Blogolj!

Ez történt a nagyvilágban 2015-ben (4. rész, október-november-december)

Párizsban két olyan esemény is történt az utolsó negyedévben, amely benne lesz a történelemkönyvekben: a borzasztó merényletsorozat (amelyről a Blogstar az első percektől kezdve folyamatosan tudósított http://blogstar.blogstar.hu/2015/11/13/terror-es-kaosz-parizsban-folyamatosan-frissul-/22341/) és a klímakonferencia, Összefoglalónk negyedik részét olvashatja.

2015. október 5-13. - Bejelentették a szakmai Nobel-díjak és a Nobel-békedíj kitüntetettjeinek nevét. Az orvosi-élettani Nobel-díjat az ír William C. Campbell, a japán Omura Szatosi és a kínai Juju Tu; a fizikait a japán Kadzsita Takaaki és a kanadai Arthur B. McDonald; a kémiait a svéd Tomas Lindahl, az amerikai Paul Modrich és a török-amerikai Aziz Sancar; az irodalmit a fehérorosz Szvetlana Alekszijevics; a Nobel-békedíjat a tunéziai Nemzeti Párbeszéd Kvartett; a közgazdasági Nobel-emlékdíjat a brit-amerikai Angus Deaton kapta. A díjakat december 10-én adták át.

2015. október 8. - Megkezdte működését Kína nemzetközi fizetési rendszere, amely a dolláralapú kereskedelmet megkerülve akarja elősegíteni a jüan használatát.

2015. október 10. - Ankarában 86 ember vesztette életét egy béketüntetés résztvevői között elkövetett öngyilkos merényletben, amelyért az Iszlám Állam vállalta a felelősséget.

2015. október 17. - A magyar horvát határ előző napi lezárása után a Balkánról érkező migránsok Horvátország felől Szlovénián, majd Ausztrián át próbáltak eljutni Németországba. A menekültek feltorlódása miatt október 21-én a szlovén parlament engedélyezte a hadsereg kivezénylését a határ védelmére.

2015. október 21. - A szíriai helyzetről tárgyalt Bassár el-Aszad szíriai államfő Moszkvában Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Aszad a polgárháború 2011-es kitörése óta először utazott külföldre.

2015. október 25. - Lengyelországban a parlamenti választásokon az ellenzéki, nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) párt abszolút többséget szerzett. A nyolc éve kormányzó jobbközép liberális Polgári Platform (PO) az ellenzék fő ereje lett, a törvényhozásból eltűntek a baloldali pártok. A Beata Szydlo vezette új kormány november 16-án lépett hivatalba. Csak bízni tudunk abban, hogy 2018-ban a baloldal nálunk is elmegy a lecsóba.

2015. október 25. - Ukrajnában a helyhatósági választásokon a Kárpátalján közös listán induló magyar pártok bejutottak a megyei közgyűlésbe és megőrizték Beregszász polgármesteri posztját.

2015. október 29. - A kínai vezetés úgy döntött, véget vetnek az 1970-es évek végén bevezetett egykepolitikának.

2015. október 30. - Tűzvész pusztított egy bukaresti belvárosi klubban, a tragédiának hatvan halálos áldozata volt.

2015. október 31. - Az egyiptomi Sínai-félsziget fölött az Iszlám Állam dzsihadista szervezet által elkövetett merénylet következtében lezuhant egy orosz turistákat szállító repülőgép. A 224 emberéletet követelő terrorcselekmény miatt Oroszország november közepétől fokozta légicsapásait Szíriában az IÁ ellen.

2015. november 4. - Lemondott Victor Ponta román kormányfő, az új, szakértői kormányt Dacian Ciolos volt román EU-biztos alakította meg. (Ponta, akit a korrupcióellenes ügyészség okirat-hamisítással, pénzmosással és adócsalással vádol, júliusban már visszalépett a kormányzó Szociáldemokrata Párt elnökségétől, akkor három hétig Gabriel Oprea belügyminiszter helyettesítette a kormány élén.)

2015. november 5. - Rómában megkezdődött minden idők legnagyobb olasz maffiapere.

2015. november 6. - Macedóniában átmeneti kormány alakult, amely a 2016. áprilisi előre hozott választásokig vezeti a balkáni országot. (A belpolitikai válság azért robbant ki, mert kiderült, hogy a jobboldali kormánykoalíció több választáson csalt, és törvényellenesen hallgatta le több ezer ember telefonját.)

2015. november 7. - Szingapúrban 66 év óta először találkozott Kína és Tajvan vezetője.

2015. november 8. - Mianmarban a huszonöt éve első szabad választásokon abszolút többséget szerzett a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kji vezette ellenzéki Nemzeti Liga a Demokráciáért.

2015. november 11. - Szlovénia megkezdte a kerítésépítést Horvátországgal közös határán a migránsáradat megfékezésére. December 7-én az osztrák hatóságok is megkezdték a szlovén határon, a spielfeldi gyűjtőpontnál egy négy kilométeres kerítés építését.

