Blogolj!

Akikért gyertyát égettünk 2015-ben - III. rész

Rövid visszatekintésünkben megemlékezünk az idén elhunyt közszereplőkről, művészekről, „híres emberekről”. De a V’Moto-Rock örökbecsű dalát, a Gyertyákat minden 2015-ben elhunyt ember emlékének ajánljuk. A harmadik részben 2015 nyarára tekintünk vissza.

Júliusban elhunyt Szabad György (90) Széchenyi-díjas történész, akadémikus, az első szabadon választott Országgyűlés elnöke és a rendszerváltás hajnalának legjelentősebb zöldmozgalmának, a nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozásnak szimbolikus, polihisztor alakja, Karátson Gábor (80) Kossuth-díjas író, műfordító, Munkácsy Mihály-díjas festő, filozófus, művészetpedagógus. Távozott az élők sorából Kállai István (86) József Attila-díjas dramaturg, író, humorista, Bachman Zoltán (70) Kossuth-díjas építész, a nemzet művésze, Nagy István (83) Széchenyi-díjas villamosmérnök, akadémikus, a színházi világból Mednyánszky Ági (88), a Jászai Mari-díjas Haás Vander Péter (52) színészek és Ács János (66) Jászai Mari-díjas rendező. Nem mesél már többet sportélményeiről Tordasi Ildikó (63) olimpiai bajnok tőrvívó sem, miképpen nem olvashatjuk Ferenczi Krisztina (64) színésznő, Halák László (79) és Koltai Tamás (72) Jászai Mari-díjas színikritikus cikkeit sem. Nagy veszteség Sinkó László (75) Kossuth-díjas színésznek, a nemzet művészének, Sinkovits Imre testvérének elhunyta is.

Szabad György

Karátson Gábor

Sinkó László

Augusztusban Deutsch Róbert (58) főrabbi, a vitatott életművű és megítélésű Czeizel Endre (80) orvos-genetikus és a hasonlóan vegyes, kérdőjelekkel tarkított pályát befutó Paskai László (88) bíboros, nyugalmazott esztergom-budapesti érsek is távozott. Sudlik Mária (73) Liszt Ferenc-díjas operaénekesnő, érdemes művész, Nagy Sándor (68), volt MSZP-s képviselő, az MSZOSZ egykori elnöke, és Poszler György (84) Széchenyi-díjas irodalomtörténész, esztéta, akadémikus mellett elment az egyik legjelentősebb kortárs magyar író, a Kossuth-díjas Fejes Endre (92) is.

Czeizel Endre

Paskai László

Nagy Sándor

Szeptember Harangozó Teri (72) énekesnő, Bitter Sándor (44) gyorsasági motorversenyző, Szabó Miklós (70), Angyalföld volt polgármestere, a Nemzeti Választási Bizottság tagja is elment. De a közgazdász vándorgyűlés után nem sokkal Rácz Margit (67) és a Széchenyi-díjas Horváth Gyula (64) közgazdászok visszaadták lelküket a Teremtőnek, miképpen a színházi világ is szegényebb lett Kun Vilmos (89) színész, érdemes művésszel és Békés András (88) Kossuth-díjas rendezővel, valamint Váradi Katalin (67) karmesterrel. A fantasztikus Vekerdi József (88) Széchenyi-díjas nyelvész, indológus és Fodor Imre (78) Marosvásárhely volt polgármestere, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) volt elnöke sincs már többé az ősz eleje óta.

Harangozó Teri

Vekerdi József


(Folytatjuk)

https://blogstar.blogstar.hu/./pages/blogstar/contents/blog/23429/pics/14513063454442107_800x600.jpg
2015,év végi összefoglaló
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?