Blogolj!

Bedöntheti az iszlám terrorizmus a világ turizmusát?

Ma reggel is terrorra ébredtünk: kézigránátos merényletek, tűzharc, halottak Indonézia fővárosában. Két napja Törökországban csaptak le. Tavaly Párizsban, Észak-Afrikában, az Egyesült Államokban... Képesek lesznek az iszlám terroristák bedönteni a világ turizmusát? A Blogstar elemzése.

Ma reggel az indonéz fővárosban összesen hat robbanószerkezet lépett működésbe, legalább egy robbanást öngyilkos merénylő idézett elő. Az indonéz rendőrség szerint a lövöldözésben legalább 10-14 fegyveres támadó vesz részt, egy robbanást öngyilkos merénylő idézett elő, hat áldozatról szólnak a híradások, jelenleg tűzharc zajlik a biztonsági erők és a terroristák között. (Délelőtt 11 órakor már 17 áldozatról tudni! - a szerk.)

Mindeközben alig élesítettük az isztambuli tragédiáról szóló híradásokkal foglalkozó cikkünket. 10 halálos áldozata és 15 sebesültje van Isztambul kedvelt turista negyedében, a Kék Mecsettől nem messze, egy szír elkövető által végrehajtott merényletnek. A híradások nyolc német, egy norvég és egy perui áldozatról szólnak.

(Percekkel ezelőtt érkezett a hír: autóba rejtett pokolgép robbant Törökországban Cinar városában, közel a szír határhoz és legalább öt áldozat van – a szerk.)

A jelenlegi helyzet legfontosabb kérdése, a terroristák képesek lesznek-e bedönteni a világ turizmusát?Az eddigi tapasztalatok vegyesek, és a gazdasági adatokat ilyen összefüggésben nem is olyan egyszerű mérni, miként azt az alábbi példák is bizonyítják.

Szeptember 11. után visszaesés következett be az Egyesült Államok polgári légiközlekedésében, ám az iparág már évek óta recesszióban volt. Csökkent ugyan a légi utasok száma, ám csupán ideiglenesen, és ha tönkrement is légitársaság, nem szeptember 11. miatt, az legfeljebb meggyorsította azt.

Az amerikai gazdaságot viszont nem érintették komolyan az ikertornyok elleni merényletek, sőt, számottevő visszaesés a turizmusnál sem volt kimutatható. New York turizmusa jelenleg virágzik, a merényletek helyszíne, a Ground Zero a sors furcsa fintoraként a városba érkezők kötelező programja lett.

Bár több tanulmány is jelzi, hogy évente hány milliárd dollár kárt okoz a terrorizmus a turizmusnak és a gazdaságnak, érdemes óvatosan bánni ezekkel a felmérésekkel. 2004 márciusában, Madridban 191 ember életét követelték a vonatokban felrobbantott pokolgépek, ám abban az évben 4,2 százalékkal több turista érkezett Spanyolországban, mint 2013-ban, és a beáramló működő tőke nagysága is növekedett. Hasonlóan, a 2005. júliusi londoni metrórobbantások lényegében nem érintették a turizmus számait, a brit gazdaság növekedése pedig folytatódott.

A tanulmányok két dologban egyetértenek. Egy: a terrorcselekményekre válaszlépésként elindított háborúknak jelentősebb hatása volt a gazdasági életre. A másik: a terrorizmus gazdasági hatása a világ egyik legnagyobb iparágazatában, a hadiiparban és a fegyvergyártással foglalkozó cégek tevékenységében, részvényeinek értékében mutatható ki egyértelműen. Ki nem találná az ember, ösztönzi-e a hadiipar termelését, vagy sem…

Utazási szokásaink annyiban változtak, hogy megszoktuk a komoly repülőtéri ellenőrzéseket, és a kommandósok látványát, legfeljebb komolyabb biztosításokat kötünk. Ezt meghaladóan? Nem igazán… Ha valahol terrorcselekmény volt, a turista fél évig kivár, majd visszatér, vagy éppenséggel, kihasználja az utazási irodák ezzel összefüggő árkedvezményeit, Egyiptom és Tunézia erre a jó példa, pedig turisták sokasága halt meg ebben a két országban 2015-ben.

Két helyzet hozhat döntő változást a világ turizmusára, és ezen keresztül gazdaságára. Az egyik: ha úgy folytatódik a 2016-os év, ahogy eddig elkezdődött, és kétnaponta lesznek terrortámadások. Ez minőségileg más helyzet lesz, miként akkor várható még alapvető változás, ha általános háború tör ki, például a nyugati államok és regionális szövetségeseik szárazföldi csapatokat küldenek Szíriába és Irakba az Iszlám Állam ellen.

Indonézia, Jakarta, 2016. január 14. Fotó: Reuters

https://blogstar.blogstar.hu/./pages/blogstar/contents/blog/23916/pics/lead_800x600.jpg
terror,terrortámadás
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?