Blogolj!

Nofene, érdemi előrelépés migránskérdésben?

A menekültek utolsó nagy rohamának kivédése érdekében a megállapodás meglepően hamar, már vasárnap érvénybe lép.

A magyar diplomácia elérte céljait - így értékelte az Európai Unió és Törökország között létrejött megállapodást Orbán Viktor miniszterelnök péntek délutáni brüsszeli sajtóértekezletén.

A legnagyobb veszélyt kibekkeltük - fogalmazott a miniszterelnök, utalva mindenekelőtt arra, hogy a megállapodás értelmében a menekültek befogadása a jövőben csakis önkéntes alapon történhet. Emlékeztetett arra, hogy Magyarország a visegrádi államokkal mindvégig a leghatározottabban ellenezte a menekültek kötelező befogadását.

A kormányfő utalt arra a magyar diplomáciai célra is, hogy Ukrajna - mint arról Brüsszelben előzetes egyezség született - előbb jut vízummentességhez, mint Törökország.

Hangsúlyozta továbbá, hogy a létrejött egyezmény, a Törökországnak nyújtandó pénzügyi támogatás keretében Magyarország semmilyen olyan pénzügyi kötelezettséget nem vállal, amely elviselhetetlen terheket róna az országra.

Semmilyen kötelező bevándorló-befogadó elem nem szerepel a török-uniós megállapodásban, és – bár erről kevés szó esik majd – az ukránok vízumügyében is sikerült komoly lépeseket elérnünk, már csak technikai feladatok vannak – értékelte az uniós csúcs eseményeit a magyar miniszterelnök.

Semmilyen kötelező bevándorló-befogadó elem nem szerepel a török-uniós megállapodásban, és – bár erről kevés szó esik majd – az ukránok vízumügyében is sikerült komoly lépeseket elérnünk, már csak technikai feladatok vannak – értékelte az uniós csúcs eseményeit a magyar miniszterelnök.

Az utolsó ütközet még hátra van

A legnagyobb kérdés, hogy mi maradt nyitva – hangsúlyozta a kormányfő. Létezik ugyanis egy javaslat, amelyet az Európai Bizottság a héten megtárgyalt, de ezt egyelőre nem ismerjük, az utolsó ütközet, amelyben kiderül, lesz-e kötelező kvóta, így csak később jön. Az mindenesetre siker, hogy a kvóta kérdését és a török-uniós megállapodást sikerült kettéválasztani, a magyar diplomácia fújhat egyet – emelte ki a miniszterelnök sajtótájékoztatóján.

A tenger felől jöhetnek

Az újságírói kérdésre, hogy nem választanak-e a bevándorlók esetleg új útvonalat, Orbán Viktor úgy válaszolt, ha igen, akkor sem valószínű, hogy ez Magyarországon át vezetne, a migránsok várhatóan ismét a tenger felé indulnak majd.

Forrás: AFP

Itt elsősorban Líbia játszhat majd döntő szerepet, Európának valószínűleg majd ezt a kihívást kell majd kezelnie – tette hozzá. A miniszterelnök emlékeztetett ara is, készül egy önálló magyar javaslat is, amelyet hamarosan az EU is megismerhet.

Az EU legkomolyabb műveleti akciója jön

Az EU történetének egyik legkomolyabb műveleti akcióját hajtja majd végre a következő hónapokban, és vasárnaptól – a görögök részvételével – működésbe lép egy nagy nemzetközi lebonyolítási mechanizmus, ami a mostani csúcs legfontosabb eredménye – hívta fel a figyelmet Orbán Viktor.

Azt nehéz megmondani, hogy miért csak most sikerült közös megoldást találni, ám mi vagyunk az utolsók, akiken ezt a késedelmet számon lehet kérni, mert az van most papíron, amit szeptemberben kértünk – hangsúlyozta a kormányfő.

Most Macedónia Európa legnagyobb védelme

Hogy a macedón határ megnyílhat- ezek után, Orbán Viktor nem tudta megmondani, ám – tette hozzá – a magyar érdek mindenképp az, hogy ne. Macedónia most nagy segítséget nyújt Magyarországnak, mert olyan szigorú határellenőrzést vezet be, amely bármely schengeni országnak büszkeségére válna – emlékeztetett a miniszterelnök, aki azt mondta, nem tart humanitárius katasztrófától, mert Európa mindenre képes, amit akar.

Közös sors, közös kihívások

Nagyon fontos, történelmi jelentőségű megállapodás született a migrációs válság kezeléséről Törökország és az Európai Unió között - értékelte Ahmet Davutoglu török kormányfő az uniós vezetőkkel folytatott brüsszeli tanácskozást.

A török miniszterelnök hangsúlyozta, hogy országa közös sorson, közös kihívásokon és közös jövőn osztozik az Európai Unióval. Mint mondta, a tanácskozáson tisztességes egyezményt sikerült kötni a menekültválság jelentette költségek és terhek megosztásáról.

Merkel: Európa kiállja a próbát

A menekültválság komoly kihívások elé állította Európát, de az uniós és török vezetők közötti megállapodás képessé teheti az EU-t a krízis kezelésére - mondta Angela Merkel. A német kancellár szerinte Európa ki fogja állni a mostani válság jelentette rendkívüli próbatételt.

A migrációs egyezmény teljes mértékben összhangban van az uniós és a nemzetközi joggal - mondta Donald Tusk.

Négyezer ember fog dolgozni a migrációs megállapodás végrehajtásán, az Európai Bizottság uniós koordinátort nevez ki az egyezményben foglaltak megvalósításának biztosítására - közölte Jean-Claude Juncker.

A Bizottság elnöke szerint a megállapodás összhangban van a nemzetközi és az uniós jog előírásaival. A dokumentum értelmében a menedékkérők ügyét minden esetben egyénileg kell elbírálni - közölte.

Az észt, a francia, a görög és a török miniszterelnök (Forrás: Reuters)

A menekültek kitoloncolása a görög szigetekről április 4-én kezdődik, s ezzel egyidejűleg Európa is eleget tesz az ígéretének, vagyis megkezdi a szíriai menekültet áttelepítését Törökországból - legalábbis egyes források ezt állítják.

Az Európai Tanács honlapján magyarul is olvasható a megállapodás szövege.

http://www.consilium.europa.eu/hu/press/press-releases/2016/03/18-eu-turkey-statement/

https://blogstar.blogstar.hu/./pages/blogstar/contents/blog/25938/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?