Blogolj!

Merkel rossz úton jár

Kubatov Gábor, a Fidesz frissen megválasztott alelnöke az interjú első részében beszélt a politikába keveredéséről, a párton belüli szokásokról, a soroksári know how-ról. Ebben a részben Angela Merkel útválasztása, a migráns-ügy „feketeöves csávói” és Európa sötét jövőképe mellett az index.hu rasszista-ízű megközelítése és a pedagógusok furcsa helyzetértékelése kerül szóba. II. rész. 

Hadd kanyarodjunk vissza a beszélgetés elejéhez: azt mondta, hogy azért aktivizálták magukat a családjával, mert nem akarták, hogy a liberális oktatásügy érintse a gyerekeiket.

Többek között ezért igen, igen.

Öt éve a Fidesz irányítja és alakítja át a magyar oktatásügyet. És most egyes, civilnek tűnő tanárok ilyen itt írd alá-ott írd alá oldalakat hoznak létre, azaz úgy néz ki, hogy mások nem akarnak olyan oktatásügyet, mint amilyet a Fidesz képvisel.

Az alapkérdés az, hogy az oktatás jó volt-e úgy, ahogy volt 2010 előtt, vagy nem. Szerintem nem volt jó, mindenféleképpen ki kellett javítani a balliberálisok ámokfutását. Amikor azt kérdezted egy egykori oktatási minisztertől, hogy az oktatásügyben hány ember dolgozik, akkor nem tudta megmondani, mert annyi gazdája volt az egésznek. Másrészt, ami ennél sokkal fontosabb, hogy minden mérés azt mutatta, hogy a magyar oktatás – pedig mi erre egykoron büszkék voltunk, hogy milyen jó koponyákat nevelünk – lejtőn van. És egyre silányabb munkát végez. A változásra az ok megvolt, de nem tudsz úgy változtatni, hogy nem tudod: a szervezet mit csinál. Hogy határozod meg az elvárásokat, ha ötféle tankönyvből lehet valamit tanítani? Annak biztosan nem lesz jó a végeredménye. Pontosan tudjuk, hogy ez mire ment ki, mert szerintem a tankönyvkiadás mögött egy óriási üzlet, lenyúlás volt. Az a biznisz a családoktól, a gyermekeinktől vette el a pénzt.  Ez a Fidesz alatt állami feladat lett és mi határozzuk meg, hogy milyen könyvekből és mit kell tanítani. És azt is, hogy hogyan. Nem lehet ez hibás elv, mert azért volt egy olyan időszaka Magyarországnak, amikor hihetetlen okos és tehetséges emberek kerültek ki, és akkor is így működött a rendszer. A másik dolog, hogy az oktatásügy kapcsán mindenki mindenről vitatkozik – minőségről, kiadásról, tanfelügyelőkről meg krétáról és papírról –, de a gyerekről senki nem beszél. Pedig a legfontosabb a történetben az maga a gyerek. Mivel én szülő vagyok, és az én kicsi lányom még csak 12 éves, a fiam is egyetemre jár még, azt hiszem, nekem személyesen is van felelősségem abban, hogy a rendszer hogyan alakul ki. Ugyanakkor valóban vannak olyan adminisztrációs terhek a tanárokon, amiket csökkenteni kellene, de szervezettségben nagyot léptünk előre, az biztos. A kérdésükben említették, hogy civil kezdeményezésként gyűjtenek az intézkedések ellen aláírásokat. Nem! Pontosan tudjuk, hogy ez egy baloldali kezdeményezés, ezek baloldali emberek. Akkor nem álltak neki aláírást gyűjteni, mikor a szocialisták egy havi fizetést elvettek a tanároktól. A szocialisták elvettek, amióta mi kormányon vagyunk négyszer emeltünk fizetést, most szeptemberben fogjuk ötödször emelni a pedagógusok bérét.  Azt most pontosan ki tudja egy pályakezdő tanár számolni, hogy milyen jövője lesz. Ezt hívják életpálya-modellnek.

