Blogolj!

Utazás 2016: Kína, Brazília és Budapest a díszvendég

A rendezvény a régió meghatározó eseménye, ahol 30 százalékkal több kiállító lesz jelen idén a tavalyihoz képest. A kiállítás szakmai jellegét is erősíti, hogy két szakmai napot rendeznek az eddigi egy helyett. A kiállítás szakmai díszvendége Kína, belföldi díszvendége Budapest, kulturális díszvendége pedig Brazília.

A magyar turizmus világszinten az élen jár, teljesítménye nemzetközileg is kimagasló, minden fontos mutatója javult tavaly, a turizmus dinamikus fejlődése egyre nagyobb mértékben járul hozzá a magyar gazdaság növekedéséhez - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a 39. Utazás 2016 nemzetközi idegenforgalmi szakkiállítás csütörtöki megnyitóján, a Budapesti Vásárközpontban.

Hangsúlyozta: a turizmus állami intézményrendszere átalakulhat, de erről döntés még nincs, szakmai vita van, jelenleg a szakmáé a lehetőség, hogy elmondja a véleményét, javaslatait. "Miniszter kollégám kvázi Nostradamusként arról beszélt, hogy a döntések megszülettek, de nincs még így" - fogalmazott a Varga Mihály.

A Magyar Turizmus (MT) Zrt. alaptevékenysége az ország, a vidéki turizmus népszerűsítése - mondta, majd a sikeres együttműködést megköszönve a miniszter közölte: az ágazatépítés érdekében. ahogy eddig is, a jövőben is számíthatnak a kormány, és a gazdasági tárca támogatására.

Varga Mihály kiemelte: a magyar turizmus tavalyi növekedési üteme nemzetközi összehasonlításban is kimagasló, ez a vállalkozások, a szakmai szervezetek, a kormány, és a főváros példaértékű együttműködésének köszönhető. Az ENSZ Turisztikai Világszervezetének (UNWTO) adatai szerint Magyarországon 2015 első háromnegyed évében 19,1 százalékkal nőtt a nemzetközi turistaérkezések száma, ami az európai átlagnak három és félszerese, és a világátlag több mint négyszerese.

Hozzátette: az ágazat 2015-ben rekordévet zárt, a belföldi turizmus is kiemelkedő évet tudhat maga mögött. A szálláshelyeken a vendégszám meghaladta a tízmilliót, a vendégéjszakák száma a 25 milliót, az összes bevétel pedig a 360 milliárd forintot.

A kormány az ágazat növekedéséhez támogatásokkal járul hozzá, az előző uniós fejlesztési ciklusban turisztikai fejlesztésekre 300 milliárd forint jutott. A most megnyílt időszak pályázatai sorozatban nyílnak meg, az eddig megjelentetett pályázatok keretösszege megközelíti majd a 150 milliárd forintot - mondta.

A World Travel & Tourism Council (WTTC) adatai szerint Magyarországon 10,3 százalékos volt a turizmus részaránya a magyar GDP-n belül, ezzel Szlovákiát, Romániát, vagy Lengyelországot is megelőzi - mondta a nemzetgazdasági miniszter.

Ganczer Gábor, a Hungexpo Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a látogatók a négynapos kiállításon megkapják mindazt, ami egy utazás megtervezéséhez szükséges. Az Utazás kiállítás szakmai díszvendége Kína, a belföldi Budapest, kulturális díszvendége pedig Brazília - ismertette.

Csang Li-csung, a Kínai Turisztikai Hivatal (CNTA) főosztályvezetője elmondta: a két ország közötti turisztikai forgalom jelentősen megnőtt az elmúlt években, Magyarország a kínai turisták számára a régió egyik legfontosabb úti céljává válik.

A tavaly megalapított budapesti székhelyű Kína és Kelet-Közép-Európa turisztikai kapcsolatainak fejlesztésért felelős Turisztikai Koordinációs Központ a kiutazó és a beutazó forgalom élénkítését célozza.

Pecly Moreira, Brazília magyarországi nagykövete arról beszélt, hogy Brazília már az elmúlt három évben is részt vett a budapesti Utazás kiállításon, de az idén első alkalommal mutatkozhatnak be kulturális díszvendégként. A turizmus az egyik legfontosabb gazdasági ág Brazíliában, ahol idén a riói olimpiai játékokra több millió látogatót várnak.

Az ország legnagyobb turisztikai seregszemléjén március 3. és 6. között 28 ország 350 kiállítójának több ezer ajánlatából válogathatnak a látogatók. A vasárnapig nyitva tartó idegenforgalmi szemle egyidejű kiállítása a Bringaexpo és az Afrikaexpo, a három kiállítás egy belépőjeggyel látogatható.

A legnagyobb kedvencünk, a jászsági kiállítók és a jászsági népviselet.

Az afrikai résztvevők.

Hihetetlen Székelyföld és hihetetlen India.

https://blogstar.blogstar.hu/./pages/blogstar/contents/blog/25586/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?