Blogolj!

Elképesztő volt 2016 második fele a sportban – botrány és aranyak

Nem volt unalmas a nyár a sportban sem, hiszen a labdarúgó EB és az olimpia mellett (ezekre külön részben tekintünk vissza) is volt esemény bőven. Kezdődött az év második fele mindjárt azzal, hogy Juhász Roland bejelentette visszavonulását, vagyis azt, hogy többet nem szerepel a magyar válogatottban.

Időközben zajlott a wimbledoni tenisz bajnokság, amelyen Babos és Svedova döntőbe jutott, a fináléba vezető úton amúgy a világelső párost is legyőzték, sajnos a döntőt később elvesztették.

Egy nappal azt követően, hogy Portugália nyerte a franciaországi labdarúgó Eb-t, bejelentette visszavonulását az NBA egyik nagy legendája Tim Duncan.

Július 14-én elkelt az egyik EB-hős: bejelentették, hogy Nagy Ádám a Bolognában folytatja. Szűk egy héttel később elkezdődött a magyar csapatok vesszőfutása a nemzetközi kupákban. Először a kiesett a Ferencváros, majd a DVSC is elvérzett és az MTK is, csak a Videoton mentette meg a klubcsapataink becsületét.

Július 24-én rendezték a mogyoródi Forma-1-es futamot, amit Lewis Hamilton nyert. Három nappal később kiderült, hogy a egy korábbi szabálytalan átigazolás miatt a FIFA megbüntette az Újpestet.

Július végén elindultak sportolóink Rióba, ellenben az orosz súlyemelők a dopping-ügyeik miatt nem mennek. Meg két magyar kajakosnak is itthon kellett maradnia.

Augusztus 3-at írtunk, amikor Király Gábor is búcsút mondott a válogatottnak. Másnap a Videoton is kiszállt a versenyből, így nem maradt magyar csapat a nemzetközi kupában. 

Az olimpia alatt megállt a sportélet, de augusztus 25-én a férfi kézilabdázók nagy bejelentéssel jöttek: Sabaté maradt a kapitány.

A riói játékok után természetesen jöttek a hazai elismerések is, így Újpesten új díszpolgárok is lettek. 

A DVSC is elengedte az EB-hősét, Korhut Mihály Izraelben folytatja a pályafutását. Nem sokkal később Land Ádám a híres mustár városába igazolt.

Az olimpián csúnyán kibabráltak Lőrincz Viktorral, akinek a kedve attól sem lett sokkal jobb, hogy Fair Play díjat kapott.

Szeptemberben a vb-selejtezők kezdődtek a válogatitt számára, ahogy várható volt nem könnyű ez a sorozat sem. A hónap közepén aztán egy másik csapatsportág is hozott egy nagy bravúrt: 1999 után újra Eb-n a férfi kosárlabdázók!

Szeptember 18-án véget ért a riói paralimpia, amelyen jelentős sikereket értek el a magyarok. 

Az október aztán sokkoló hírrel kezdődött az MLSZ bejelnette, hogy visszatérhetnek a pályára a fogadási csalással vádoltok játékosok és edzők. Ráadásul a válogatott is kikapott Svájc ellen.

A papírformának megfelelően október 9-én a Mercedes megnyerte az F1-es konstruktőri világbajnokságot,  és még óvott is, aztán mégse.

A magyar női röplabda-válogatott is hozta azt a bravúrt, amit idén többen is. Viszont Biros Péter is befejezte, így egy háromszoros olimpiai bajnok vonult vissza .

Lettország ellen sikerült a győzelem a magyar labdarúgó-válogatottnak. 

Október közepén a Sporting tartalék elleni döntetlennel avatták az MTK új arénáját. Néhány nappal később kiderült, hogy baj van a korábban sikeres, immár NB III-as Tatabányánál.