Láttunk egy olyan adatot, hogyha valaki mesterpedagógus, akkor akár 463 ezer bruttót kereshet havonta. Mennyit fordított a Fidesz a pedagógus béremelésekre?

Kétszázmilliárdot. Őrületes pénzt tettünk bele, de ez a mi gyerekeinkről, a következő generációról szól, azaz nem szabad sajnálni rá egyetlen fillért sem. De azt azért mindenkinek tudomásul kell venni, hogy a minőségből nem lehet leadni, az oktatás nem mennyiségi, hanem minőségi teljesítményt kíván, ez a szülők jogos elvárása a pedagógusok és a rendszer felé – és ez nem a szabadságjogok elvétele. Bizonyos dolgokról szerintem is kell beszélni, mert volt néhány olyan intézkedés, amiről kiderült, másfél-két-három év után, hogy fölösleges volt, és ezeket korrigálni lenne érdemes, de ezt csak úgy lehet, ha ebben partnerség és szakmaiság van a mindenki részéről és nem zsarolás, vagy politikai indíttatású haszonszerzés. Szerintem soha nem jó az, ha egyesek úgy lépnek föl, hogy egy sztrájkkal megbénítják az oktatási rendszert, mert a végén megint a gyerek lesz az, aki rosszul fog járni.

KUBATOV GÁBOR. „200 milliárdot költünk a pedagógusok béremelésére”

A laikusnak úgy tűnik, hogy kötelező óraszám tekintetében azért jelentősen könnyítették a pedagógusok mindennapjait. Kellemes életpálya-modell mondjuk egy egészségügyi dolgozóhoz képest… Mégis ők szítják a tüzet. Jogosan?

Az ember nem akarja őket megbántani, de azért egyesek ne hallgassák már el azt, hogy elég jó feltételeket adtunk nekik. Például azt, hogy 22 órát kell megtartani egy héten és szerintem ez szakmailag jó intézkedés, mert így marad idő az órákra is tisztességesen felkészülni.  Ezen kívül van még egy hónap nyári szabadság, van lehetőségük feltöltődni, plusz az életpálya-modellnek is vannak olyan szakaszai, amikor pihenhetnek. Szerintem egyetlen józan gondolkodású ember sem tudja azt mondani, hogy ezek rossz dolgok. Az egész tüntetéssorozatban az bánt a legjobban, hogy a jó szándékot vitatják el tőlünk. És nem a megoldást keresik, hanem a konfrontációt. A politika kerekedett felül egyes tanároknál, és a szószólóiknál és nem a szakma, a tanítás hivatása, a gyerekek.

Rasszista megközelítés az index.hu-tól 

Lépjünk tovább! A legszegényebbeket és a legtöbb cigányt kizárja a CSOK. Ezzel kürtölte tele az index.hu a világot, mármint, hogy ez egy kirekesztő program...

Megtalálták a leglényegesebb pontot.

Tehát, hogy a cigányok nem juthatnak hozzá...

Ezt ki mondja? Vagy bele van írva a feltételrendszerbe?

Mi nem láttuk.

Ez egy rasszista megközelítés.

Az Index rasszista?

Én azt gondolom, ez egy rasszista megközelítés a cikk írójától. Beleírta valaki a törvénybe, hogy bőrszín szerint egyébként ezeknek az embereknek nem lehet igénybe venni? Ugyanúgy tekintünk a magyarországi roma közösségre, mint bármilyen közösségre, mint például a svábokra, vagy a horvátokra. És a törvényben én nem láttam egyetlen egy utalást sem, hogy tőlük ezt a lehetőséget elvennénk. Hanem olyan feltételeket szabtunk, hogy csak tisztességes emberek juthatnak ehhez a kedvezményhez, és hogyha tisztességes szándékkal közelítjük meg – és szerintem egy országnak ez a dolga. És ha valakinek nincs rendes munkája, vagy büntetett előéletű gazdasági bűncselekményekben, akkor az lehet bármilyen bőrszínű, bármilyen származású ember, a törvény szerint nem veheti fel a CSOK-ot. Kétségtelen tény, hogy a kormány pozitívan diszkriminálja a tisztességesen élő embereket, és ez így van jól.

