Blogolj!

Tisztújítás a Fidesz kongresszusán

15.37: Következik Orbán Viktor pártelnök, miniszterelnök felszólalása. 

"Az országról, Európáról és magunkról fogok beszélni." – kezdte Orbán Viktor. 

"A Titanicot szakértők építették, Noé bárkáját meg egy laikus." – utalt ezzel arra, hogy amikor párttá alakul a FIDESZ, akkor sokan megmosolyogták az alapítókat. 

"Mondják a FIDESZ nem olyan párt, aminek igaza van, hanem olyan, amiek igaza lesz." 

Az országról: 

"Hiszünk Magyarországban, hiszünk a magyarokban!"

"Nekünk megtanították a gödör első törvényét: ha benne vagy, hagyd abba az ásást!" – utalt arra, hogy amikor átvették a kormányzást hazaküldték az IMF-et.

"Európa legtöbb országa kiegyezne a magyar gazdaság fejlődésével." 

"Harminc éve itt vagyunk. Jó hír a híveinknek, rossz hír az ellnfeleinknek, a következő harminc évben is itt leszünk."

"Ki gondolta volna, hogy a rezsit nemcsak növelni, hanem csökkenteni is lehet? Kimondtuk, pártprogrammá tettük, kormányprogram, majd nemzeti ügy lett belőle."

"Minden körülmények között a magyar érdekeket képviseljük, nem csatlakozunk sehova. (...) Nem hagyjuk zsarolni magunkat és nem adunk automatikusan igazat csak azért, mert valakinek hangosabb hangszóró van a kezében."

"A mi politikánk cselekvő politika."

"Kevesebb adó és több munkahely. Azt akarjuk, hogy mindenki dolgozhasson, aki tud és akar. Azt is akarjuk, hogy mindenkinek megérje vállalni a munkát."

"Fejlesztjük a nemzeti ipart, földhöz juttatjuk a gazdákat és csökkentjük a bürokráciát."

"Nagyszabású célunk a családok támogatása. Számunkra a családok és a megszülető gyermekek jelentik Magyarország és Európa jövőjét."

"Holnap benyújtjuk azt a törvénytervezetet, amely szerint a lakásépítések áfáját huszonhét százakról öt százaléra csökkentjük."

Európáról: 

"Minden józanul gondolkodó ember számára világos, hogy Európa nem bír el ennyi embert."

"A népvándorlás fenyegeti az európai ember biztonságát, mert fokozott terrorfenyegetést jelent."

"Európa nem vállalja saját magát."

"Európa ma hisz a másodlagos dolgokban, de nem hisz azokban, amikből ezek a dolgok származnak."

"Ott akarják megmondani (Brüsszelben), hogy nekünk magyarokkal, kikkel kell együtt élnünk."

"Magyarország megtámadta a kötelező betelepítési kvótát az európai bíróságon és úgy látom ezzel nem vagyunk egyedül."

"Tudjuk, kik vagyunk és hol a helyünk. De nyíltan meg kell mondanunk, hogy a kényszerbetelepítés nem tetszik a magyar embereknek."

"A sajtószabadság Magyarországon színesebb, szélesebb és mélyebb, mint tőlünk nyugatra."

"Oda jutottunk, hogy a liberális politika, ma szembefordult a szabadsággal."

"Az Uniónak is új szabályokra van szüksége. Nem véletlen a britek törekvése, hogy újratárgyalják a csatlakozási szerződésüket."

"Le kell zárni egy korszakot politikai és szellmi értelemben is."

A FIDESZ-ről: 

"Az előttünk álló két éven felkészülünk a választásra. Ezt a két évet nem levezetésnek, hanem felkészülésnek szánom."

"Az egység a legfontosabb. Magyarország egysége, a Kárpát-medencei magyarság egysége, a világmagyarság egysége."

"A sikerhez belső rend is kell. Ha a közösségünk érdekéről van szó, akkor senki sem léphet át egy bizonyos határt."

"Mi azt akarjuk, hogy a siker ne csak a mienk, hanem mindannyiunké legyen."

15.30: Újraválasztották a Fidesz elnökének Orbán Viktort. A miniszterelnök az 1177 érvényes szavazatból 1174-et kapott. Orbán Viktor 2003 óta a Fidesz elnöke, korábban pedig 1993 és 2000 között is ő állt a párt élén.

15.10: Megvannak az alelnökök. A küldöttek újra bizalmat szavaztak Pelczné Gáll Ildikónak (1146 szavazat), a leköszönő alelnökök - Kósa Lajos, Lázár János és Pokorni Zoltán - helyére pedig Gulyás Gergelyt, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnökét (1162 szavazat), Kubatov Gábor pártigazgatót (1139 szavazat) és Németh Szilárd parlamenti frakcióvezető-helyettest (1136 szavazat) választották meg.

