Blogolj!

Ez történt a nagyvilágban és a külpolitikában 2015-ben (2. rész, április-május-június)

2015. április 2. - Az al-Shabaab szomáliai iszlamista milícia a kenyai Garissa városában 148 embert, főként diákokat mészárolt le.

2015. április 19. - Legalább nyolcszáz ember lelte halálát, amikor Líbia és Olaszország között a Földközi-tengeren elsüllyedt egy menekültekkel túlzsúfolt hajó. A tragédiát követően Európa-szerte felerősödtek a viták a kontinensre irányuló, tömeges illegális bevándorlás kapcsán.

2015. április 25. - Több mint nyolcezer ember vesztette életét egy 7,9-es erősségű földrengésben Nepálban és a szomszédos országokban.

2015. április 27. - Az amerikai Baltimore városában zavargások robbantak ki, miután egy afroamerikai fiatalember belehalt a rendőri őrizetben elszenvedett sérüléseibe. Az Egyesült Államok évről évre közelebb kerül ahhoz, hogy a fehér, fekete és latin ellentétek működésképtelenné tegyék az országot.

Zavargások Baltimoreban

2015. május 7. - Nagy-Britanniában a parlamenti választásokon meglepetésre abszolút többséget szerzett a kormányzó Konzervatív Párt. David Cameron kormányfő ezután közölte: még 2017 vége előtt kiírják a népszavazást a brit európai uniós tagságról. Az addig a torykkal koalícióban kormányzó Liberális Demokraták, a fő ellenzéki erő, a Munkáspárt és az euroszkeptikus UKIP párt is rosszul szerepelt, de a függetlenségpárti Skót Nemzeti Párt (SNP) tarolt Skóciában.

2015. május 8. - A gazdasági kapcsolatok elmélyítését célzó megállapodások sorát írta alá Vlagyimir Putyin orosz elnök és Hszi Csin-ping kínai elnök-pártfőtitkár Moszkvában.

2015. május 9. - Sikkasztás miatt börtönbüntetésre ítélték Hoszni Mubarak volt egyiptomi elnököt és két fiát. (Mubarakot, akinek hatalmát 2011 tavaszán felkelés döntötte meg, addig valamennyi ellene folyó perben felmentették.)

2015. május 9. - Moszkvában monumentális díszszemlével ünnepelték a második világháború befejeződésének hetvenedik évfordulóját. A Kreml Ukrajna-politikája miatt nem voltak jelen az ünnepségen az Egyesült Államok, az EU és az uniós tagállamok vezetői.

Győzelmi ünnepség  Moszkvában

2015. május 13. - A Vatikán bejelentette, hogy elismeri a palesztin államot, Izrael azonnal elítélte a döntést.

2015. május 15. - Az Egyesült Államokban halálra ítélték a 2013-as bostoni maraton befutóján elkövetett, három ember halálát okozó merénylet életben maradt elkövetőjét, a 21 éves csecsen származású, amerikai állampolgárságú Dzsohar Carnajevet.

2015. május 16. - Egyiptomban halálra ítélték a 2013-ban megbukott Mohamed Murszi volt iszlamista államfőt és további 106 vádlottat, amiért 2011-ben "külföldi fegyveresek" segítségével, több ember halálát okozva törtek ki börtönükből. (Murszi ellen még négy eljárás folyik, ezek közül az egyikben húsz év börtönre ítélték.)

2015. május 23. - Vlagyimir Putyin orosz államfő aláírta azt a törvényt, amely lehetővé teszi a nemkívánatos külföldi és nemzetközi szervezetek oroszországi ténykedésének betiltását. Oroszország saját védelme érdekében a Soros György-féle kártékony gazembereket és alibi szervezeteiket határain kívül kívánja tartani.

2015. május 27. - A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) zürichi tisztújító kongresszusán hét FIFA-tisztségviselőt tartóztattak le amerikai kérésre korrupció vádjával. A botrány közepette 29-én újraválasztották az elnöki tisztséget 1998 óta betöltő svájci Joseph Blattert, aki négy nap múlva lemondott, de utóda megválasztásáig helyén maradt. A korrupciótól bűzlő Sepp Blattert és Michel Platinit decemberben egyaránt nyolc évre eltiltotta minden, a labdarúgással kapcsolatos tevékenységtől az etikai bizottság korrupciós ügyekben indított vizsgálata után a korrupciótól nem kevésbé bűzlő FIFA etikai bizottsága.

Nem volta elég nekik a csúcsfizetés, az utazások, a luxusszállodák...

2015. június 4. - Oroszország közölte: nem kéri visszavételét a világ legfejlettebb országait tömörítő G8 csoportba, ahol tagságát 2014-ben az ukrán válság miatt függesztették fel. A csoport éves csúcstalálkozóját június 7-8-án Oroszország nélkül rendezték meg a németországi Elmauban.

2015. június 6. - Bosznia-Hercegovina fővárosába, Szarajevóba látogatott Ferenc pápa, hogy a békét hirdesse.

2015. június 7. - Törökországban az iszlamista gyökerű kormányzó párt, az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) győzött a választásokon, de 12 év után elveszítette abszolút többségét, a törvényhozásba első alkalommal jutott be kurdbarát politikai erő. Miután a kormányalakítási tárgyalások kudarcba fulladtak, november 1-jén újabb választásokat rendeztek, ezen az AKP újfent abszolút többséget szerzett.

2015. június 26. - Dzsihadista terroristák Tunéziában két tengerparti szállodában 37 embert mészároltak le.

https://blogstar.blogstar.hu/./pages/blogstar/contents/blog/23418/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?