"Kötelezettségszegési eljárást a német közszolgálati média elhallgatása miatt"

Migránsok. Magyarország tavaly Európa vátesze volt. A kormány előrelátóként, az ország védelmezőjeként viselkedett és cselekedett, ami igazából 2015 végére, főleg Párizs után nyitotta fel az európai polgárok szemét a tekintetben, hogy nem biztos, hogy minden úgy igaz, ahogy nekik azt korábban a saját kormányaik és médiumaik elmondták. Szilveszterkor nagyon durva atrocitások voltak Európa több nagyvárosában. Kiemelten a kölni dómnál történtek kerültek később látótérbe, amiről – már elnézést, de nincs rá jobb szó – kussolt a német, úgymond szabad, demokratikus, liberális sajtó. Mi ez, ha nem cenzúra? Hol van sajtószabadság? Magyarországon vagy Németországban? A másik kérdés pedig, hogy első lépésben 40.000-re teszik azoknak a számát, akiket vissza akarnak toloncolni a Juncker-kvóta alapján Magyarországra. Itt van-e a helyük?

Van most egy kép az interneten, ez négy kis képből áll. Az egyik 2015 nyara, Magyarország technikai határzárat épít, miközben Németország willkommen-politikát folytat. Alatta egy másik kép, amelyen szilveszterkor Budapesten boldogan ünnepelnek a fiatalok, mellette pedig a kölni fotó, amelyen migránsok erőszakoskodnak. Mégis, kinek lett igaza?

Az Unió viselkedésére rányomja a bélyegét a „politikailag korrekt” eszmeisége – mi az és mi nem, de ezt a csatát egyébként semmiféle demokrácia szűrőn át nem engedték –, amit újságírók, véleményvezérek, filozófusok határoztak meg – beszorítva ebbe a politikát. Közben megint csak nem kérdezik meg: és az embereknek mi erről a véleménye? Most Németország nagyon érdekes szituációba lavírozza magát, mert Angela Merkel szerintem hasonló úton jár, mint annak idején  Gyurcsány Ferenc járt. Hogy a valóság és az általa állított dolgok mérhetetlen távol vannak egymástól. És bár Németországban idáig – ha a Schröder, ha Angela Merkel volt a kancellár – mindig megbíztak a vezetőkben, de most olyan távol áll az emberek véleménye a kormányzati akarattól és intézkedésektől, hogy ez egyszer megroppanhat,  és akkor nagyon nagy baj lehet. Mert csalódni fognak a bal- és jobboldali politikában és képviselőikben egyaránt. A merkeli politika ugyanis olyan távol áll a valós helyzettől, mint ahogy 2006-ban is Gyurcsány Ferenc idején. Ami az öszödi beszédből teljesen egyértelműen ki is derült. A tények abba az irányba mutatnak. És ezt sajnálom, mert Merkelt kifejezetten nagy formátumú politikusnak gondolom és tartom. És azon csodálkozom, hogy még valakinek  nem jutott eszébe  az Unióval kapcsolatban, hogy hány kötelezettségszegési eljárást indítottak a „médiaszabadság megsértése” miatt Magyarország ellen, miközben most  a német sajtó teljesen bizonyítottan és egyértelműen elhallgatott tényeket, méghozzá olyan tényeket, amelyek döntően befolyásolják Németország létét. És nem hallottam arról, hogy bárki is indított volna az Unióban kötelezettségszegési eljárást a német közszolgálati média elhallgatása miatt, mert ha igazi européer politikusok vagyunk, akkor ezt talán érdemes lett volna most megtenni.
Visszatérve a kérdésükre a 40 000 ezer migráns befogadását illetően. Magyarországon lassan kétmillió polgár mondta el az ezzel kapcsolatos véleményét. Ennyien írták alá a kötelező kvóta elleni tiltakozást. Ez egy nagyon komoly jelzés az Unió felé, hogy mi magyarok, Magyarország nem kér a kvótából, és mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy megvédjük a hazánkat, az itt élő embereket. Ugyanez a helyzet a visszatoloncolással is. Nem fogjuk hagyni. Gondoskodjon a gazdasági bevándorlókról, a migránsokról az, aki ide hívta őket, és a felelőtlen kijelentései miatti következményeket ne próbálja senkire sem részben, vagy egészben áthárítani.

