Blogolj!

Terrorban a világ – 2015, II.rész

Véres véget ért a ramadán Irakban. A Boko Haram nem tréfál. Párizs másodszor. És az USA sem maradt ki. A terror tényleg minden kontinensre betette a lábát. 

Július elsején a Boko Haram iszlamista terrorszervezet fegyveresei Nigéria északkeleti részén több mint 150, mecsetekben imádkozó embert mészároltak le. A Boko Haram célja az iszlám jogon, a saríán alapuló állam létrehozása, terrorcselekményeikben és a nigériai hadsereg ellenük indított műveleteiben az elmúlt öt évben 15 ezer ember vesztette életét. A Boko Haram Csádban és Kamerunban is ténykedik: Csád fővárosában, N'Djamenában június 15-én 34 áldozatot követelő kettős öngyilkos merényletet követtek el rendőrségi célpontok ellen, július 13-án az észak-kameruni Fotokol városban két öngyilkos merénylő több tucatnyi civillel és egy katonával végzett. A Boko Haram ellen az év során közös hadműveletet indított a nigériai, a kameruni és a csádi hadsereg. 

A BOKO HARAM

Irakban sokan sírva gondolnak vissza július 17-ére. A muzulmán böjti hónapot, a ramadánt lezáró örömünnepen a Bagdadhoz közeli Hán-Báni-Szaad városban egy öngyilkos merénylő a tömeg közepén röpítette levegőbe robbanószerrel megrakott teherautóját. A merényletnek, amelyért a felelősséget az Iszlám Állam vállalta, legalább száz halálos áldozata volt, sok közülük gyermek. (Irakban továbbra is mindennaposak a robbantásos merényletek és más erőszakos támadások, amelyek célpontjai elsősorban a síiták és a biztonsági erők tagjai; a legtöbb terrorcselekmény elkövetése az Iszlám Állam nevéhez kötődik.) Erre három napra Törökország szíriai határához közeli, kurdok lakta Suruc városban az Iszlám Állam egy öngyilkos merénylője 32 emberrel végzett. Október 10-én szintén az Iszlám Állam kettős öngyilkos robbantásos merényletet követett el Ankara központjában, egy béketüntetés résztvevői között, a terrorcselekménynek 102 halálos áldozata volt.

Augusztusban Afganisztán dominált az idei terrortérképen. Kabulban több mint 50 ember vesztette életét egy pokolgépes robbantás sorozatban, amelyet öngyilkos merénylők követtek el. (Amióta a NATO az év elején beszüntette harci küldetését Afganisztánban, rekord számú polgári áldozatot követelnek az erőszakcselekmények: az ENSZ adatai szerint az év első felében 1592 ember halt meg, egyre több közülük a nő és a gyermek. A merényletek legnagyobb részét a szélsőséges tálibok és a velük rivalizáló Iszlám Állam tagjai követik el.)

S ha valaki azt gondolná, hogy Délkelet-Ázsia nyugton maradt, hát, az nagyot tévedett. Augusztus 17-én Bangkok belvárosában, egy hindu szentély közelében 20 ember, közülük 14 külföldi állampolgár vesztette életét egy robbantásos merényletben. A merényletet kínai muzulmán ujgurok követték el bosszúból, mert a thaiföldi hatóságok júliusban száz ujgurt toloncoltak vissza Kínába, ahol súlyos büntetés várt rájuk.

Robbantás Bangkokban

 

Szeptemberben Izraelben kezdődtek (?) a véres napok. Miután a palesztin médiában olyan hírek jelentek meg, hogy a jeruzsálemi Al-Aksza mecset, az iszlám egyik legszentebb helye előtti teret megnyitják a zsidó látogatók előtt, a hónap közepétől napi rendszerességgel ismétlődő, gyakran halálos kimenetelű erőszakkal kísért tüntetések robbantak ki, s palesztinok számos késeléses merényletet követtek el. December elejére az erőszakhullámnak, amelyet sokan már harmadik intifádaként (palesztin felkelés) emlegetne, 19 izraeli és 109 palesztin áldozata volt. Október utolsó napján Egyiptom került a címoldalra. A Sínai-félszigeten lezuhant egy turistákat szállító orosz repülőgép, 224 ember vesztette életét. Az orosz vizsgálat szerint merénylet történt, amelyért a felelősséget az Iszlám Állam vállalta. November 24-én a Sínai-félszigeten támadtak öngyilkos merénylők egy szállodára, a merényletnek hét halálos áldozata volt. (A Sínai-félsziget északi részén mintegy egy éve tevékenykednek az Iszlám Állammal kapcsolatban álló terroristák.) December 4-én 18 ember halt meg, amikor Molotov-koktélokat dobtak egy kairói bárra, a tettesek valószínűleg olyan fiatalok voltak, akiket a biztonságiak nem engedtek be.

S amikor az ember már azt hinné, hogy több szörnyűség nem fér bele a 2015-ös évbe, akkor jön a november. 12-én Libanonban kezdődött az ámokfutás. Az Iszlám Állam terrorszervezet kettős öngyilkos robbantásos merényletet követett el Bejrút egyik síiták lakta negyedében, a detonációkban 43 ember vesztette életét. (A libanoni főváros síiták lakta része annak a Hezbollah fegyveres szervezetnek a fellegvára, amely a szomszédos Szíriában dúló polgárháborúban a kormányerőket támogatja.) Míg a tényleges fekete pénteken, november 13-án Párizsban hét helyszínen, éttermeknél, koncertteremben és a nemzeti stadion közelében követtek el összehangolt terrortámadást. A 130 halálos áldozat közül több mint húsz külföldi volt. A 2004-es madridi merénylet óta legsúlyosabb európai terrortámadásért az Iszlám Állam vállalta a felelősséget. A merénylők – akiket második generációs francia, illetve belga állampolgárként azonosítottak – végeztek magukkal, vagy a kommandósok lőtték le őket.

És még nincs vége a hónapnak! Egy hétre a párizsi attakra Maliban, egy bamakói luxusszállodában dzsihadista fegyveresek 170 vendéget ejtettek foglyul, s többet kivégeztek, mielőtt a különleges erők megrohamozták a hotelt. A terrorakcióban összesen 27 ember vesztette életét, 14 külföldi állampolgár volt. A támadást az Iszlám Magreb al-Kaidája terrorszervezettel együttműködő al-Murabitum szervezet vállalta magára. (A nyugat-afrikai ország északi részét három éve tuareg felkelők és olyan iszlamisták foglalták el, akik fundamentalista iszlám államot akarnak létrehozni. Francia, majd ENSZ-erők visszaszorították őket, de az összetűzések nem maradtak abba.)

S hogy az Egyesült Államok se maradjon ki, arról december 2-án egy amerikai állampolgárságú 28 éves férfi és 27 éves szaúd-arábiai felesége gondoskodott, akik a kaliforniai San Bernardinóban 14 embert mészároltak le egy fogyatékos embereket gondozó központban. A tettesekkel rövid hajsza után végeztek a rendőrök. A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) a támadást terrorcselekménynek minősítette és közölte: a két elkövető szélsőséges iszlám szervezetekkel állt kapcsolatban. 

https://blogstar.blogstar.hu/./pages/blogstar/contents/blog/23518/pics/14515576705955976_800x600.jpg
2015,év végi összefoglaló,terror
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Kapcsolódó blogbejegyzések

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?