Blogolj!

Írók, zenészek, 6:3 és Ilonka néni

2016-ban a harmadik negyedév a művészvilágra mért óriási csapást. Apáti Miklós, Esterházy Péter, Somló Tamás, Laux József, vagy éppenséggel Csoóri Sándor hagyott itt minket. Simon Peresz és Elie Wiesel mellett meghalt a legendás 6:3 utolsó játékosa is. AKIKÉRT A GYERTYÁK ÉGTEK. III.RÉSZ

Tamás Ilonka

Az augusztus jelképes fájdalma volt, hogy elhunyt Tamás Ilonka néni, aki személyében testesítette meg Trianon fájdalmát és eszement hatásait. A világ közéletének vesztesége még Simon Peresz (93) Nobel-békedíjas volt izraeli államelnök és miniszterelnök és Carlo Azeglio Ciampi (95) volt olasz elnök távozása is. Szintén szimbolikus figura volt David Bald Eagle (97) dakota törzsfőnök is, a Farkasokkal táncoló című film szereplője, valamint Rada Adzsubej (86), Nyikita Hruscsov egykori szovjet pártvezető lánya.

A tudomány világából távozottak közül számunkra a legfájdalmasabb Kálmán Rudolf  (86) magyar-amerikai villamosmérnök, a Kálmán-szűrő algoritmus kidolgozójának halála volt, de megrendített bennünket Szegedy-Maszák Mihály Széchenyi-díjas irodalomtörténész, akadémikus és Granasztói György történész, diplomata, miniszterelnöki főtanácsadó elhunyta is. Sokak kedvence volt írásaival, meglátásaival Lux Elvira (87) pszichológus is.

És akkor a művészvilág fájdalmairól.

Apáti Miklós

A Blogstar sok szerzőjének mentora és barátja volt Apáti Miklós (72) József Attila-díjas költő, író, kritikus, miképpen  Esterházy Péter Kossuth-díjas íróval, Oláh János József Attila-díjas költő, író, szerkesztővel és Csoóri Sándor kétszeres Kossuth-díjas költő, íróval, a nemzet művészével is több volt a kapcsolatunk egy egyszerű író-olvasó viszonynál. Távozott még július elején Elie Wiesel, magyar származású Nobel-békedíjas író, politikai aktivista, holokauszt-túlélő, de elment Edward Albee (88) amerikai drámaíró, a Nem félünk a farkastól szerzője is.

Somló Tamás

A könnyűzene szereplői szinte csak temetésekre jártak a nyáron, hiszen Somló Tamás zenész, énekes, dalszerző, a Locomotiv GT tagja, Körmendi János, az Illés zenekar egykori dobosa, Németh László „Fritz”, a Vágtázó Halottkémek gitárosa és Laux József dobos, könyvkiadó, az Omega és a Locomotiv GT alapító tagja is egymást követte a túlvilágra.

A labdarúgás világa gyászolta a 100 évet megélt Joao Havelange, korábbi FIFA-elnököt és  Jackie Sewell angol labdarúgót, az 1953-as Anglia-Magyarország mérkőzés (6:3) utolsó játékosát.

Az újságírás újabb ikonját veszítette el, hiszen 93 évesen meghalt Marc Riboud francia fényképész, akit „a riportfotózás atyjának” tartottak.        

 

 

 https://blogstar.blogstar.hu/./pages/blogstar/contents/blog/32871/pics/14832612698083531_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Kapcsolódó blogbejegyzések

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?