2015. november 11-12. - Málta szigetén az illegális migrációról rendezett EU-Afrika csúcstalálkozón cselekvési tervet fogadtak el, s megállapodás született, hogy az EU 1,8 milliárd eurós alapot hoz létre, amely az illegális migrációt kiváltó okok kezelését, a kiutasítottak támogatását segíti Afrikában.

2015. november 13. - A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) meghatározatlan időre felfüggesztette az orosz szövetség tagságát, miután kiderült, hogy az orosz atléták évek óta állami irányítással, rendszeresen doppingoltak. Az ügyben korrupció miatt eljárás indult az IAAF előző elnöke ellen is.

2015. november 13. - Összehangolt terrortámadást hajtottak végre Párizsban, az éttermekben, koncertteremben, stadionban elkövetett vérengzésnek 130 halálos áldozatuk volt.

http://blogstar.blogstar.hu/2015/11/13/terror-es-kaosz-parizsban-folyamatosan-frissul-/22341/

A tettesek utáni hajsza során a rendőrség 18-án rajtaütésben hiúsított meg egy újabb támadást. A felelősséget az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet vállalta, a tetteseket francia és belga állampolgárságú, második generációs bevándorlókként azonosították. A merényletek után rendkívüli állapotot hirdettek ki, amelyet a francia parlament három hónapra meghosszabbított, Brüsszelben, az EU székhelyén egy hétig a legmagasabb szintű terrorfenyegetettség volt érvényben. Franciaország fokozta hadműveleteit Szíriában, s Párizs az EU segítségét kérte az Iszlám Állam elleni harcban, majd az ENSZ BT 20-án felhatalmazást adott az erő alkalmazására az IÁ ellen.

2015. november 19. - A nyugat-balkáni országok és Szlovénia korlátozták a migránsok beáramlását, csak azokat engedték be, akiket már regisztráltak és nem minősültek gazdasági migránsnak. A görög-macedón határon a hónap végére ezrek torlódtak fel, ezért a macedón kormány úgy döntött, hogy a határ újabb részén építenek kerítést.

2015. november 20. - Mali fővárosában, Bamakóban az al-Kaida iszlamista terrorszervezettel kapcsolatban álló fegyveresek 170 embert ejtettek túszul egy szállodában, a mentőakció során 27 ember, köztük külföldi állampolgárok vesztették életüket.

2015. november 24. - Török vadászgépek lelőttek egy orosz vadászbombázót a török-szír határ térségében. Oroszország válaszul gazdasági szankciókat rendelt el, felfüggesztette a török állampolgárok vízummentességét, és megtiltotta turistautak szervezését Törökországba

2015. november 25. - Szabadlábra helyezték Ivo Sanader volt horvát kormányfőt, miután a zágrábi alkotmánybíróság úgy döntött, alkotmányellenesen hosszabbították meg vizsgálati fogságát. (Sanadert letöltendő börtönbüntetéssel sújtották a Hypo Bank és a Mol-INA perben, de az ítéletet eljárási hibák miatt hatályon kívül helyezték; két másik korrupciós ügyben is folyik ellene eljárás, de jogerős ítélet nem született.)

2015. november 29. - Az Európai Unió és Törökország csúcsértekezletén közös akciótervet fogadtak el, amely szerint Törökország erőfeszítéseket tesz az Európába irányuló illegális migráció megfékezése érdekében, az EU vállalta a vízumliberalizációt, Ankara csatlakozási tárgyalásainak felgyorsítását, emellett hárommilliárd euróval támogatja a Törökországban tartózkodó mintegy kétmillió szíriai menekült ellátását.

2015. november 30-december 12. - Párizsban az ENSZ 21. klímavédelmi konferenciáján - amelynek nyitónapján 195 ország vezetői vettek részt - globális klímavédelmi egyezményt írtak alá, amelynek részesei első alkalommal kötelezték magukat a légkör felmelegedése elleni küzdelemre.

2015. december 2. - A kaliforniai San Bernardinóban egy 28 éves amerikai férfi és 27 éves szaúd-arábiai felesége 14 embert mészárolt le, a tettesekkel végeztek a rendőrök. A támadást terrorcselekménynek minősítették, a két elkövető szélsőséges iszlám szervezetekkel állt kapcsolatban. December 6-án Barack Obama elnök beszédében az Iszlám Állam megsemmisítését ígérte az amerikaiaknak.

2015. december 6. - A franciaországi regionális választások első fordulójában a jobboldali Nemzeti Front szerepelt a legjobban, de a második, döntő fordulóban egyetlen régió irányítását sem nyerte el.

2015. december 24. -Közös ünnepi televíziós köszöntőt mondott az 1974 óta kettéosztott Ciprus görög, illetve török felének elnöke csütörtökön. Nikosz Anasztasziadisz, a Ciprusi Köztársaság államfője és Musztafa Akinci, a csak Törökország részéről önálló államként elismert Észak-ciprusi Török Köztársaság elnöke görög, illetve török nyelven üdvözölte a sziget lakosságát. Hangot adtak annak a reményüknek, hogy 2016-ban megszületik a békemegállapodás a sziget két fele között

https://blogstar.blogstar.hu/./pages/blogstar/contents/blog/23481/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?