Blogolj!

Kiürítették a hannoveri stadiont - nem volt bomba

Összefoglaló

Este 19.30 körül a hannoveri rendőrség olyan információk birtokába jutott, amelyek arról szóltak, hogy a német–holland meccsnek otthont adó stadion környékén bombát helyeztek el, amelyet a találkozó alatt fel akarnak robbantani, emiatt a karhatalom kiürítette a sportlétesítményt. A meccsen ott lett volna Angela Merkel kancellár és több német miniszter is, de Németország vezetője a döntés meghozatala után azonnal visszarepült Berlinbe. Így cselekedtek a holland játékosok is, és a német labdarúgók is visszautaztak a klubjukhoz. 

Az első hírek arról szóltak, hogy a stadion mellett áll egy mentőautó, amely gyanús, s ez rejti a bombát, ám erről később kiderült, hogy nincs benne robbanóanyag. 

A rendőrkapitány az este folyamán bejelentette, hogy a terroristák a stadionban akartak robbantani, de az egész városra veszélyt jelentettek. Lezártak metróállomásokat és a központi pályaudvar egy részét is. 

Végül kiderült, hogy nem volt bomba sehol. Tegyük hozzá a terroristák így is elérték céljukat: félelem és rettegés lett úrrá Európán. 

Egyre több forrás írja, hogy nem volt bomba

A Reuters hírügynökség, német kormányközeli forrásokra hibatkozva állítja, hogy nem találtak bombát.

A Bild szerint nincs bomba a stadion mellett

A legnagyobb példányszámú német bulvárlap szerint nem találtak bombát a stadion mellett felfedezett mentőautóban.

Gyorsan reagáltak, egyelőre nem találtak robbanóanyagot

Boris Pistorius tartományi belügyminiszter elmondta, hogy a biztonsági erők gyorsan reagáltak a fenyegetésre. Hozzátette: egyelőre nem találtak robbanóanyagot. 

A kapunyitás után jött a fenyegetés

Robbantásos merénylet veszélye miatt maradt el a kedd esti Németország-Hollandia barátságos labdarúgó-mérkőzés a németországi Hannoverben - közölte az alsó-szászországi tartományi főváros rendőrkapitánya.

Volker Kluwe több közszolgálati televízióban közvetített nyilatkozatában elmondta: röviddel a stadion kapuinak megnyitása után szereztek értesülést arról, hogy robbantásos merénylet készül a mérkőzésen.

Ezért elrendelték a stadion kiürítését, és mindenkinek javasolják, hogy kerüljön minden olyan helyet, ahol nagyobb számban gyűlhetnek össze emberek. A legjobb, ha mindenki hazamegy, mert nem tudni, hogy van-e "B-terve" a merénylőknek.

Azt nem mondta el, hogy kik terveztek merényletet.

Sajtóértesülések szerint szélsőséges iszlamisták akartak robbantani a stadionban.

Volker Kluwe elmondta, hogy a német és a holland nemzeti válogatott, valamint segítőik biztonságos helyen vannak.

Hannoverben egyébként egy másik nagyszabású tömegrendezvény is van kedd este, egy koncert a 14 ezer fős TUI Arénában. A koncertet megtartják.

Ezzel kapcsolatban Volker Kluwe azt mondta, hogy a Hannoverben tervezett nagyobb rendezvények szervezőit tájékoztatták a biztonsági helyzetről, és tanácsolták az események elhalasztását, dönteni azonban a rendezvényszervezőknek kell.

A Bild című lap ugyanakkor  késő este úgy értesült, hogy a koncertet  biztonsági megfontolások miatt lemondták.

Mindenki hazatér

A hollandok már úton vannak haza, a német játékosok pedig vissza a klubjukhoz – jelentette be Reinhard Rauball, a német szövetség alelnöke. 

"Az emberek biztonsága volt a legfontosabb"

Thomas de Maizière szövetségi belügyminiszter, gépfegyveres katonák által őrzött hivatalában úgy nyilatkozott, hogy nagy veszélyben van Németország és Európa. Nagyon nehéz döntés volt lemondani a meccset, de nagyon sok konkért fenyegető információt kaptunk. A megértésüket kérem, de ebben a helyzetben az emberek biztonsága volt a legfontosabb. Külföldről érkeztek az információink, amelyek után meghoztuk a döntést és lezártuk a központi pályaudvar egy részét, valamint néhány tömegközlekedési megállót."