Milyen jövő elé néz a keresztyén Európa?

Van néhány adat, ami  sötét jövőt jósol. Politikában sokan beszélnek arról, hogy ez – ami Európában végbemegy – döntően a baloldalnak kedvező folyamat, mert Franciaországban a bevándorlók nyolcvan százaléka szavazott a baloldalra. Ez azt jelenti, hogy az anyaországban  élő, gyarmatokról származó muszlim közösség eldöntötte, hogy Franciaországnak milyen elnöke legyen. És így sikerült a „tehetséges” Hollande nevű pasast kiválasztani.  Azaz a politikában is döntő szerepük lesz, és ha döntő szerepük van, akkor követeléseik is lesznek, és ha követeléseik lesznek, akkor pontosan tudjuk, hogy azok olyan követelések lesznek, amelyek meg fogják változtatni Európa életét. A folyamatról van néhány riasztó adat, például Brüsszelben a legkeresettebb és legnépszerűbb férfinév a Mohamed. Ez szerintem egy félelmetes  dolog. Mint ahogy az is, hogy Brüsszelben, Európa döntéshozatali központjában van egy olyan negyed (Molenbeek), ami egyébként az európai terrorizmus központja. Hatalmas a kulturális különbség, amivel nem lenne semmi baj, ha azt érezné az ember, hogy ezek az emberek, akik Németországba mentek, ott németként szeretnének élni. Nem így van. Párhuzamos társadalmak jönnek létre. Európában közel 1000 olyan háztömbnyi hely van már, ahová a rendőrség félve, a mentő csak rendőrautóval közösen mer bemenni. Nem gondolom, hogy ezt az európai jövőt álmodjuk  magunknak és a gyerekeinknek. Egészen érdekes, hogy azt mondják a német titkosszolgálatok most napvilágra került felmérései, hogy minden ezredik bevándorló biztosan terrorista. Akkor hány ezer terroristát engedtünk be, ha most már az európai határvédelmi szerv, a Frontex szerint is bejött másfél millió migráns? Akkor ez most már azt jelenti, hogy ezer vagy tízezerszám vannak terroristák köztünk?

Képzett terroristák.

Persze, ezek feketeöves csávók. Nem azt kell gondolni róluk, hogy egyszer már lőttek egy légpuskával, nem, ezek komolyan kiképzett, mindenre hajlandó, harcedzett könyörtelen emberek. Az is elgondolkodtató adat, hogy a migránsok 80%-a fiatal férfi. És persze ez most csak másfél millióra tehető. De amikor majd családegyesítést fognak követelni, akkor mi lesz a következő lépés? Hol vannak a nők? Miért nem jöttek el? Hol vannak az idősek? És akarnak-e majd dolgozni? A Daimler Benz igazgatója azt mondta, hogy már várták ezt az ideérkező munkaerőt, de a migránsok nem akarnak dolgozni, ők azt szeretnék csinálni, amit a saját hazájukban: kereskedni. Így szépen belekerülünk egy olyan helyzetbe, hogy ők nem munkából akarnak megélni, hanem csak jogokat fognak követelni maguknak, hogy a közösségüknek legalább kerülete legyen egy adott városban, stb. Szerintem ez nagyon nem jó irány. A németeknek szükségük van a munkáskézre, miközben Spanyolországban a 30 év alatti fiatalok 50%-a munkanélküli. Megdöbbentő számok.