14.39: Lázár János is felszólalt. Kijelentette, hogy a Fideszen kívül nincs más kormányzóképes erő. 

14.10: A szavazatokat számlálják. A felszólalások sora folytatódik. A kormány a bevándorlási válság kezelésekor világossá tette, hogy Magyarországgal nem lehet szórakozni - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A tárcavezető hangsúlyozta, Magyarország méltatlan támadásokat, morbid vádakat és igazságtalan kritikákat kapott az elmúlt időszakban, miközben bebizonyította, az Európai Unió történelmének talán legsúlyosabb kihívása közben is lehetséges a külső határok védelme.     "Ezeket a támadásokat egytől egyig visszavertük" - közölte Szijjártó Péter, majd úgy fogalmazott, "aki szórakozik velünk, annak eddig is visszavertünk és ezután is vissza fogunk verni". A külügyminiszter szerint az unió bevándorlási politikája rituális öngyilkosságra hasonlít, hiszen látványos, káros és veszélyezteti a kontinens jövőjét. Kiemelte ugyanakkor, hogy miniszterként továbbra is olyan külpolitikát folytat majd, amely megakadályozza, hogy Magyarország úgy nézzen ki, mint korábban néhány hétig a Keleti pályaudvar.

12.35: Elkezdődött a szavazás. Hatvan perc áll a küldöttek rendelkezésére, hogy voksoljanak. 

12.20: A bevándorláspárti politika elleni nyilatkozatot fogadtak el a küldöttek. A politikai nyilatkozat elfogadása előtt Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter azt mondta, azért van szükség a nyilatkozatra, mert erős Európát akarnak és benne erős Magyarországot, olyan Európát, ahol a bevándorlók helyett munkát adnak a munkanélküli európai fiataloknak, olyat, ahol erősítik a családokat, a felelős gyermekvállalást, olyat, ahol nem mecseteket építenek, hanem templomokat.

Pelczné Gáll Ildikó, a Fidesz alelnöke, európai parlamenti képviselő azt mondta: ma már egyre többen látják, hogy a brüsszeli kötelező betelepítési kvótás "álmegoldásból" sosem lesz igazi megoldás. Szavai szerint az a feladat, hogy "idegenek helyett elsősorban a magyar családoknak adjunk lehetőséget".

12.10: A szervezetépítést, a 2018-as választásra felkészülést nevezte az új Fidesz-elnökség egyik legfontosabb feladatának Kövér László házelnök.

A politikus szerint a Fidesznek - Kelet- és Közép-Európa legerősebb politikai közösségének - szembe kell néznie azzal, hogy ha nem akar az MSZP sorsára jutni, vagyis ha nem akarja nyugdíjasklubok hálózatává "aszalni" a szövetséget, akkor be kell vonnia a fiatalokat. Ez mindenkinek feladata a pártban, mert "minden Fidesz-tag felelős minden Fidesz-tagért" - hangsúlyozta.

Az Országgyűlés elnöke azt is mondta, "nagy párt vagyunk, sokféle ember, sokféle érdek". "Próbáljunk meg ezekkel együtt élni úgy, hogy a közjó szolgálata tekintetében semmilyen felróható hibát ne kövessünk el a közvélemény szemében".

Figyelmeztetőleg hatott - elevenítette fel - a két elveszített időközi országgyűlési választás - Veszprémben és Tapolcán - és az így elveszített kétharmados parlamenti mandátumtöbbség.

"Reális alternatívát felmutatni képes ellenzék nélkül önmagunkkal kell megküzdenünk" - fogalmazott, jelezve, hogy ebben a helyzetben a "belső ellentétek" szükségképpen felnagyítódnak, ami "a felelősségünket csak felerősíti". A belső ellentétekről annyit mondott: soha nem tartottak igényt több bizalomra és megbecsülésre a választóktól, mint amennyit egymás iránt tanúsítanak a közösségen belül.

Kövér László arról is beszélt, "tudjuk, mit akarunk és mit nem". "Nem akarjuk a Soros-félék nyitott társadalmát", "nem akarjuk a genderőrületet", és azt sem - fogalmazott -, hogy Magyarország olyan jövőtlen társadalommá váljon, ahol "férfigyűlölő nők" és "feminin férfiak" a gyermekekben, családokban csak az önmegvalósítás akadályát látják. "Szeretnénk, ha lányaink az önmegvalósítás legmagasabb minőségének azt tartanák, ha unokákat szülhetnének nekünk" - tette hozzá.

"Nem akarjuk a multikultit" sem - folytatta a politikus -, mert "ami ma Európában van, az nem multikulturalizmus a szó valódi értelmében", hanem egy olyan kísérlet, ami "gyökértelen barbárok szállásterületévé" alakítaná át a kontinenst. 

