Blogolj!

Ez történt itthon 2017-ben – I. rész

Kecskés István

Januárban magyar diákok haltak meg egy szörnyű balesetben Verona mellett. De az első negyedévben tette tönkre milliók álmát a Momentum Mozgalom.

Január

Ha csak abból indulunk ki, hogy mi történt az MSZP környékén, akkor megállapíthatjuk, hogy a baloldali párt már januárban pályára állt. Az egész még a tavalyi év utolsó napján kezdődött, amikor a párt jelenlegi arca Kunhalmi Ágnes kótyagos sajtótájékoztatót tartott. Majd jött Molnár Gyula elnök és nem érette, hogy mi történt, mindenesetre alaposan leteremtette a képviselőt, amolyan újévi jókívánság gyanánt. Persze ez nem olyan köszöntő volt, mint amilyet az év első napjaiban Vona Gábor, a Jobbik elnöke küldött Köves Slomónak, az izraelita hitközség elnökének. Utóbbiból sokkal nagyobb botrány lett.

Januárban már javában tartott a Gyárfás-saga. Az úszószövetség akkori elnökét Hosszú Katinka támadta meg, majd az egésznek váltás lett a vége, de nem ment ez olyan simán, hiszen Gyárfás Tamást nem lehetett csak úgy lecserélni.

Január 21-ét írtuk, amikor szörnyű tragédia rázta meg az országot: Verona és Velence között balesetet szenvedett egy diákokat szállító busz, amelynek utasai közül tizenheten meghaltak. Az ügyet és a nyomozást azóta sem zárták le, a felelősség kérdése még mindig nem tisztázott.

Február

Az év második hónapja sörös botránnyal kezdődött. Pert nyert a Heineken, amely az ítéletet felhasználva nekiment a Csíki Sört gyártó székelyföldi manufaktúrának. A hazai reakciók sem késtek, jött a vörös csillagos márga bojkottja.

Ennél csak „kicsit” volt fontosabb, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök Budapesten járt és több megállapodást kötött Orbán Viktor miniszterelnökkel. Szó esett az energetikai ügyekről, de még az ukrán helyzetről is.

Előbújt a föld alól a Momentum Mozgalom, amely eddig civil szervezetként üzemelt, de februárban párttá alakult. A liberális oldal egyik emblematikus alakja Sándor Mária ezúttal azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy öngyilkosságot kísérelt meg.

A hónap végén pedig eldőlt, hogy nem lesz 2024-ben olimpia Budapesten: a főváros visszavonta a pályázatot, így népszavazást sem kellett tartani a kérdésben.

Március

 

A hónap közepén Brüsszel zöld jelzést adott a Paks II beruházásnak, amely évtizedekre teszi majd rendbe hazánk energiagazdálkodását.

Március 13-án köztársasági elnököt is választott a parlament. Az Áder Jánost illető újabb öt évre szóló bizalom nem csoda, hiszen az eddigi kikezdhetetlen munkássága mellett az is segítette, hogy Majtényi László személyében teljesen alkalmatlan riválist kapott.

A márciusi ifjakról ezúttal is furcsán emlékezett meg az Együtt, amely utcára vitte Juhász Péter fütyülőjét is, de ezen kívül minden a legnagyobb rendben ment a megemlékezéseken. Hogy maradjunk az ellenzéknél: idén először március végén kötöttek bele a szocik az erdélyi magyarokba, amikor egyikük román ügynek nevezte a Csíki Sörrel kapcsolatos eseményeket.

https://blogstar.blogstar.hu/./pages/blogstar/contents/blog/46378/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?