(Folytatjuk. A harmadik részben szó lesz Magyarország és Budapest jövőképéről, a Liget-projektről és arról, hogy miért nem képes egy politikus felemelni a kezét és beismerni, hogy tévedett.)

 

9
https://blogstar.blogstar.hu/./pages/blogstar/contents/blog/24014/pics/lead_800x600.jpg
FIDESZ,Interjú,Kubatov Gábor
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 9 db hozzászólás érkezett!
Ágoston válasza: tündérördög bejegyzésére 2016-01-24 17:30:46
Már bocsi... dfe ez a "tanárnak fel kell készülnie az órára" nálam többszörösen kiveri a biztosítékot!
Mondjuk... gondold el... ugyanezt... egy kamion vezetőnek!... hogy most rá kell-e lépnem a fékre.. vagy nem... akkor most hazamegyek... és "felkészülök"... aztán... ha felkészültem... akkor majd visszamegyek a 100-al közlekedő kamionra... és megnyomom a fékpedált... UGYE MILYEN NEVETSÉGES? Most akkor a tanárok amikor megkapták a diplomájukat... akkor az miről szól? Netán nem arról, hogy "FELKÉSZÜLT AZ EGYÉN"???...
Válaszolok
Ágoston 2016-01-24 17:24:21
A "pedagógusok" a tiltakozásaikkal csak ellenszenvet váltanak ki. mert minden felmérés azt mutatja, hogy rosszul dolgoznak!... (mindemellett megkapják a bérnövekményt!)
Amúgymeg ez a "pedagógus kerekasztalnál" kik lesznek ott? Mondjuk a pedagógusokon kívül ott lesznek a "megrendelők" is? Egyáltalán ki a "megrendelő" Az állam? a család? (szülő) (melyik?) a munkaadók? a gyerekek? a külföldi befektetők? KI? ki a "megrendelő!?
Még egy gondolat ehhez... a pedagógusok sokkal inkább el vannak kényeztetve mint a versenyszférában dolgozók... akiknek az adóiból fizetik a pedagógusokat. És itt az állam nem éppen jó gazda. Ennek ellenére a pedagógusok reklamálnak? amikor pl egész nyáron nem dolgoznak? Vagy a "minősítés"-i probléma... MA MINDENKIT MINŐSÍTENEK!!! kivétel a pedagógusok! Még a versenyszférában a legutolsó emberkét is! Ha máshogy nem hát akkor felmondással! De a pedagógusokat ki minősítette valaha is? (volt olyan hogy az évnyitón mikor megmondta az igazgató hogy ki lesz az "a" osztálynak az osztályfőnöke "HURRÁ" kiáltás volt... aztán a "b"-nél meg "HUJJOGÁS"... ) Ezt a saját fülemmel hallottam annakidején!... No és a "b"-nek volt magasabb a fizetése tudtommal...
Válaszolok
lajos 2016-01-24 07:24:50
tündérördög,
Égbekiáltó igazságtalanság hogy a tanárnak heti 6 órát is a munkahelyén kell eltölteni és nem ülhet órákat a fodrásznál! És ezért még külön díjazást sem kap négyszeri bérrendezés után!
Válaszolok
magister 2016-01-23 18:03:48
Tisztelt Kubatov Gábor!
Először is: (Sajnos) nyilvánvaló, hogy a tanárok kezdeményezésére azonnal próbál rátelepedni a baloldal stb., de ne feledjék, hogy a kezdeményezés alulról indult...
Másodszor: A felsőoktatásban dolgozó oktatókról állandóan "megfeledkeznek" s igyekeznek az ottani helyzetet "elbagatellizálni", mondván örüljenek, hogy végre ott is lesz némi fizetésemelés, való igaz, lesz fizetésemelés, csak éppen nem annyi és nem annak, aki leginkább rászorulna (tanársegédek, adjunktusok, nyelvtanárok). Már az x éve doktorált adjunktusok fizetése évek óta alatt van a bruttó átlagkeresetnek!!!! (a többiekéről nem is beszélve).
