrikai Maghreb államokból (Marokkó, Algéria, Tunézia, Líbia, Mauritánia), illetve a Közel-Kelet arab államaiból érkezett, már Franciaországban születettek egy része be sem akar illeszkedni a gyűlölt fehér Franciaországba, a fehér Európába, ellentétben az ötvenes, hatvanas, hetvenes években érkezett úgynevezett első generációs bevándorlókkal, akik túlnyomó többsége tisztelte a törvényeket, igyekezett beilleszkedni. Az iszlám terrorszervezetek tömegével találnak Franciaországban született, francia iskolákba járt embereket, akik elutasítják a nyugati világot, annak értékeit, az egész nyugati demokráciát és adott esetben a saját életük árán is hajlandóak azt megsemmisíteni.

A mostani merényletek első azonosított terroristája, Omar Ismail Mostefai Franciaországban, Courcouronnes-ban született 1985. november 21-én, 2013 ősze és 2014 tavasza között Szíriában tartózkodott, és előre megmondjuk, a többieknél is hasonló lesz az életpálya. Bármit is mond most az Iszlám Állam, részben azért támad Franciaországban előszeretettel, mert Ilyen bőséges emberanyaggal a háta mögött itt tudja a legsikeresebben megszervezni a terrorakcióit. Az elmúlt évek franciaországi terrorcselekményeit az Omar Ismail Mostefai-hoz hasonló életutat bejártak követték el.

A francia L’Express itt gyönyörűen ki is gyűjtötte az elmúlt évek merénylőinek, megdöbbentő hasonlóságokat mutató életútját.

De legyünk igazságosak, Raphaël Liogier szociológus, az Institut d’Études Politiques d’Aix-en-Provence egyetemi tanára azt mondja, a Franciaországban élő mintegy ötmillió muzulmán kap is a fejére rendesen, mert egyetlen országban sem éri annyi kritika, rosszindulatú megjegyzés a muzulmán világot, annak értékeit, mint itt.

Fotó: Reuters

Ebben is van igazság, elég csak a Charlie Hebdo gátlástalan karikatúristáira gondolni, akik öngyilkos eltökéltséggel rajzolták a Mohamed-karikatúrákat és leginkább az érdekelte őket, hogy a gúny, a fricska minél jobban fájjon a muzulmánoknak, hogy minél jobban meggyalázzák szeretett prófétájukat.

Második ok: a francia hadsereg szerepvállalása

A francia hadsereg mind Észak-, mind Fekete-Afrikában aktív szerepet vállal az iszlamisták és terrorszervezeteik elleni fellépésben, és 2014 szeptembere óta 283 légicsapást mért Irakban az Iszlám Államra. Tehát egyrészt Maliban, vagy a Száhel-övezet más államaiban csapást mér az iszlamistákra, Nigériában fellép a Boko Haram ellen, és támadja az Iszlám Állam birtokában lévő olajlétesítményeket, márpedig abból több millió dolláros bevétele van a Daesh-nek, már ahogyan is az ISIS-t hívják nem egyszer Franciaországban az arab elnevezés alapján (ad-Dawlah al-Islāmiyah fī 'l-ʿIrāq wa-sh-Shām).)

Ráadásul most vezényelték a szír partokhoz a legnagyobb francia hadihajót, a nukleáris meghajtású Charles de Gaulle repülőgép-hordozót, a hadihajó erejéről csak annyit, hogy 1150 tengerész szolgálja ki, a légi személyzet pedig 600 főből áll. A Bataclan koncertteremben túszul ejtett embereknek (az egyik túlélő, Pierre Janaszak számolt be erről), a terroristák azt mondták, mindez Francois Hollande elnök hibája, mert beavatkozott Szíriában.

Franciaországnak ráadásul Irakban is „bűne” van, 2014 nyarán elsőként csatlakozott az Iszlám Állam elleni amerikai légicsapásokhoz. És nem számít, hogy az iraki légicsapások kevesebb, mint öt százalékát hajtják végre a trikolóros gépek.

Harmadik ok: amit Franciaország jelent

Franciaország a szabadság, a függetlenség, a felvilágosodás, a demokrácia, a kultúra, a meg nem alkuvó európai szellem szimbóluma a 17.-18. század óta, vörös posztó minden iszlámista és dzsihádista szemében. Az Al-Kaida maghrebi csoportja már 2009-ben bejelentette, hogy az első számú ellensége immár Franciaország.

Miért Kelet-Párizs, miért választhatták ki az adott helyszíneket?

A Bataclan koncertterem, a Le Petite Cambodge étterem és egy harmadik lövöldözés színtere egy kevesebb, mint másfél kilométeres sugarú körben található a Charlie Hebdo szerkesztősége körül. A 11. kerület a la Place de la Republique-t, a Köztársaság Terét jelenti a párizsiaknak, a fesztiválok, a bárok, a szórakozás, a jó éttermek, a koncertek, a bulik kerületét. Az Iszlám Állam közleménye szerint „Párizs a förtelem és a perverzió fővárosa.”

A Bataclan koncertterem és az Eagle of Death Metal együttes koncertje? A Daesh közleménye szerint „bálványimádók százainak perverz ünnepe.” A Stade de France mellett történt három robbantás leginkább személyes üzenetnek tűnik Francois Hollande államfő számára, akiről tudták, hogy nagy valószínűséggel megtekinti a francia-német mérkőzést.

https://blogstar.blogstar.hu/./pages/blogstar/contents/blog/22373/pics/14475914169126571_800x600.jpeg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?