Blogolj!

Ez történt itthon 2017-ben – IV. rész

Október
Botka október elején megfutamodott
Egy forró bombával indult az október, lemondott az MSZP miniszterelnök-jelölti posztjáról Botka László. Távozott Ujhelyi István is az MSZP alelnöki tisztségéből. Botka főleg a demokratikus ellenzéki pártok összefogásra képtelenségével indokolta lépését, véleménye szerint a pártját kívülről és belülről gyengítő erők miatt nem sikerült elérnie célját, hogy minden demokratikus ellenzéki erőt egy oldalra állítson.

Október 3-án az Országgyűlés döntése értelmében Csongrád megye a Csanád nevet is felveszi, a határozat 2020. június 4-én lép hatályba. Szintén ugyanezen a napon az ügyészséghez fordult az Állami Számvevőszék, mert álláspontja szerint a Jobbik akadályozta a párt gazdálkodásának ellenőrzését, a beadvány alapján október 6-án nyomozást rendeltek el.

A számvevőszék december 6-i jelentéstervezete megállapította, hogy a Jobbik 331 millió forint tiltott támogatást fogadott el, ezt a pártnak be kell fizetnie a központi költségvetésbe, 2018-as állami támogatását az ÁSZ által megállapított összeggel csökkentik. A Jobbik ezután közölte: kérdésessé vált indulásuk a 2018-as választáson, december 15-én harmatgyenge tiltakozó gyűlést szerveztek a Fidesz Lendvai utcai székháza elé, ahol az LMP, az Együtt és a Momentum politikusai is megjelentek.

Szintén október elején jelentették be, hogy novemberben a kiegészítő nyugdíjemelés mellett első alkalommal nyugdíjprémiumot is kifizetnek. A nyugdíjasok egyszeri juttatásként 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványban is részesültek, a nyugdíjak 3 százalékkal nőnek 2018-ban.

A Magyarországra is begyűrűző zaklatási botrány miatt október 20-án lemondott Marton László, a Vígszínház Kossuth-díjas főrendezője, miután több nő is zaklatással vádolta meg. Martont, aki közleményben kért bocsánatot, 27-én a színház elbocsátotta. November 6-án a Kossuth-díjas Kerényi Miklós Gábor kérte felmentését az Operettszínház művészeti vezetői tisztségéből, illetve nyugdíjazását, miután többen is szexuális zaklatással vádolták meg. Decemberben pedig a balliberális ikon, Havas Henrik bukott bele a zaklatási ügyekbe.

November

November Soros válaszolt

November elején megkezdődött a budapesti 3-as metró 2018 végéig tartó felújítása a vonal északi szakaszán. A felújítás előtt a baloldali ellenzéknek az volt a baja, hogy miért csak most, majd miután elkezdődött, akkor pedig óriási dugókkal riogattak.

A Fidesz XXVII., tisztújító kongresszusán újraválasztották a párt elnökének Orbán Viktor miniszterelnököt. Soha ennyi küldött még nem vett részt a kormánypártok rendezvényén. Az elnökségbe Novák Katalin, családügyi államtitkár újoncként került be a kormánypárt elnökségébe.

A hónap közepén az Országgyűlés kétharmados többséggel módosította a kampányfinanszírozási törvényt, így a jövőben az országgyűlési választáson egyszázalékos eredményt el nem érő pártok kötelesek visszafizetni az államtól kapott kampánypénzt.

November 20-án Soros György is begyújtotta a rakétáit, és a paraván mögül előbújva a brit Financial Times című lapnak nyilatkozott a magyar kormány által indított kampányról, amely szerinte félremagyarázza nézeteit. Soros azt mondta: azért szólalt meg, mert félti az általa támogatott civil szervezetek biztonságát. Soros december 8-án a Népszavában megjelent cikkben reagált a kormány Soros-terv elleni kampányára.

November végén kilépett folytatódott a szocik hattyúdala, mivel Horváth Imre újpesti országgyűlési képviselő kilépett a pártból, de a frakciónak a tagja maradt.

December

Decemberben az MSZP Karácsonyig jutott

A hónap elején az LMP együttműködésről állapodott meg a kampányidőszakra az Új Kezdet párttal. Így egyelőre úgy tűnik a Szél Bernadett vezette alakulat nem csatlakozik a baloldali összefogáshoz. 

December 6-án vádat emelt az ügyészség Kovács Béla, a Jobbik európai parlamenti képviselője ellen államelleni és költségvetést károsító, továbbá közbizalom elleni bűncselekmény miatt. Kovács Béla ezután közölte: kilép a Jobbikból.

December 7-én az Európai Parlament belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottsága a jogállamiság magyarországi helyzetéről rendezett meghallgatást, amelyen részt vett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is. (A részben e meghallgatás alapján összeállított jelentés 2018 szeptemberében kerülhet az EP plenáris ülése elé, amely adott esetben kezdeményezheti az uniós alapszerződés hetes cikke szerinti eljárás megindítását.)

Ugyanezen a napon az Európai Bírósághoz fordult az Európai Bizottság, egyszerre három ügyben (a civil törvény, a felsőoktatási jogszabály módosítása, illetve a menekültkvóták elutasítása miatt) is a harmadik szakaszba léptetve a Magyarország ellen megindított kötelezettségszegési eljárásokat.

December 9-én választási együttműködési megállapodást kötött a Demokratikus Koalíció és a Magyar Szolidaritás Mozgalom. Ugyanezen a napon az MSZP választási programbemutató nagygyűlésén Molnár Gyula pártelnök javasolta, hogy válasszák az MSZP miniszterelnök-jelöltjének Karácsony Gergelyt, a Párbeszéd társelnökét és miniszterelnök-jelöltjét. 12-én az MSZP elnöksége támogatta, hogy Karácsony Gergely legyen a baloldal közös miniszterelnök-jelöltje. December 20-án pedig kurta-furcsa megállapodást kötött egymással a DK és MSZP. A két párt külön listát indít, de a körzetekben nem indítanak egymásra jelölteket. A DK egyébként nem támogatja Karácsony miniszterelnök-jelöltségét.

És végül az év végére jutott egy nagyon örvendetes hír. Az Országházban tette le az esküt az egymilliomodik honosított új magyar állampolgár.

https://blogstar.blogstar.hu/./pages/blogstar/contents/blog/46489/pics/lead_800x600.jpeg
2017,Belpolitika,Botka László,év végi összefoglaló,FIDESZ,gyurcsány
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?