Az európai politikáról Kövér László úgy fogalmazott, Magyarországnak az a tét, hogy vagy "egy Európai Egyesült Államok" periférikus tartományaként végzi a történelmét, vagy egy sokszínű Közép-Európában megőrzi nemzeti szuverenitását.

"Levegőt akarunk, szabad levegőt: önálló magyar Magyarországot akarunk, keresztény kultúránk, hagyományaink megőrzését, a nemzetek Európáját" - mondta a házelnök, választmányi elnök. (mti)

11.58: Erkölcstelen az európai politikai vezetés álláspontja a mondernkori népvándorlás kezelésében - jelentette ki Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke, aki hangsúlyozta, Európa vezető hatalmai azért nem oldják meg a migráció problémáját, mert nem is akarják, ezt mutatja szerinte az is, hogy a náluk kisebb Magyarország képes volt a saját feladatát elvégezni: megvédte az országot és Európát. A Fidesz alelnöke beszédében dermesztőnek nevezte, hogy az európai vezetők egyik legfontosabb tagja személyes kiállásával sem mutat példát. "Utoljára ilyen világpolitikai szempontból vezető hatalmat Jelcin idején vezettek ezzel a karakterrel. Akkor is mekkora baj lett" - fogalmazott Kósa Lajos, majd hozzátette, ilyen fáradt, szomorú és érzelmes mentalitással Szamosangyaloson három óráig sem tudna polgármester lenni valaki.

11.20: Semjén Zsolt, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnöke szerint példátlanul sikeres a Fidesz és a KDNP szövetsége.

A nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes a Fidesz XXVI.kongresszusán vasárnap a fővárosban kiemelte: ez a bajtársi szövetség nem csak érdek-, hanem értékközösség is, amelynek filozófiai alapja egy keresztény világnézeti párt és egy néppárti gyűjtőpárt szövetsége.

Semjén Zsolt úgy fogalmazott: nagy dolgokat tettek, és ezért nagy erők mozdulnak meg ellenük. Hozzátette: itthoni ellenfeleiknek frusztráltságukban csak a gyűlölködés maradt, de nem lebecsülendő internacionalista segítségnyújtásra számíthatnak a brüsszeli bürokratáktól, akik számára elviselhetetlen, hogy a kis Magyarország meg tudja védeni határait, a nemzetállam életképes és természetes.  

Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke a külhoni magyarság nevében háláját fejezte ki a kormánynak azért, amit tettek és tesznek a kárpátaljai  magyarságért és a magyar nemzetért. Olyan intézkedéseket hoztak, amelyek nagymértékben hozzájárultak ahhoz, hogy a Kárpát-medencei magyarság fennmaradjon, újra teremtették a nemzeti gondolatot - mondta. (mti)

11.10:  Nagy Gábor Tamás, a Fidesz mandátumvizsgáló bizottságának elnöke közölte, a kongresszusra összesen 1590 küldött szerzett mandátumot, 1495-en választáson, 85-en a partnerszervezetek révén, tizen pedig a párt alapítóiként. Tájékoztatása alapján a megnyitóra 1185 küldött érkezett meg, így a kongresszus határozatképes. A küldöttek a mandátumigazolást követően döntöttek arról is, hogy az esemény levezető elnökei Selmeczi Gabriella országgyűlési képviselő és Kocsis Máté budapesti elnök legyenek.

10.45: Tarlós István főpolgármester köszöntőjében elsősorban az illegális bevándorlásról beszélt, amellyel kapcsolatban azt mondta, a polgári politikai közösség és a kormány a hagyományos magyar és európai értékek érvényesüléséért dolgozik. Szólt emellett a kormány és a budapesti városvezetés együttműködéséről, amelyet alapvetően és meghatározóan jónak nevezett, a fontos politikai, ideológiai és stratégiai kérdésekben - mondta - egyetértés van. Jelezte ugyanakkor, hogy vannak "belső csetepaték", ám csak "praktikus kérdésekben".

10.15: Tapsvihar kíséretében megérkezett Orbán Viktor pártelnök, miniszterlnök. Szóltak, hogy foglaljuk el a helyünket, öt perc múlva kezdünk. 

10.12: Bár még messze van a választás, de az már tudható, hogy távozik az elnökségből Lázár János, Kósa Lajos és Pokorni Zoltán is. A helyükre Gulyás Gergely, az országgyűlés alelnöke, Kubatov Gábor pártigazgató és Németh Szilárd, volt rezsibiztos kerülhet.

9.40: "Ágy, asztal, tévé" – ez szól a hangszórókból, vagyis a Kispál és a borz 1993-as albuma. Várjuk a kezdést. 

9.20: Komoly biztonsági intézkedésekkel szembesültünk beléptetésnél. Ugyanakkor semmi kellemetlenséggel nem találkoztunk, egyszerűen csak óvatosságról van szó. 

https://blogstar.blogstar.hu/./pages/blogstar/contents/blog/23121/pics/lead_800x600.png
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?