Blogolj!

Magyarországon történt 2015-ben - II/1.rész

Április
Energiafronton nem járatták velünk a bolondját április első napján, hiszen a rezsicsökkentés védelmének jegyében megkezdte működését az Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. (ENKSZ) a gázüzletágban. Az állami tulajdonú Főgáz csoport lett Magyarország első és egyetlen országosan elérhető egyetemes földgázszolgáltatója és egy héttel később a Magyar Villamos Művek Zrt. közgyűlése is úgy határozott, hogy az MVM megvásárolja a paksi atomerőmű és a vértesi erőmű nem állami tulajdonú részvényeit. Május végén pedig a magyar kormány és a német RWE csoport szándéknyilatkozatot írt alá, hogy az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. megveheti az Elmű-Émász egyetemes villamosenergia-szolgáltatási üzletágát.

S miközben a Heves megyei Gyöngyöshalászon letették az indiai Apollo Tyres vállalat 146 milliárd forintos befektetéssel épülő gumigyárának alapkövét, addig országgyűlési albizottság alakult a brókerbotrányban érintett befektetési szolgáltatóknál (Buda-Cash, Quaestor és Hungária Értékpapír Zrt.) visszaélésekhez vezető kormányzati intézkedések feltárására. Újabb ellenzéki siker egy időközi országgyűlési képviselőválasztáson: Tapolcán a jobbikos Rig Lajos győzött.

De ügyekért nem csak a brókerházakba lehet menni, hanem a helyi képviselethez is. A Fővárosi Főügyészség nyomozást rendelt el különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt a budapesti V. kerületi önkormányzat ingatlangazdálkodásával kapcsolatban. S közben a nyári-őszi migráns kavalkád előszeleként az Országgyűlés határozatot hozott arról, hogy Magyarország legfeljebb 150 katonát küld az Iszlám Állam terrorszervezet elleni fellépéshez az iraki Erbílben található kiképzőközpontba.

És Brüsszel sem nyugszik. Nyilvánosságra került, hogy az Európai Bizottság felfüggesztette a gazdaságfejlesztési operatív program első három prioritásának kifizetéseit. (A testület 2014 szeptemberében 451 millió euró értékű magyarországi projekt finanszírozását szakította meg, mert az ellenőrzés „súlyos, rendszerszintű gyengeségeket” tárt fel.) Olyan nagyon súlyosak nem lehettek, ha a kifizetés szeptember végén újraindult... S ha már a belga főváros. A sok „kedvességért” cserébe most a kormány fordult az Európai Bizottsághoz fordult, amiért az ellenzéki Demokratikus Koalíciót vezető volt kormányfőhöz, Gyurcsány Ferenchez köthető Altus Zrt. másfél milliárd forintos uniós közbeszerzést nyert el. (A kormány szerint ez burkolt pártfinanszírozás. Lásd itt). De azért jó hír is érkezik az európai bürokráciától. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette: az Európai Bizottság jóváhagyta a Magyarország és Oroszország közötti szerződést a nukleáris fűtőanyag szállításáról.

Krakkó Ákos, a Miniszterelnökség sajtófőnöke és Lázár János miniszter az év kommunikációs újításán, a Kormányinfón

Idehaza a kormány 60 milliárd forintot csoportosított át a kórházak adósságának rendezésére a központi tartalékból és bejelentették, hogy nemzeti konzultációt indítanak 12, a bevándorláshoz, megélhetési bevándorláshoz, illetve részben a terrorizmushoz kapcsolódó kérdésben. Júniustól tájékoztató kampány is kezdődött, a kihelyezett plakátokat ellenzéki aktivisták több helyen is megrongálták. Az Országgyűlés törvénymódosítást fogadott el az állami földvagyon kezeléséről.

Orbán Viktor miniszterelnök (miután április 22-én egy kaposvári trafikban egy húszéves eladónő rablógyilkosság áldozata lett, a tettest később 22 év fegyházbüntetésre ítélték) nemzetközi szinten is vihart kavaró nyilatkozatot tett, amikor kijelentette: a halálbüntetés kérdését napirenden kell tartani.

(folytatjuk)

https://blogstar.blogstar.hu/./pages/blogstar/contents/blog/23406/pics/14512354908868336_800x600.jpg
2015,Belpolitika,év végi összefoglaló
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?