Blogolj!

Magyarországon történt 2015-ben, IV/2.rész

Merénylet Orbán Viktor ellen? Geréb Ágnes felfüggesztett börtönt kapott. Simicskó duplázna. 44 év után kint leszünk a futball Eb-n! Memóriapróba – tényekkel. Összefoglaló 2015 novemberének második feléről és decemberről. 

A november 13-i párizsi merényletsorozat után nemzeti gyásznapot rendeltek el Magyarországon, és megerősítették a biztonsági intézkedéseket. A kormány újraszabályozta a terrorkészültségi intézkedéseket. A magyar rendőrség egy Bukarestbe tartó vonaton két brit férfit vett őrizetbe, akik terrorizmus finanszírozása miatt voltak büntetve, és schengeni elfogatóparancs volt ellenük érvényben. A két férfit kiadták az Egyesült Királyságnak. Az Országgyűlés törvényben kötelezte a kormányt, hogy az uniós belügyminiszterek által elfogadott, a bevándorlók kötelező szétosztási kvótáját előíró határozat miatt forduljon az Európai Bírósághoz. A keresetet december 3-án nyújtották be. Ugyanaznap Székely László ombudsman az Alkotmánybírósághoz fordult az uniós kvótarendszer ügyében. November 29-én Orbán Viktor miniszterelnök részt vett Brüsszelben az EU-Törökország csúcstalálkozón, amelyen Magyarország vállalta: 18 millió euróval járul hozzá a menekültválság megoldása érdekében Törökországnak felajánlott, hárommilliárd eurós pénzügyi kerethez. Előtte két nappal Simicskó István honvédelmi miniszter megerősítette: Magyarország 2022-ig szeretné megduplázni védelmi költségvetését.

November 24-én Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ vezetője bejelentette, hogy a kiemelten védett személyek védelmével összefüggésben külön akciókban két csoportot fogtak el. Az utóbbi akció során letartóztatott két férfiről Pintér Sándor belügyminiszter azt mondta: védett személyt akartak „kivégezni”. (Utóbb kiderült a miniszterelnök ellen terveztek merényletet a városligeti Derkovits iskolában rendezett megemlékezésen). 

PINTÉR SÁNDOR KIVÉGZÉSRŐL BESZÉLT

Az Országgyűlés az adózás rendjéről szóló jogszabályt módosítva bevezette a megbízható és kockázatos adózók fogalmát. A képviselők mintegy 110 jogszabályt módosító, a közigazgatási bürokráciacsökkentést szolgáló törvénycsomagot is elfogadtak. Orbán Viktor miniszterelnök, a kínai Szucsouban részt vett Kína, valamint a közép- és kelet-európai országok kormányfőinek csúcstalálkozóján. Orbán Viktor külön tárgyalt Li Ko-csiang kínai miniszterelnökkel és az út során Pekingben csaknem kétmilliárd dollár értékű szerződést kötöttek magyar és kínai vállalatok vezetői.

Még ebben a hónapban egy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a bíróság első fokon az otthonszülés magyarországi úttörőjeként ismert Geréb Ágnest. November utolsó napján Áder János államfő is beszédet mondott az ENSZ 21. klímakonferenciájának nyitónapján, Párizsban. Az Európai Bizottság jegyzékbe vett egy Magyarország elleni eljárásra irányuló polgári kezdeményezést.

A magyar labdarúgó válogatott pótselejtezőn kettős győzelemmel felülmúlva Norvégiát kijutott a 2016-os Európa-bajnokságra. A nemzeti tizenegy Eb-n utoljára 1972-ben, világbajnokságon 1986-ban szerepelt.

GERÉB ÁGNES HAZARDÍROZOTT

FOCI, SIKER (fotó Nemzeti Sport)

December

Az Országgyűlés kivételes eljárásban döntött a Nemzeti Adó- és Vámhivatal átalakításáról: a NAV háromszintű kormányhivatalból kétszintű központi hivatallá alakul, amely a Nemzetgazdasági Minisztérium alatt működik, vezetését államtitkár látja el. A törvényben szerepelt a közbeszerzésnél érvényes összeférhetetlenségi szabályok enyhítése is. Az Alkotmánybíróság úgy határozott, hogy nem alkotmányellenesek a forintosítást elrendelő törvényi rendelkezések.

A kormány tájékoztató kampányt indított a kötelező betelepítési kvóta kockázatairól. A visegrádi négyek kormányfői – köztük Orbán Viktor – prágai találkozójukon elutasították a schengeni övezet korlátozását, szorgalmazták az EU külső határainak védelmét.

Többszöri nekifutás után 2015. december 3-án átfogó kormányhatározat született a budapesti Városliget komplex megújítását célzó Liget Budapest projekt megvalósításáról. A projekt 2019-ben fejeződik be, az eredeti tervekhez képest kevesebb múzeum, de több újraépített és megújuló régi épület lesz a parkban. (A projektről a Lizsé részletesen és alaposan beszámol itt.)

A Magyar Zene Háza a megújuló Városligetben

Megalakult a Szociális Ágazati Érdekegyeztető Fórum, amelyben a pedagógusok, a közalkalmazottak, és a bölcsődei dolgozók szakszervezeteinek képviselői tárgyalnak a kormánnyal az ágazatot érintő kérdésekről, mindeközben az amerikai Képviselőház korlátozta a vízummentes beutazás lehetőségét, a szigorítás magyar állampolgárokra is vonatkozik. December 9-én bejelentették, hogy Magyarország egy hónappal a zárás előtt kifizette a 2007 és 2013 közötti uniós fejlesztési időszak teljes forráskeretét, illetőleg, hogy folytatódnak a Norvég Civil Alap kifizetései, miután a kormány megegyezett a civil szervezeteket támogató norvég állami intézménnyel.

A Fidesz tisztújító kongresszusán a pártelnöki tisztségében újraválasztott Orbán Viktor kormányfő bejelentette: a következő négy évben 5 százalékra csökkentik a lakásépítés áfáját.  

Az első rész itt olvasható.

A II/1. rész itt olvasható.

A II/2. rész itt olvasható.

A harmadik rész itt olvasható.

A IV/1. rész itt olvasható.

Vége

https://blogstar.blogstar.hu/./pages/blogstar/contents/blog/23462/pics/14513888339286794_800x600.jpg
2015,Belpolitika,év végi összefoglaló
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Kapcsolódó blogbejegyzések

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?