Blogolj!

Antigoné védelmére kelt egy néző (Videóval)

Az esetről a Színház.hu-n jelent meg Egressy G. Tamás beszámolója, aki az előadás rendezője és a független Spirita Társulat vezetője.

„Március 31-én játszottuk az Antigoné 016 című előadásunkat a Bethlen Téri Színházban, ám félbe kellett szakítanunk azt: az Antigoné megkorbácsoltatását bemutató, meglehetősen elemelt színpadi nyelvet alkalmazó jelenet közepén az egyik néző (45-50 év körüli, jól öltözött férfi) felugrott az első sorból, és az Őrt játszó Kocsis Fülöp Somára, a Társulat egyik állandó színészére vetette magát. Lefogta, megpróbálta ellökni, miközben fenyegetőzött, és ezt hajtogatta: „Nem bánthatod tovább!”, majd – amikor megpróbáltam közbelépni – felém fordulva azt hörögte: „Te egy diktátor vagy? Megöllek!”, és az én karomat is többször megpróbálta elkapni.

Mindezt döbbent csendben nézte végig egy nézőtérnyi ember (az előadáson körülbelül 100 néző volt jelen) és a teljes Társulat. A műszak leállította a zenét, felhúzta a közönségfényt, a színház két dolgozója pedig kérésemre kivezette a férfit a teremből, és nem is engedték visszatérni. Távozás közben az úr még odavetette a közönségnek: „Ha mi csak ülünk és nézzük, akkor ő uralkodik! A sok birka meg nézi!”

Nem világos, hogy példát akart statuálni; valamiféle zavarodott performanszot mutatott be ezzel; vagy tényleg annyira azonosult az előadással, hogy elhitte: a színpadi történet valóságos. Utóbb a színház összes előadásáról ki lett tiltva, előre megváltott jegyeinek árát visszaadták neki. Az incidens után – bár szinte kővé dermedtünk az eset abszurditása és a férfi agressziója miatt – gyors elhatározással a zenés korbács-jelenet kezdetétől folytattuk az előadást. Végül rendben lejátszottuk a hátralévő körülbelül 20 percet, és komoly sikert arattunk (ami nagy valószínűséggel a Társulat lélekjelenlétének is szólt).”

Mi is itt ülünk megdöbbenve, és már jóval kisebb kételkedéssel olvassuk az ehhez hasonló, legendának hitt színházi történeteket. „Vidéki paraszt bácsi nézte az Othello egyik színházi feldolgozását. Jágó intrikáit figyelve nem állhatta meg, és fennhangon beszólt a nézőtérről: - Figyellek! G..i vagy!”

De mindennél többet mond el a videó.

Persze, még mindig lehetséges, hogy csak médiahackről van szó.

https://blogstar.blogstar.hu/./pages/blogstar/contents/blog/26345/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?