Blogolj!

Nem az IÁ, villanyszerelő törte le Tutanhamon szakállát

Nem csak szándékosan lehet pusztítani a műemlékeket, műtárgyakat, mint az Iszlám Állam, Egyiptomban nyolc embert állítanak bíróság elé, mert a lámpatestszerelés közben letörték Tutanhamon fáradó világhírű arany halotti maszkjának szakállát, majd eltitkolva a történteket, pillanatragasztóval illesztették azt vissza.

A történtek miatt többen már büntetést kaptak. Ilham Abdel Rahman osztályvezetőnőnek büntetésből a harci kocsik osztályán kellett dolgoznia a továbbiakban, helyére a Kopt Múzeumból hívtak szakembert. A múzeum több más munkatársa ellen vizsgálat indult, a legújabb hírek szerint nyolc egyiptomit állítanak bíróság elő, súlyos gondatlansággal és a szakmai előírások megsértésével vádolják. Az ügyészség meglátása szerint ráadásul az érintettek megpróbálták álcázni tettüket, a vádlottak között van a múzeum igazgatója, aki szintén leplezni próbálta a történteket.

A 3300 éves műkincsről a világsajtóban pillanatok alatt elterjedt képen jól látható volt az - inkább az építőiparban használatos - ragasztóanyag a maszk és az ügyetlenül rögzített szakáll között keletkezett résben.

A vádirat alapján a maszkra száradt epoxit egy éles szerszámmal próbálták lekaparni, aminek következtében karcolások keletkeztek a felbecsülhetetlen értékű műtárgyon.

A maszk egy hónappal ezelőtt került vissza eredeti helyére, egy több mint kilenc héten át folyó restaurációs munka után, amelyet egy német szakértői csoport végzett el.

A projekt vezetője, Christian Eckman a munkálatok megkezdése előtt adott nyilatkozatában a fába beszívódott makacs ragasztó eltávolítását nevezte meg az egyik legnagyobb kihívásnak. "Vannak még bizonytalanságok, például nem tudjuk, milyen mélyre hatolt a ragasztó a maszkba, így az sem világos, mennyi időbe telik annak eltávolítása" - mondta.

Az aranymaszkot Howard Carter és George Herbert brit régész fedezte fel 1922-ben a fiatalon elhunyt fáraó csaknem érintetlen sírjának feltárásakor.

https://blogstar.blogstar.hu/./pages/blogstar/contents/blog/24235/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?