Nincs telitalálatos az ötös lottón
A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 12. héten megtartott ötöslottó és Joker számsorsoláson a következő nyerőszámokat húzták ki: 22 (huszonkettő), 28 (huszonnyolc), 31 (harmincegy), 49 (negyvenkilenc), 78 (hetvennyolc). Joker: 403025. Nyeremények: 5 találatos szelvény nem volt; a 4 találatos szelvényekre egyenként 1 845 470; a 3 találatos szelvényekre egyenként 21 335; a 2 találatos szelvényekre egyenként 1695 forintot fizetnek.
Blogolj!

Magyarországon történt 2015-ben - II/2.rész

Május
S maradva a gyilkosságoknál. A Fővárosi Ítélőtábla az úgynevezett romagyilkosságok büntetőperében másodfokon tényleges életfogytiglanra ítélt három vádlottat, Pál Csaba biológus kapta a Bolyai-díjat, a legnagyobb presztízsű, magánszemélyek által alapított magyar tudományos elismerést. Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén a magyarországi helyzetről folytatott vitát, amelyben felszólalt Orbán Viktor kormányfő is. Erről itt írtunk.

Hende Csaba (azóta lemondott) honvédelmi miniszternek nem ez volt a kedvenc nyara szakmailag. Kezdetnek túlfutott a leszállópályán egy magyar Gripen vadászgép egy csehországi hadgyakorlaton, a pilóták nem sérültek meg. Június 10-én Kecskeméten egy újabb Gripen pilótája szenvedett sérülést, amikor kényszerleszállás után katapultált. Június 25-én kiképzés közben támadt tűz egy Jak-52 oktatógépen, amelynek pilótája súlyos égési sérüléseket szenvedett. A vizsgálat nem talált összefüggést a balesetek között, és rendszerszintű üzemeltetési problémát sem tárt fel.

Mindenesetre Hende magánéleti boldogságát semmi sem árnyékolhatta be, lásd ezt a szívmelengető riportocskát! Budapesten tüntettek a Kun-Mediátor-ügy károsultjai. (A karcagi vállalkozás jogszerűen működő pénzintézet látszatát keltve gyűjtött betéteket, de a befektetők 10-20 milliárd forint veszteséget szenvedtek.) Nemes Jeles László filmje, a Saul fia a cannes-i filmfesztiválon elnyerte a zsűri Nagydíját és a Nemzetközi Filmkritikusok Szövetségének (FIPRESCI) díját. A filmet az év végén Golden Globe-díjra is jelölték, utoljára 26 éve nomináltak magyar filmet erre a kitüntetésre.

A kormány megemelte az életüktől és szabadságuktól politikai okból megfosztottak életjáradékát, míg az Országgyűlés a köznevelési törvény módosításával új intézményfajtákat, szakgimnáziumokat és új típusú szakközépiskolákat hozott létre. A képviselők kiterjesztették az ingyenes bölcsődei és óvodai étkeztetést is.

Június
A Fővárosi Ítélőtábla új eljárásra utasított az 1956 utáni megtorlások miatt háborús bűntettel megvádolt, 94 éves Biszku Béla ügyében, mert a 2014. május 23-i elsőfokú ítéletet annyira megalapozatlannak találta, hogy arra érdemi másodfokú határozatot nem lehetett építeni. A büntetőper első fokú újratárgyalása október 1-jén kezdődött meg. (Az egykori állampárt legfelsőbb vezetéséhez tartozó Biszkut első fokon felbujtóként, több emberen elkövetett emberöléssel és bűnpártolással megvalósított háborús bűntett miatt ítélték öt és fél év szabadságvesztésre.) December 17-én megszületett az elsőfokú ítélet: két év, három évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte Biszku Bélát, az egykori kommunista pártállami vezetőt háborús bűntettek miatt. Biszkut több vád alól is felmentette a bíróság.

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülése a magyarországi helyzettel kapcsolatos határozatot fogadott el, többek között bírálva a bevándorlásról és a terrorizmusról szóló nemzeti konzultációt és az azzal összefüggésben indított kormányzati plakátkampányt, míg az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése határozattal lezárta a demokrácia, a jogállamiság és az emberi jogok magyarországi érvényesüléséről évek óta folytatott „különleges vizsgálatát”.

Kopogtatás nélkül jöttek be hozzánk (fotó: blogstar)

Lemondott a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke, Gömöri Zsolt. (Május elején került nyilvánosságra, hogy Gömöri 2012-ben hárommillió forint vissza nem térítendő támogatást kapott a bizottságtól hitele végtörlesztésére. A szervezetet emellett visszaélésekkel, törvénytelenséggel vádolták meg, a többi között vezetői indokolatlan utazásaival kapcsolatban.) Először végeztek Magyarországon összetett szívfejlődési rendellenességben szenvedő gyermeken komplex érhelyreállító műtéttel kombinált szívtranszplantációt.

A Belügyminisztérium bejelentette, hogy technikai okokból felfüggesztik a menekültek visszafogadását más uniós országokból. Trócsányi László igazságügyi miniszter levélben arról tájékoztatta az Európai Bizottságot, hogy Magyarország tiszteletben tartja az uniós menekültpolitika rendelkezéseit, de technikai türelmet kér a további illegális bevándorlók visszavételére, mert már képtelen ellátni őket.
Az Országgyűlés felhatalmazást adott a kormánynak, hogy rendeletben állapítsa meg a biztonságos migrációs tranzitországokat, az onnan érkezők nem igényelhetnek politikai menedékjogot. A törvényhozók július 6-án a menekültügyi eljárások lerövidítéséről is döntöttek.
(folytatjuk)

https://blogstar.blogstar.hu/./pages/blogstar/contents/blog/23407/pics/14512357554576969_800x600.jpg
2015,Belpolitika,év végi összefoglaló
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?