Blogolj!

Botrányosan indult az utolsó negyedév a bulvárvilágban

Botrányosan indult az utolsó negyedév a bulvárvilágban és nincs mese, úgy is folytatódott.

Október - November

Az év hazai bulvár botránya, a Weinstein-ügy hatására indult el Magyarországon: Sárosdi Lilla színésznő tálalt ki először a Facebookon a Vígszínház egykori igazgatójáról, aki szexuálisan zaklatta őt fiatal korában.

Először azonban tegyük tisztába, hogy mi is az a Weinstein-ügy: október elején a New York Times-ban megjelent egy cikk, amiben több hollywoodi színésznő vallott arról, hogy Harvey Weinstein, Oscar-díjas producer szexuálisan zaklatta őket. Weinstein először tagadta a vádakat és perrel fenyegetőzött, de hamar fel kellett adnia ezt. A cikk megjelenése után menesztették saját cégéből, a Weinstein Company-ból. Sorra jelentkeztek azok, akiket Weinstein megkörnyékezett vagy molesztált. Köztük van Angelina Jolie, Ashley Judd, Gwyneth Paltrow és Rosanna Arquette is. A botrány hatására Kevin Spacey-t is megvádolta több színész és filmipari dolgozó azzal, hogy zaklatta őket. Amikor kiderült, hogy jelenleg is zajló sorozata forgatásán éve óta zaklatási ügyei vannak: dobta a sajtósa és ügynöksége is. Dustin Hoffmant is szexuális zaklatással vádolták meg, majd Brett Ratner rendezőt nemi erőszakkal és orális szexre való kényszerítéssel vádolták többen is.

A hollywoodi dominódöntés hatására Sárosdi Lilla is megnevezte zaklatóját, a Kossuth- és Jászai Mari-díjas színházrendezőt, érdemes és kiváló művészt, Marton Lászlót a Vígszínház kirúgta, de repertoáron lévő darabjait műsoron tartja. Legújabb darabjának bemutatója elmaradt a Pesti Színházban. Kiderült, hogy Kanadában is volt zaklatási ügye Martonnak, de az ottani színház azonnal reagált: „Két éve egy hivatalos belső vizsgálat után a Soulpepper megállapította, hogy Marton szexuális zaklatást követett el, és ezért a közte és a színház között fennálló kapcsolatot azonnal és véglegesen meg kellett szakítani” – írta közleményében a kanadai Soulpepper Theatre Company. Több magyar áldozat is jelentkezett, akiknek hasonló élményük volt a mesterrel, ekkor Marton kiadott egy közleményt, amiben mindenkitől bocsánatot kért. A közvéleménytől valamennyi érintett kapott hideget és meleget egyaránt.

Ezután a botrány nem csitult, egy újabb hullámban az Operettszínház művészeti vezetője, egykori igazgatója, a Kossuth-díjas és Erkel Ferenc-díjas rendező, Kerényi Miklós Gábor fenekelési ügyétől harsogott a sajtó. Maros Ákos táncos a saját nevét vállalva, többen pedig névtelenül vádolták meg zaklatással. Maros Ákos táncos azt állította, 23 éve a rendező lehúzott nadrággal elfenekelte őt. Erről a rendező azt mondta, a történetnek van alapja, de nem egészen úgy történt, ahogy azt Maros állítja. Szerinte két felnőtt megegyezésén alapult ami történt, nem volt szexuális töltete, nevelési célzattal fenekelt és Marosnak bármikor jogában állt a helyzetet megszakítani, mint ahogy meg is tette. Kerényi szerint később is dolgoztak együtt és jó volt a viszonyuk, tehetséges, ügyes, kicsit link táncosak gondolta Marost. A további vádakról azt mondta: „A művészi szabadsággal éltem a tehetségek fejlesztése érdekében. Azt sajnálom, ha ezekre valaki torzítva emlékszik.” Bocsánatot kért attól, aki úgy érzi, hogy lelki sérülést okozott benne. Az Operettszínházban vizsgálat indult, és Kerényit az eredetileg tervezett nyugdíjazás helyett kirúgták.

Az októbert és a novembert ezzel „bulvárügyileg” ki is maxoltuk, hiszen minden más esemény eltörpült a fentiek mellett. Decemberben a közösségi oldalakon indult #meetoo mozgalmat választotta az év emberének a Time magazin. A kampány nyomán egyre több ismert és átlagember állt elő saját szexuális zaklatással kapcsolatos történetével a közösségi oldalakon. „Ez a leggyorsabb társadalmi változás, amit évtizedek óta láttunk, és bátor nők ezrei - és néhány férfi - egyéni cselekedeteivel kezdődött, akik előálltak, és elmondták a saját történeteiket" - mondta a Time főszerkesztője, Edward Felsenthal az NBC Today című műsorában. A mozgalom résztvevőire úgy hivatkozott, hogy ők a „csendet megtörők”.

December

A zaklatási botrányra ebben a hónapban került fel a korona. Havas Henrikről is kiderült, hogy a flegmasága mögött egyáltalán nem egy úriember lakozik. A ’Tanár úr” ellen először Baukó Éva, majd Molnár Anikó hozott fel vádakat, amelyeket érdekes módon a Havas hívők azzal próbáltak elsöpörni, hogy „csak” celebecskéket zaklatott – ami érthetetlen módon felmentő érvnek számított bizonyos körökben -, de Havas nem tudta kidumálni magát azzal, hogy politikai lejárató kampány áldozata lett.

Furcsa logikával a Vona Gáborról írt könyvével magyarázta, hogy szexuális zaklatással vádolja őt egykori személyi asszisztense és az a nő, akinek életéről könyvet is írt. A memóriája is zavaros volt az ügyben a „Tanár úrnak”, hiszen nem emlékezett arra, hogy Baukó Éva az alkalmazottja volt, és Molnár Anikó sem nagyon kapott részesedést a róla szóló könyv bevételéből, ellenben a gáláns riporter megajándékozta őt egy vibrátorral. No comment.

Baukó Éva és Molnár Anikó után újabb nő vádolta meg Havas Henriket szexuális zaklatással. A neve elhallgatását kérő nő, Havas volt üzlettársa a Tényeknek idézte fel a Tanár úr közeledését. Elmondta, üzleti ügyeiket rendszerint Havas lakásán tárgyalták. Mikor ő a mosdóba ment – ami a hálószobából nyílt –, Havas megragadta őt: „Itt az alkalom, hogy franciatanár legyen az ágyamban” - idézte fel a férfi szavait. Havas Henriktől az ügy miatt megvált munkáltatója, az ATV.

Az év utolsó hónapjában azért egy új bulvárkirályt is avattunk. Pintér Tibor, az egyik legmegosztóbb személyiség került a hazai celebtrónra. Tenya sokak szerint jófej, mások viszont bicskanyitogató idiótának tartják. Az általa vezetett és alapított Nemzeti Lovas Színház mai napig egyedülálló az országban. Pintér Tibor miden alkalmat megragad arra, hogy szerepeljen. És ha már szerepel, mindig reklámozza a színházát. Ennek ellenére bájgúnár magatartása, vagyis az, hogy közel az ötvenhez lépten-nyomon azt bizonygatja, hogy ő mennyire jó pasi, és minden nő őt akarja, arról már nem is beszélve, hogy minden alkalmat megragad ara, hogy levegye a felsőjét, gyakran hozza nevetséges helyzetbe.

https://blogstar.blogstar.hu/./pages/blogstar/contents/blog/46486/pics/15145736417316247_800x600.jpg
2017,Bulvár,év végi összefoglaló
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?