Ahogy az várható volt az olimpia után Benedek Tibor döntött és elhagyta a férfi vízilabda-válogatott kispadját, Gyurta Dániel is válott, igaz ő edzőt és nem csapatot. 

Október 30-án lejátszották az utolsó bajnoki meccset a Vasas Fáy utcai stadionjában, hiszen az Illovszky Rudolf Stadiont is felújítják. 

November elején alaposan egymásnak ugrott az UTE és az Újpest FC, s a helyzet nem is nagyon akart megoldódni.

Aztán november 8-án ismét kezdődött az úszóbotrány, amiben ezúttal Hargitay András volt az egyik főszereplő.

Lejátszotta idei utolsó tétmérkőzését november 13-án a válogatott, amely sima sikert aratott Andorra ellen.

És aztán november 15-én teljes erőből újrakezdődött az úszóbotrány: az első gyomrost Hosszú Katinka vitte be, amelyre még aznap érkezett egy értetlenkedő válasz, ám már nem volt visszaút, hiszen másnap már össztűz zúdult az úszók elnökére. Aztán nem novermber 17-én Bernek Péter, majd Verrasztóék aztán Kozma Dominik is megszólalt. Sőt Czene Attila azt mondta, hogy diktatúra van a sportágban. 

Miközben az úszóknál kitört a forradalom Király Gábor, Juhász Roland, Hajnal Tamás és Vanczák Vilmos könnyes búcsút vett a válogatottól. Az aktív Gyurcsó Ádám négy gólt szerzett egy meccsen.

November 20-án Berki Krisztián győzelme jelentette a fő témát, de csak egy napig mert másnak jött egy újabb Hosszú Katinka közlemény, aztán november 24-én Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter is elmondta véleményét az úszással kapcsolatban.

November 25. a magyar labdarúgás napja, de az Újpestnek ez fekete péntek volt. Két nappal később bejelentették, hogy vívó és öttusa világbajnokságot rendezünk, a Forma 1-ben pedig új király avattak.

Hogy minden jó legyen az úszóknál ismét beindult a kabala-sztori. Aztán november 30-án lemondott Gyárfás Tamás, a döntéssel kapcsolatban nyilatkozó Szabó Tünde sportállamtitkár azt mondta, hogy elfogadja a döntés, ami az év legjobbjának választott Hosszú Katinka szerint egy új korszak kezdete. 

December 2-án bombaként robbant a hír, mely szerint Rosberg visszavonult

Az év utolsó hónapjában elkezdődött a rövidpályás úszó világbajnoskág, amelynek kapcsán kiderült, hogy Gyárfás Tamás hivatalos lemondása még hátravan, de Hargitay kapitány és Hosszú Katinka is csattant egyet.

Az elkezdőd síszezon egy csodás Miklós Edit eredménnyel indult. 

December 5-én bejelentették, hogy Hosszú Katinka és Michael Phelps az év úszói

Miközben Kanadában jöttek az úszó aranyak, a másik magyar sikersportágban a kajakban változások történtek: Baráth Etele távozott.

Véget ért az NB I őszi szezonja is, amely a Videoton zárt az élen.

December 12-én befejeződött az úszók világbajnoksága, amelyen Hosszú Katinka hét aranyig jutott.

Cristiano Ronaldo meg negyedszer lett aranylabdás.

Gyárfás Tamás december 14-én hivatalosan is lemondott, a tornászoknál pedig Magyar Zoltán maradt az elnök, a vízilabdázóknál Marcz Tamás lett az új kapitány, a MOB-ban viszont Deutsch Tamás lemondott.

December 18-án Nikolics Nemanja mesterhármassal köszönt el Varsótól és aztán bejelentette, hogy Chicagoban folytatja a pályafutását. 

December 27-én az is kiderült, hogy fura hely az uszod: Gyárfás Tamást jelölték legtöbben a szövetség elnökének, de ő nem vállalta a felkérést. 

https://blogstar.blogstar.hu/./pages/blogstar/contents/blog/32790/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?