Blogolj!

Ez történt a nagyvilágban és a külpolitikában 2015-ben (1. rész, január-február-március)

2015. január 7.-én egy iszlamista szélsőséges testvérpár 12 embert mészárolt le Párizsban a Charlie Hebdo szatirikus hetilap székházánál, velük hajtóvadászat után végeztek. 8-án egy, az előző napi tettesekkel kapcsolatban álló iszlamista férfi lelőtt egy fegyvertelen rendőrnőt, majd egy kóser élelmiszerboltban négy embert ölt meg, a rendőrség vele is végzett. Január 11-én Párizsban másfél millió ember tüntetett a szólásszabadság mellett, tiltakozva az erőszak ellen.

A Charlie Hebdo szélsőséges és gátlástalan liberális karikatúristái hosszú éveken keresztül mocskolták a muzulmánokat, Mohamed prófétát, a keresztényeket, igyekeztek minél jobban megsérteni, megbántani vallásos érzelmeikben a hívőket. Az év folyamán még jókat gúnyolódtak és szórakoztak az Egyiptomban terrortámadás következtében lezuhant orosz utasszállító gép szörnyethalt utasain, és a török partoknál vízbefulladt három éves emigráns szír kisfiún.

2015. január 15. - A svájci jegybank eltörölte a svájci frank árfolyamküszöbét az euróval szemben, a frank ezután szédületes erősödésbe kezdett. Ha az Orbán-kormány nem lépett volna időben, a magyar devizahitelesek napokon belül 700 milliárd forintot buktak volna, ám ismeretes, a kormány, a jegybank és a hazai pénzügyi rendszer időben felkészült az árfolyamkockázatok kezelésére azzal, hogy 2014 novemberében előre rögzítette a deviza alapú fogyasztói jelzáloghitelek átváltási árfolyamát.

2015. január 22. - Jemenben síita húszi lázadók lemondásra kényszerítették Abed Rabbo Manszúr Hádi államfőt. Március 26-án Szaúd-Arábia és öbölbeli szövetségesei hadműveletet indítottak a lázadók ellen. Az elnök szeptemberben tért vissza, miután a koalíció visszaszorította a húszikat. (Jemenben 2011 óta belpolitikai káosz uralkodik, itt tevékenykedik az al-Kaida iszlamista terrorhálózat legaktívabb szárnya.)

2015. január 22. - Meghalt a 91 éves Abdalláh bin Abdel-Aziz szaúdi király, a trónon féltestvére, Szalmán bin Abdel-Azíz követte.

2015. január 25. - A hosszabb ideje államcsődtől fenyegetett Görögországban a megszorításellenes, baloldali Sziriza párt győzött az előre hozott választásokon, a kormányt Alekszisz Ciprasz alakította meg.

2015. február 11-12. - A kelet-ukrajnai válságról tartott minszki német-francia-orosz-ukrán csúcstalálkozón egyezség született a 2014. szeptemberi tűzszüneti megállapodás betartásáról; a tűzszünet február 14-én lépett életbe.

2015. február 20. - Bolíviában vádalku keretében öt év tíz hónap szabadságvesztésre ítélték a magyar és román állampolgársággal rendelkező Tóásó Elődöt és a bolíviai-horvát állampolgár Mario Tadicot, akik ki is szabadultak, mert éppen ennyi ideje voltak őrizetben. A két férfit, akiket azzal gyanúsítottak, hogy 2009-ben terrorista összeesküvés keretében meg akarták gyilkolni Evo Morales elnököt, április 24-én kimenekítette Bolíviából a Baptista Szeretetszolgálat, mert nem érezték biztonságban életüket.

2015. február 22. - A 87. Oscar-gálán a legjobb film Alejandro González Inárritu Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje) című alkotása, a legjobb női főszereplő Julianne Moore, a legjobb férfi főszereplő Eddie Redmayne lett.

2015. február 27. - Moszkvában lelőtték az egyik legismertebb orosz ellenzéki politikust, Borisz Nyemcovot. A nyomozás szerint a merényletet iszlamista csecsenek követték el.

2015. március 12. - Izland visszavonta 2009-ben benyújtott európai uniós csatlakozási kérelmét.

2015. március 18. – Bár az ember abban reménykedett, hogy legalább Tunézia jól jön ki az úgynevezett “arab tavaszból” (nyilvánvaló volt, Egyiptom, Líbia, Szíria nagyon rosszul fog járni az egésszel) jött a döbbenetes hír: a 2011 előtt nagyon biztonságos, talán még Magyarországnál is biztonságosabbnak mondható országban, Egy tuniszi múzeumban 24 ember, köztük 20 külföldi turista vesztette életét az Iszlám Állam terrorszervezet által elkövetett merényletben.

2015. március 24. - A francia Alpokban lezuhant a Germanwings német diszkont légitársaság gépe, a szerencsétlenségnek 150 áldozata volt. Később kiderült, hogy a depresszióval küszködő másodpilóta szándékosan vezette hegynek a repülőgépet.

2015. március 25. - Asraf Gáni afgán elnök a washingtoni törvényhozás két háza előtt mondott beszédben köszönetet mondott az amerikai katonák és adófizetők Afganisztánért meghozott áldozataiért.

2015. március 26. - Nagy-Britanniában életbe lépett az a törvény, amelynek értelmében a trónörökös az uralkodó elsőszülöttje lesz, függetlenül nemétől; az uralkodó ezután katolikus házastársat is választhat.

Címkék: külpolitika
https://blogstar.blogstar.hu/./pages/blogstar/contents/blog/23375/pics/lead_800x600.jpg
külpolitika
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?