Harmadszor: Jó lenne, ha nem feledkeznének meg róla, hogy a bérfeszültségek miatt ill. a jó minőségű munkához szükséges feltételek nembiztosítása miatt már most forronganak a felsőoktatási intézmények oktatói - hozzáteszem: jogosan (lásd ELTE BTK nyílt levele, amelyhez már több felsőoktatási intézmény is csatlakozott). Csak halkan jegyzem meg: A nyílt levél megfogalmazása szintén alulról jövő kezdeményezés... (az más kérdés, hogy azóta ki mindenki telepedett rá erre is... nem éppen jó szándékkal...).
Összességében: Jó lenne, ha végre a felsőoktatásban dolgozó oktatók helyzetével is érdemben foglalkoznának s nem magas lóról tekintenének rá!
Válaszolok
elatus 2016-01-23 17:50:23
y
Válaszolok
elatus 2016-01-23 17:46:14
x
Válaszolok
tündérördög 2016-01-20 10:59:02
De tényleg nem tudom ezt, pl. ha szombaton felvételiztetnek és javítanak, jár érte napidíj? Vagy csak a politikusokat illeti meg a horribilis költségtérítés?
Vagy ha versenyre viszik a diákokat, az is ingyenes ? És közben fizeti otthon a bébiszittert, hogy vigyázzon a saját gyermekeire? Nem mindenki mesterpedagógus ám. De a magasabb fokozatba lépés is, kb 10-15 ezer Ft-ot jelent, ami talán meglett volna a minimálbér követésével is? Nem?
Válaszolok
tündérördög 2016-01-20 09:34:35
A tanárok nyilt levelét figyelmesen el kellene olvasnia , Kubatov Gábor. A gyermekek érdekében íródott. A tanárok kötelező óraszámát felemelték 26-ra, de 32 órát benn kell tölteniük az iskolában, ez alatt az idő alatt helyettesítésre, bárhová beoszthatók. ingyen. Vegyünk 24 órát, ha tisztességesen fel akar készülni a tanár, félóra az 12 óra, akkor már 32+12= 44 óra, de hol van még a javítás, a szülői, a versenyek, a hétvégi elfoglaltságok, stb? Vagyis egy pedagógus értelmiségit hivatalnokká minősítettek át sokszoros napi munkával. 8.5 óra naponta. Hasonlítsa össze egy háromszakos középiskolai tanár és egy kezdő pedagógus béremelését. A szakmai tapasztalatot nem díjazzák kellőképpen. Itt is érvényesül az elosztásuk igazságtalansága, van aki hatalmasat kaszál, van aki morzsákat kap. De miért kell 80 oldalt írni, hogy magasabb osztályba lépjen? És még nagyon sok probléma van. Egy politikus szakmai kérdésben ne nyilvánítson ki ilyen hirtelen véleményt, hanem mélyüljön el benne, különben elpártolnak a Fidesztől.Egy másik, a határon túliak miért nem láthatták a vízilabda mérkőzést? Miért vették el a Duna Worldtől a jogosítványokat? Miért szüntették meg a világmagyarság műsorát, a Kívánságműsort? Hogyan istápolja a Fidesz a magyar kultúrát, hiszen itt is jóformán csak az amerikait sztárolják. Vegye ezeket jóindulatú kritikának.
Válaszolok
Ernest
Ernest 2016-01-18 18:06:00
Gábornak igaza van. Őszinte és minden tiszteletet megérdemel. Az Uniót angelamerkel tönkrevágta, határaink megvédése sikerült mely rendőreinknek, honvédeinknek és miniszterelnökünk gyors határozott lépésének köszönhető.
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?