Blogolj!

Terrorban a világ – 2015, I.rész

A Charlie Hebdo szerkesztőségének tragikus napja. Valami bűzlött Dániában. Tunézia, Szomália, Jemen, Oroszország – a terror minden kontinensre betette a lábát. 

Vízkereszt másnapján a Charlie Hebdo szatirikus újság párizsi székházában egy algériai származású, de Franciaországban született testvérpár tíz perc alatt 11 embert, köztük a lap nyolc munkatársát lőtte agyon, menekülés közben egy rendőrrel is végeztek. Az al-Kaida iszlamista terrorszervezettel kapcsolatban álló fivérekkel országos hajtóvadászat után végeztek. Január 8-án egy mali származású, de szintén francia földön született harmadik iszlamista terrorista – aki az Iszlám Állam terrorszervezetnek esküdött hűséget, és kapcsolatban állt a 7-i merénylet elkövetőivel – Párizsban lelőtt egy fegyvertelen rendőrnőt, másnap egy kóser kiskereskedésben négy embert ölt meg. Vele is végeztek a kommandósok.

MUZULMÁNOK CHARLIE HEBDO PLAKÁTOT ÉGETNEK A FÜLÖP-SZIGETEKEN

Január 30-án, a pakisztáni Sikárpúrban 61 ember halt meg egy síita mecset ellen elkövetett robbantásos merényletben. A vallási fanatikus pakisztáni szunnita tálib szélsőségesek gyakran támadnak a lakosság húsz százalékát kitevő síitákra, de az év során több alkalommal keresztény templomoknál is követtek el öngyilkos merényleteket, és célpontnak tekintik a civil lakosságot is.

A február elég csendesen telt, egészen a 20. napjáig. Akkor Koppenhágában egy 22 éves palesztin származású, dán állampolgárságú diák egy szólásszabadsággal foglalkozó rendezvényen lelőtt egy dokumentumfilm-rendezőt. Másnap egy zsinagógánál egy biztonsági őrrel végzett, majd a rendőrökkel vívott tűzpárbajban életét vesztette.

Február 20-a is véres napként vonul be az emlékezetekbe. Akkor az al-Shabaab iszlamista terrorszervezet fegyveresei megtámadtak Mogadishuban (Szomália) egy szállodát, a merényletben huszonöten meghaltak. Az al-Shabaab tagjai június 26-án az Afrikai Unió egyik támaszpontján 70 burundi katonát mészároltak le. (Szomáliában több évtizede polgárháború dúl, az al-Kaidával szövetséges al-Shabaab milíciát az Afrikai Unió békefenntartói és a szomáliai hadsereg már kiűzték a nagyvárosokból. Az al-Shabaab hatalma egyre kisebb területre terjed ki, de még mindig végrehajt véres támadásokat Szomáliában és a szomszédos országokban is.)

Ugyanezen a napon legalább negyven ember halt meg, amikor három autóba rejtett pokolgép robbant a líbiai Gubba városban, a merényletet az Iszlám Állam líbiai szárnya vállalta magára. (Az észak-afrikai ország Moammer Kadhafi diktátor uralmának 2011-es megdöntése után belpolitikai káoszba süppedt, két rivális parlament és kabinet működik, iszlamista milíciák harcolnak egymással és a kormányerőkkel, s az év elején megvetette lábát az Iszlám Állam is itt.)

Február 27-én a moszkvai Vörös tér közelében lelőtték Borisz Nyemcovot, az orosz ellenzék egyik legismertebb vezetőjét, Vlagyimir Putyin elnök bírálóját. A hivatalos nyomozás eredménye szerint a tettesek csecsenek voltak, akik azt akarták megbosszulni, hogy Nyemcov „támogatta a Mohamed prófétát kigúnyoló karikatúrák közlését”.

Márciusban egy tuniszi (Tunézia) múzeumban iszlamista terroristák 24 emberrel végeztek, akik közül 20 külföldi turista volt. Június 26-án a Földközi-tenger partján fekvő Szúsza város két szállodájának strandján merénylők 38 külföldi turistát lőttek le, a felelősséget ezúttal is az Iszlám Állam vállalta. November 24-én az IÁ az elnöki őrség autóbusza ellen követett el 12 áldozatot követelő robbantásos merényletet.

TUNÉZIAI STRAND A MERÉNYLET UTÁN

Öngyilkos merénylők robbantották fel magukat március 20-án két szanaai (Jemen) mecsetben, a robbantás sorozatban több mint 140 ember vesztette életét. (Jemenben 2011 óta belpolitikai káosz uralkodik. Az év elején síita húszi lázadók vették át a hatalmat, ellenük Szaúd-Arábia vezetésével arab koalíció indított hadműveletet. A zűrzavarból hasznot húzva Jemenben tevékenykedik az al-Kaida nemzetközi iszlamista terrorhálózat egyik legaktívabb szárnya.)

Áprilisban az al-Shabaab szomáliai iszlamista terrorszervezet tagjai Kenyában, Garissa város egyetemén több száz diákot ejtettek túszul, akik közül a keresztényeket agyonlőtték. A támadókkal a biztonsági erők végeztek. A 148 halálos áldozatot követelő akcióval a milícia azt akarta megbosszulni, hogy a kenyai hadsereg is részt vesz az Afrikai Unió hadműveleteiben az al-Shabaab ellen.

Májusban már Szaúd-Arábia sem maradhatott ki a „jóból”. Öngyilkos merénylő robbantotta fel magát az ország keleti részén egy síita mecsetnél, a támadásban 21 ember vesztette életét. A sivatagi királyságban az év folyamán több hasonló öngyilkos merényletet követtek el, amelyekért az Iszlám Állam vállalta a felelősséget. A dzsihadisták az elemzők szerint a vallási megosztottságot akarják kihasználni a vahabita monarchia megbuktatása érdekében.

Június végén Szíriára fókuszáltak a terroristák. Az Iszlám Állam terrorszervezet fegyveresei a török határhoz közeli, kurdok ellenőrizte Kobani városba beszivárogva három autóba rejtett pokolgépet robbantottak, majd géppisztolyokkal mészárolták a civil lakosságot. A merényletsorozatnak több mint 220 polgári áldozata volt. (Az Iszlám Állam, amely jelentős területeket vont ellenőrzése alá Szíriában és Irakban, igen sok civilt, főként keresztényeket és síita muszlimokat mészárolt le az ltluk ellenőrzött térségben rendkívül kegyetlen módon, és számos pótolhatatlan műemléket rombolt le. A Szíriában dúló polgárháború csak az év első felében 23 ezer életet követelt.). De nem elégedtek meg ennyivel, mert 26-án Kuvaitváros egyik síita mecsetében követtek el 27 áldozatot követelő öngyilkos merényletet az Iszlám Állam tagjai, ez volt az első ilyen támadás Kuvaitban.

https://blogstar.blogstar.hu/./pages/blogstar/contents/blog/23489/pics/14514733136189829_800x600.jpg
2015,év végi összefoglaló,terror
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Kapcsolódó blogbejegyzések

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?