Metróállomásokat is lezártak

Biztonsági okok miatt a hannoveri rendőrség lezárt néhány metrómegállót a városban – írja a Bild. 

Iszlamista terroristákra gyanakszanak

A DPA hírügynökség úgy értesült, hogy iszlamista terroristák készültek merényletre Hannoverben. 

Lezárták a hannoveri pályaudvar egy részét

Hannoverben lezárták a központi pályaudvart – írja Twitter oldalán a német DW –, mert ott is találtak egy gyanús tárgyat. 

Közel 10 ezer embert evakuáltak

Helyszíni jelentések szerint 8-10 ezer embert evakuáltak a hannoveri stadionból és környékéről. Ijedtség és káosz uralkodik az aréna környékén. 

Merkel már nincs is Hannoverben

A kancellár úton van Berlin felé. 

Néma csend Londonban

A Wembley-stadionban megmérkőzik az angol és a fracia válogatott. A játékosok a kezdőkörben, lehajtott fejjel állnak a gyásszünet alatt. A nézők is hallgatnak. Megdöbbentő a csend. 

Ne csoportosuljanak

Azt kéri a hannoveri rendőrség, hogy az emberek ne csoportosuljanak, menjenek biztonságba.

A stadionban akartak robbantani

A fenti mondatot a hannoveri rendőrfőnök mondta az NDR TV-nek.

Időközben Londonban

Angol-francia meccs lesz ma este. A biztonság az első:

A kancellár még nem volt a stadionban

Angela Merkel még nem ért oda a hannoveri stadionba, amikor a rendőrök megkezdték a sportlétesítmény kiürítését.

Késik a sajtótájékoztató

Egyelőre nem kezdték el a sajtótájékoztatót, amelyen az illetékesek beszámolnak majd a mérkőzés elhalasztásának okairól.

BOMBÁT TALÁLTAK a stadion mellett

A DW információi szerint a hannoveri stadion mellett egy mentőautónak álcázott járműben megtalálták a bombát. 

Hamarosan sajtótájékoztató lehet

Van, aki úgy tudja, hogy 20.30-kor sajtótájékoztatón adnak bővebb információt a hannoveri helyzetről. 

Hannoveri rendőrkapitány: ez egy komoly fenyegetés

A DW a hannoveri rendőrkapitányt idézi, aki arról beszélt, hogy konkrét fenyegetésről tudnak, amely az egész városra veszélyt jelentett. Időközben több villamos közelekedését is leállították a németek. 

Biztonságban a futballisták

A német válogatott hivatalos Twitter oldalán közölte, hogy a játékosok rendőri felvezetéssel biztonságos helyre kerültek.

A német válogatott ismeretlen helyen van

A DW televíziós csatorna szerint a német válogatott elindult ugyan a mérkőzés helyszínére, de útközben kapták a csapat vezetői a hírt a stadion kiürítéséről. A csapat természetesen megszakította útját, a DW híre szerint ismeretlen helyen tartózkodik a keret. A német válogatott pénteken Franciaországban lépett pályára, s a terrorcselekmények következtésen a Stade de Franc-ban töltötte az éjszakát. 

Ez a bejárat

És belül...

A hannoveri stadion előtt...

Jelentős vendéglista

A meccset a helyszínen tekintette volna meg Angela Merkel, német kancellár és a német kormány több tagja is. 

Kiürítették a stadiont

Az AP adta hírül, hogy evakuálni kellett a hannoveri stadiont, a német–holland meccs előtt. A rendőrség rövid közleményben adta hírül, hogy egy gyanús bőröndöt találtak az épület közelében. A hangosbemondó azonnal távozásra szólította fel azokat a szurkolókat, akik már elfoglalták a helyüket. 

Ma rendeztek volna belga–spanyol meccset is, azt azonban már korábban lemondták biztonsági okokra hivatkozva. 

https://blogstar.blogstar.hu/./pages/blogstar/contents/blog/22424/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?