Blogolj!

Magyarországon történt 2015-ben, IV/1.rész

Giró-Szász úgy ment, hogy jött. Rogán miniszter lett és Kovács Béla egyre kínosabb helyzetbe kerül. Lezárul a horvát határszakasz is. Memóriapróba – tényekkel. Összefoglaló 2015 októberéről és novemberének első feléről. 

Október

Személycserékkel indult az október: Rogán Antal helyett Kósa Lajos lett a Fidesz parlamenti frakcióvezetője és lemondott Giró-Szász András, a Miniszterelnökség kormányzati kommunikációért felelős államtitkár, akit később Orbán Viktor kormányfő belpolitikai főtanácsadónak kért fel. Miközben az Országgyűlés a biometrikus adatok kezelésének módosításáról határozott a bűnügyi nyilvántartásban, aközben tudatták a hírt, hogy életének 94. évében elhunyt Göncz Árpád, aki 1990 ás 2000 között volt a Magyar Köztársaság elnöke. Az Országgyűlésben a 2014. évi zárszámadás vitájában elhangzott, hogy a magyar gazdaság teljesítménye elérte a válság előtti szintet. Talán ennek is köszönhető, hogy a kormány bejelentette, hogy 2016-tól jelentősen emelik az egyetemi tanársegédek és adjunktusok bérét.

Megállapodás született a visegrádi országok között arról, hogy Csehország, Szlovákia és Lengyelország is részt vesz Magyarország déli határán a schengeni övezet külső határának ellenőrzésében. Ide kapcsolódik, hogy Jens Stoltenberg NATO-főtitkár bejelentette: a NATO Magyarországon is létrehoz egy új parancsnoki központot. Az Országgyűlés önálló minisztériumként létrehozta a Miniszterelnöki Kabinetirodát, az általános politikai koordinációért felelős tárcát vezető miniszter Rogán Antal lett, valamint megkezdődött az állami földek egy részének eladása a magyar gazdáknak a Földet a Gazdáknak Program folytatásaként. A radikális ellenzék kellemetlen perceket élhetett át, amikor az EP plenáris ülése felfüggesztette Kovács Béla jobbikos európai parlamenti képviselő mentelmi jogát. (Kovács Béla ellen 2014-ben tett feljelentést az Alkotmányvédelmi Hivatal, a sajtóban megjelent értesülések szerint az Európai Unió intézményei ellen folytatott kémkedés gyanúja miatt.)

ROGÁN ANTAL MINISZTERI ESKÜJE

GIRÓ-SZÁSZ ANDRÁS A KORMÁNYINFÓN LÁZÁR JÁNOSSAL (FOTÓ NOL.HU)

Budapesten kigyulladt és leégett a Testnevelési Egyetem atlétikai csarnoka. A kormány december elején úgy döntött, 2018 szeptemberére a TF jelenlegi területén épül fel az intézmény új kampusza és ugyanezen a napon aláírták az adásvételi szerződést, amely szerint egy Andrew G. Vajna kormánybiztos érdekeltségébe tartozó vállalkozás veheti át a TV2-csoportot. Ezt követően jelentette be Fonyó Károly, Simicska Lajos üzletember üzlettársa, hogy érdekeltsége opciós jogával élve ő már két nappal korábban megvásárolta a TV2 csoport vagyonkezelő cégét. 

Újabb szakaszához ért a migránsáradattal szembeni védekezés: október 16-án lezárták a magyar-horvát zöldhatárt, ahol a magyar-szerb szakaszhoz hasonlóan két tranzitzónát alakítottak ki a belépők regisztrálására, ezzel egy időben ideiglenesen visszaállították a határellenőrzést a magyar-szlovén határon. A nyugat-balkáni migráció által érintett országok vezetőinek részvételével tartott brüsszeli csúcstalálkozón – amelyen jelen volt Orbán Viktor miniszterelnök is – 17 pontos akciótervet fogadtak el a migrációs válság kezelésére. 

November

Az Országgyűlés 60 milliárd forintot visszapótolt a költségvetés rendkívüli kormányzati intézkedésekre szánt keretébe. A változtatással a kormány átvállalta a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) 47 milliárd forintos adósságállományát. A képviselők november 15-ét a magyar szórvány napjának nyilvánították. A Fidesz bejelentette, hogy aláírásgyűjtést indít a kötelező betelepítési kvóta ellen, december elejére már másfél millióan írták alá az íveket. Budapesten rendezték meg a Tudomány Világfórumát, amelynek fő témája a fenntartható fejlődés volt.

A Nemzeti Választási Bizottság hitelesítette egy vasárnapi boltzárral kapcsolatos népszavazási kérdés aláírásgyűjtési ívét. (Az NVB az elmúlt egy évben tucatnyinál több kezdeményezést utasított el a témában az egyértelműség hiányára, illetve "párhuzamossági moratóriumra" hivatkozva.) 

Az első rész itt olvasható.

A II/1. rész itt olvasható.

A II/2. rész itt olvasható.

A harmadik rész itt olvasható.

(folytatjuk)

 

https://blogstar.blogstar.hu/./pages/blogstar/contents/blog/23461/pics/14513885631642094_800x600.jpg
2015,Belpolitika,év végi összefoglaló
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?