Blogolj!

Akikért gyertyát égettünk 2015-ben - IV. rész

Rövid visszatekintésünkben megemlékezünk az idén elhunyt közszereplőkről, művészekről, „híres emberekről”. De a V’Moto-Rock örökbecsű dalát, a Gyertyákat minden 2015-ben elhunyt ember emlékének ajánljuk. A befejező részben 2015. utolsó negyedévére tekintünk vissza.

Egy napon, 2015. október 6-án hunyt el Göncz Árpád (93), a rendszerváltozás utáni Magyarország első köztársasági elnöke, író, műfordító és Lugosi László (64) rockzenész, a Beatrice egykori gitárosa. Gönczről itt írtunk. Egy másik nagy formátumú alkotó, polihisztor Nemeskürty István (90) Széchenyi-díjas és Kossuth-nagydíjas író, irodalom- és filmtörténész is visszaadta lelkét a Teremtőnek, de már nincs közöttünk Badal János (88) magyar-francia operatőr (Rákóczi hadnagya, Bakaruhában) és Kálmán Attila (77) volt közoktatási államtitkár, az MDF volt országgyűlési képviselője sem. 

Göncz Árpád

Nemeskürty István

Miképpen novemberben eltávozott Fenyvesi Csaba (72) háromszoros olimpiai bajnok párbajtőrvívó, orvos is. Csak úgy, mint Szabó László (84) kommunista újságíró, televíziós műsorvezető (Kék fény), aki saját bevallása szerint is az előző rendszer újságírója volt, így a rendszerváltáskor – sajnos nem követett példaként – visszavonult a közvélemény formálásától és magánnyomozóként kereste kenyerét. Súlyos gyász érte ebben a hónapban a táncházmozgalmat és a népzenei életet, mert megmagyarázhatatlanul fiatalon meghalt Kobzos Kiss Tamás (65) Kossuth-díjas énekes, előadóművész, iskolaalapító. Rá itt emlékezünk.  A színházi világban rendkívül népszerű zongoraművész Gyarmati István (71) éppúgy elment, mint az elmúlt évtizedek legnagyobb magyar focisikerének (Norvégia-Magyarország EB-pótselejtező, 0:1) napján távozó válogatott labdarúgók Fülöp Márton (32) és az olimpiai bronzérmes labdarúgó, sikeredző Várhidi Pál (84) is. Rájuk itt emlékeztünk. De már nincs közöttünk ezen szörnyű november óta Krasznay Béla (92), a Recski Szövetség elnöke és Bíró Miklós (82) Kossuth-díjas operatőr sem.

Fenyvesi Csaba

Kobzos Kiss Tamás

Várhidi Pál

Az esztendő utolsó hónapjában Juhász Ferenc (87) kétszeres Kossuth-díjas költő, a nemzet művésze, Szabó Zoltán (86) Széchenyi-díjas orvos, az első sikeres magyar szívátültetés elvégzője, Vidákovics Antal (68) Harangozó Gyula-díjas táncművész, koreográfus, Benkó Sándor (75) Kossuth-díjas klarinétos, a Benkó Dixieland Band alapítója és vezetője szegényítette az élő alkotók sorát. 

Juhász Ferenc

Szabó Zoltán, az első sikeres magyar szívátültető orvos 

(Vége)

https://blogstar.blogstar.hu/./pages/blogstar/contents/blog/23492/pics/14514782006873296_800x600.jpg
2015,év végi összefoglaló
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Kapcsolódó blogbejegyzések

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?