Blogolj!

A kotyogós kávé és Meixner Mihály

Charlotte

Gyászoltak a kávézás szerelmesei, a zenerajongók és értők, a politika világát figyelők és az irodalomkedvelők is az első negyedévben. A Kaszás nem válogatott: egy hónapban hunyt el Nancy Reagan és Biszku Béla. AKIKÉRT A GYERTYÁK ÉGTEK. I.RÉSZ 

Zsigmond Vilmos

Brutálisan kezdődött az év. Alig tettük le a pezsgős poharakat a vigadalmas koccintás után, amikor jött a hír: Újév napján, 85 esztendős korában elhunyt Zsigmond Vilmos Oscar-díjas operatőr. Vízkeresztre újabb hatalmas veszteség érte az igényes műveltségű kultúrafogyasztókat, hiszen távozott körünkből Meixner Mihály Erkel Ferenc-díjas zenei szerkesztő, akinek csupán 87 esztendő adatott meg e földi létben. De az Isten nagy rendező, hiszen ugyanezen a napon szólította magához Pierre Boulez francia zeneszerzőt, karmestert is.

Az első negyedév művész veszteségei között találunk írókat (Kőrösi Zoltán József Attila-díjas író, szerkesztő, dramaturg, a zseniális Umberto Eco olasz író, kritikus, szemiotikus és persze első Nobel-díjas írónkat, Kertész Imrét is. 

Sajnos színészeink is megfogyatkoztak, hiszen februárban a nemzet színésze, a kétszeres Kossuth-díjas Psota Irén, majd pár hétre rá Andai Györgyi és a csodaszép Krencsey Marianne is meghalt.

Psota Irén

A politika sem úszta meg a Nagy Kaszás aratását. Asraf Pahlavi (96), az utolsó iráni sah ikerhúga, a „fekete párduc”, majd Tőkés István (99) erdélyi református lelkész, teológiaprofesszor, nem különben Butrosz Butrosz Gáli egyiptomi diplomata, volt ENSZ főtitkár, vagy éppenséggel Hans-Dietrich Genscher volt német külügyminiszter, alkancellár is távozott. A magyar rendszerváltás emblematikus figurája, Pozsgay Imre volt államminiszter, egyetemi tanár is elhalálozott, de Jóisten e körben is szolgált furcsasággal. Két világ jelképét szólította magához márciusban. Előbb Nancy Reagant, Ronald Reagan egykori amerikai elnök feleségét, majd a magyar nép ellenségét Biszku Béla pártállami politikust, belügyminisztert, miniszterelnök-helyettest.Az egyik lerombolta a másik által épített kommunizmust. Köszönjük, Nancy! 

A kosárlabda szerelmesei Killik László mesteredzőt, míg a labdarúgáséi Verebes Józsefet, a Mágust és a háromszoros aranylabdás holland labdarúgót, edzőt Johan Cruyff-ot gyászolták.            

De a teremtett világ is elveszítette nagy alakját, Zaha Hadid iraki-brit építészt, akinek neve még a Liget-projekt kapcsán is felmerült.

S akkor a cím megfejtése: 2016. február 11-én 93 éves korában elhalálozott Renato Bialetti, a kotyogós kávéfőző olasz feltalálója. 

(folytatjuk)

https://blogstar.blogstar.hu/./pages/blogstar/contents/blog/32840/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Kapcsolódó blogbejegyzések

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?