Blogolj!

Ez történt a nagyvilágban 2015-ben (3. rész, július-augusztus-szeptember)

2015. július 2. - A BP brit olajcég peren kívüli egyezségre jutott az amerikai szövetségi kormányzattal és öt szövetségi állammal a 2010. április 22-i, a Mexikói-öbölben bekövetkezett olajömléssel kapcsolatos, 18,7 milliárd dolláros kártérítésről.

2015. július 14. - Létrejött a vitatott iráni atomprogramról szóló átfogó megállapodás Irán és a hatok (az ENSZ BT öt állandó tagja és Németország) között. A 13 éves vitát lezáró egyezség szavatolni akarja, hogy a programot ne használják katonai célokra, cserébe a nemzetközi közösség fokozatosan feloldja a Teherán ellen bevezetett büntetőintézkedéseket. Ennek betartását a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség ellenőrzi. Az persze senkit nem zavar, hogy Izrael nukleáris eszközeinek száma 200-300 közé tehető.

2015. július 15. - Új kormányzót nevezett ki a magyarok is lakta ukrajnai Kárpátalja élére Petro Porosenko ukrán elnök, miután halálos áldozatokat követelő fegyveres összetűzés robbant ki Munkácson a csempészpiac felosztása körüli vita miatt.

2015. július 15. - Németországban négy év börtönre ítélték az auschwitz-birkenaui náci haláltábor egyik utolsó élő őrét, a 93 éves férfit 300 ezer ember meggyilkolásában találták bűnrészesnek.

2015. július 20. - Az Egyesült Államok és Kuba helyreállította az 1961-ben megszakadt nagykövetségi szintű diplomáciai kapcsolatokat. Fidel Castro 2006-ban mondott le hatalmáról a testvére, Raúl Castro javára. A kubai forradalom vezetője 2015 szeptemberében egy Adidas melegítőben fogadta az egyházfőt. A beszélgetés alatt könyveket is adtak egymásnak, a pápa például a globális felmelegedésről szóló enciklikájának másolatát nyújtotta át Castrónak, akivel egyébként korábban II. János Pál pápa és XVI. Benedek pápa is találkozott.

2015. július 30. - A kínai vezetés intézkedéseket fogadott el a gazdasági lassulás irányába ható "viszonylag nagy" nyomás leküzdése érdekében. A korábban szárnyaló kínai tőzsde ekkor már a kormányzati részvényvásárlások ellenére is zuhanóban volt, kisrészvényesek milliói szenvedtek el érzékeny veszteségeket. A kínai kormány november végén fogyasztásélénkítő lépésekről döntött.

2015. augusztus 5. - Vlagyimir Putyin orosz és Francois Hollande francia elnök megállapodott, hogy felbontják a két Mistral helikopterhordozó hadihajóról kötött orosz-francia szerződést.

2015. augusztus 6. - Egyiptomban felavatták az új szuezi csatornát.

2015. augusztus 10. - Japánban a széles körű társadalmi tiltakozás ellenére a 2011-es fukusimai atombaleset óta először indítottak újra nukleáris reaktort.

2015. augusztus 23. - Az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet felrobbantott egy kétezer éves római kori templomot az UNESCO világörökségi listáján szereplő szíriai Palmürában. Az IA az idén még több, pótolhatatlan műemléket semmisített meg.

2015. szeptember 4. - Aláírták az Oroszországból Németországba földgázt szállító Északi Áramlat-2 projekt részvényesi megállapodását.

2015. szeptember 5. - Angela Merkel német kancellár az egyre nagyobb számban érkező menedékkérőkkel kapcsolatban azt mondta: a politikai menedékjogra jogosultak befogadásának nincs felső határa, de a védelemre nem szorulóknak vissza kell térniük hazájukba. Kijelentését Németországban is élesen bírálták.

2015. szeptember 13. - Zavargások robbantak ki Jeruzsálemben palesztin fiatalok és az izraeli rendőrség között, ezután aggasztóan kiszélesedett az izraeli-palesztin konfliktus. Gyakran erőszakba torkolló palesztin tüntetések, sorozatos késeléses merényletek követték egymást, az erőszakhullámban, amelyet "harmadik intifádaként" (palesztin felkelésként) emlegetnek, száznál többen vesztették életüket.

2015. szeptember 18. - Amerikában nyilvánosságra hozták, hogy a német Volkswagen konszern a dízelautók kibocsátási tesztjeit manipulálva kijátszotta a környezetvédelmi előírásokat. A világméretűvé terebélyesedő csalás megrendítette a világ legnagyobb autógyártójának pozícióit, a VW vezérigazgatója lemondásra kényszerült. Más autógyártók is hasonló gyanúba keveredtek, a botrány szakértők szerint az egész dízel iparág jövőjére hatással lehet.

2015. szeptember 22. - Az EU belügyminiszterei minősített többségi szavazással megállapodtak, hogy két év alatt 120 ezer, főként Olaszországtól és Görögországtól átvett menekültet osztanak szét az Unió 23 tagállama között. A döntést december 2-án Szlovákia, majd másnap Magyarország is megtámadta az Európai Bíróságon. A szeptember 23-i rendkívüli uniós csúcstalálkozó fő témája is a migrációs válság volt.

2015. szeptember 22-25. - Az Egyesült Államokba látogatott Ferenc pápa, aki első katolikus egyházfőként mondott beszédet az amerikai Kongresszus két háza előtt. A pápa New Yorkban felszólalt az ENSZ-közgyűlésben, s részt vett a családok philadelphiai világtalálkozóján.

2015. szeptember 22-25. - 2013-as hivatalba lépése óta először látogatott az Egyesült Államokba Hszi Csin-ping kínai államfő, akit fogadott Barack Obama amerikai elnök is. Az úthoz időzítve jelentettek be egy amerikai-kínai repülőgép-eladási óriásüzletet.

2015. szeptember 24. - A mekkai zarándoklatok történetének legsúlyosabb katasztrófájában hivatalos adatok szerint is mintegy 1500 embert tapostak halálra egy tolongásban.

2015. szeptember 25. - Az ENSZ a fenntartható fejlődéssel foglalkozó New York-i csúcstalálkozóján elfogadták a következő 15 évre szóló fejlesztési programot. A millenniumi fejlesztési célokat felváltó akcióterv célja többek között 2030-ig a globális felmelegedés megakadályozása és a klímaváltozás megállítása.

2015. szeptember 27. - Spanyolország leggazdagabb régiójában, Katalóniában a függetlenségi pártok nyertek a parlamenti választáson. A barcelonai parlament november 9-én határozatot fogadott el az önálló állam létrehozásához vezető folyamat elindításáról.

2015. szeptember 28. - A NASA közzétette, hogy a Mars-szonda adatai szerint vízjég mellett sós folyóvíz is előfordulhat a vörös bolygón a nyári időszakban.

2015. szeptember 28. - Afganisztánban a tálibok a 2001-es amerikai katonai beavatkozás óta először foglaltak el tartományi központot, Kunduz városát.

2015. szeptember 30. - Oroszország légicsapásokat kezdett Szíriában az Iszlám Állam dzsihadista szervezet ellen, támogatást nyújtva a Bassár el-Aszad elnökhöz hű erőknek.

https://blogstar.blogstar.hu/./pages/blogstar/contents/blog/23453/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?