Blogolj!

Meghalt a kaméleon, aki mindenkire hatással volt

Meghalt David Bowie, a rock and roll univerzum egyik legfontosabb, legnagyobb hatással bíró előadója. Másfél éve küzdött a rákkal, 69 évesen családja körében hunyt el. Bowie művészete olyan zenekarokat inspirált mint a Stones, a Queen, a Guns and Roses, a U2, a sor végtelen…

A rock and roll univerzum egyik legfontosabb, legnagyobb hatással bíró előadója másfél éve küzdött a rákkal, 69 évesen családja körében hunyt el - erősítette meg a hírt a művész képviselője hétfőn a Hollywood Reporter portálnak. Bowie január nyolcadikán ünnepelte 69. születésnapját.

A különleges bariton hang, az állandó zenei újítások, külsejének folyamatos változtatása, a sokszor új zenei trendeket elindító dalok – bizony, Bowie-t soha nem lehetett megunni. Nem igazán van olyan előadó az elmúlt ötven évben – ne feledjük, az első nagylemeze David Bowie címmel 1967-ben jelent meg – akinek minden albuma ennyire egyedi, friss, új legyen, és akit aztán a legjobb zenekarok, zenészek követtek, másoltak. Ha úgy tetszik, kicsit koppintottak, de ezért nem lehet rájuk haragudni, mert Bowie annyira mindenki előtt járt.

Akkor jöjjön egy kis történelem. Bowie először 1969 őszén tett szert szélesebb körű ismertségre. Ekkor jelent meg Space Oddity című dala, ami a brit kislemezlista 5. helyét érte el, és amit a BBC az Apollo–11 és Apollo–13 közvetítéseinek aláfestő zenéjeként használt.

Három évig tartó kísérletezés után Bowie 1972-ben került ismét reflektorfénybe: a The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars című konceptalbum főszereplője, az élénkvörös hajú, hermafrodita Ziggy Stardust képében az akkoriban fénykorát élő glam rock egyik legsikeresebb művésze lett.

Az alig másfél évig tartó Ziggy-korszak után Bowie szinte minden új albumához új külső és alteregó tatozott, koncertjei pedig színházi előadásokhoz hasonlítottak.

Bowie első komoly amerikai sikerét 1975-ben aratta, amikor a John Lennonnal közösen írt Fame című dal a kislemez lista 1. helyét érte el. Young Americans és Station to Station című albumainak hangzását a soul uralta, ami sok korábbi rajongóját fordította el tőle

Ezt követően kiadója és amerikai rajongói várakozásával szembemenve vette fel Low című nagylemezét, a Brian Enóval közösen készített „Berlin trilógia” első darabját. Ezek Bowie addigi legkísérletezőbb albumai voltak, ennek ellenére mindhárom bekerült a brit albumlista első öt helyezettje közé.

Az 1970-es évek végén tapasztalható kisebb mértékű kereskedelmi siker után az 1980-as Scary Monsters (and Super Creeps) című album és az erről kimásolt Ashes to Ashes című kislemez ismét listavezető lett. 1981-ben jelent meg Bowie és a Queen együttműködéséből született, az Egyesült Királyságban listavezető Under Pressure című kislemez.

Bowie 1983-ban megjelent Let’s Dance című nagylemeze volt addigi legtöbb bevételt hozó albuma, melyről a China Girl, a Modern Love és a címadó Let’s Dance egyaránt bekerült a brit Top 10-be.

A Let’s Dance volt Bowie első dala, ami a brit és amerikai listákon is az élre került.

Bowie-t 1996-ban iktatták be a Rock and Roll Hall of Fame-be,2000-ben pedig a VH1 100 legnagyobb rock zenészt felsoroló listáján a 7. helyre került.

Ez pedig Bowie egyik legismertebb dala.

I, I will be king
And you, you will be queen
Though nothing will drive them away
We can beat them, just for one day
We can be Heroes, just for one day

And you, you can be mean
And I, I'll drink all the time
'Cause we're lovers, and that is a fact
Yes we're lovers, and that is that

Though nothing, will keep us together
We could steal time,
just for one day
We can be Heroes, for ever and ever
What d'you say?

I, I wish you could swim
Like the dolphins, like dolphins can swim
Though nothing,
nothing will keep us together
We can beat them, for ever and ever
Oh we can be Heroes,
just for one day

I, I will be king
And you, you will be queen
Though nothing will drive them away
We can be Heroes, just for one day
We can be us, just for one day

I, I can remember (I remember)
Standing, by the wall (by the wall)
And the guns shot above our heads
(over our heads)
And we kissed,
as though nothing could fall
(nothing could fall)
And the shame was on the other side
Oh we can beat them, for ever and ever
Then we could be Heroes,
just for one day

We can be Heroes
We can be Heroes
We can be Heroes
Just for one day
We can be Heroes

We're nothing, and nothing will help us
Maybe we're lying,
then you better not stay
But we could be safer,
just for one day

Oh-oh-oh-ohh, oh-oh-oh-ohh,
just for one day

https://blogstar.blogstar.hu/./pages/blogstar/contents/blog/23814/pics/lead_800x600.png
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?