678-ra nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon
Újabb hat, idős, krónikus beteg hunyt el, a halálos áldozatok száma immár 32 fő.
Blogolj!

Akikért gyertyát égettünk 2015-ben - II. rész

Rövid visszatekintésünkben megemlékezünk az idén elhunyt közszereplőkről, művészekről, „híres emberekről”. De a V’Moto-Rock örökbecsű dalát, a Gyertyákat minden 2015-ben elhunyt ember emlékének ajánljuk. A második részben 2015 tavaszára és a nyárelőre tekintünk vissza.

2015. április 1-jén furcsa tréfát űzött velünk a kiváló színész, Katona János (65), amikor itt hagyta rajongóit. De a rajongók nehezen emésztették meg a fájdalmasan fiatalon eltávozó Pap Vera (59) Kossuth-díjas színésznő elvesztését sem, aki a rendszerváltás nagy magyar filmkorszakának emblematikus alakja és felfedezettje volt. Mint ahogy azt sem volt könnyű megemészteni, hogy a kitűnő debreceni színész, a Kossuth-díjas Kóti Árpád (80) alig 5 hónapig lehetett csak a nemzet színésze. És búcsúztunk még Záborszky József (96) karmester, zenepedagógustól, Sipos András (78) Balázs Béla-díjas filmrendezőtől, míg a magyar sport világa Konrád Ferenc (70) olimpiai bajnok vízilabdázót gyászolta ebben a hónapban.

Kóti Árpád

Konrád Ferenc

Májusban a televíziósok közt szedte áldozatait a könyörtelen halál. Így ment el Fellegi Tamás (85) rendező, Elek János (67) szerkesztő-műsorvezető, a rendszerváltozás előtti Híradó főszerkesztő-helyettese és a tragikusan fiatalon eltávozó Obersovszky Péter (55). De elbúcsúztunk „az euró atyjától”, a magyar születésű belga közgazdász Lámfalussy Sándortól (86), és Kristóf Attila (77) író, újságírótól is. Az építészek világában űrt hagyott az Ybl Miklós-díjas Winkler Gábor (74) és a kétszeres Ybl Miklós-díjas Virág Csaba (82) építész. Míg a szegedi Móra Ferenc Múzeum és az ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark munkatársai mostantól nem láthatják a direktor legendás csokornyakkendőit, hiszen tartalmas élet után távozott Trogmayer Ottó (80) Széchenyi-díjas régész, muzeológus is.

Obersovszky Péter, Obi

Lámfalussy Sándor az euróival

Trogmayer Ottó

Júniusban Arató Mátyás (84) Széchenyi-díjas matematikus és Bejczy Antal (85) mérnök, fizikus, űrkutató, az űrrobotika atyja távozása okozott mérhetetlen veszteséget a tudomány világában. Korondi György (79) Liszt Ferenc-díjas operaénekes, érdemes művész hangja is már csak felvételekről hallható, és Blaski János (90) háromszoros Munkácsy Mihály-díjas festőművész, érdemes művész sem tanítja már a helyes ecsettartást. A tévé világából hiányozni fog Vészi János (61) Balázs Béla-díjas filmrendező, televíziós műsorvezető, producer, míg a természetjárók a mindenkinek megfelelő Peták Istvánt (74), a Magyar Televízió volt elnökét nem láthatják már többé. És elbúcsúztunk a rendszerváltozás egyik korszakos alakjától, lelkiismeretétől Zlinszky János (87) volt alkotmánybírótól is.

Belczy Antal, az űrrobotika atyja

Peták István, a természetjáró tévéelnök

Zlinszky János

https://blogstar.blogstar.hu/./pages/blogstar/contents/blog/23399/pics/14512065748107400_800x600.jpg
2015,év végi összefoglaló
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?