Blogolj!

Ez történt a héten, erről írtak a Blogstaron (január 6-12.)

Dorogi László

Irán amerikai támadástól rettegve tévedésből kilőtt egy ukrán utasszállító repülőgépet, Szanyi kapitány elhagyta a süllyedő szocihajót, elkezdődött Botkáék bukása Szegeden. Olyan sűrű volt ez a hét, hogy szinte már nem is emlékszünk az elejére. Elevenítsük fel gyorsan!

Őrületes baloldali vákuum keletkezett Magyarországon, jelenleg nincs egyetlen baloldali tömörülés sem, csak neoliberális pártok működnek - derült ki a héten. Ezt nem mi mondtuk, hanem az a Szanyi Tibor, akinek végleg elege lett a tetszhalott MSZP-ből, ezért kilépett a pártból. Szanyi kapitány döntése alaposan megülte Ujhelyi István gyomrát, mondott is rá kígyót-békát, de hiába kapálózik szocialista kiskirály, nekik hamarosan végleg befellegzik. Az MSZP-sek egyébként abba a DK-ba vándorolnak, amelynek bukott kvízmester kabalája a héten is kinyitotta a száját - bár ne tette volna.

Az MSZP-t már korábban elhagyó Botka Lászlónak sem volt könnyű hete, kiderült ugyanis, hogy két olyan bíró is tagja volt az egykori Szeviép-vezéreket felmentő bírói tanácsnak, akik erősen függtek a szegedi szocialista városvezetéstől. A rendszerváltást követő időszak legnagyobb bírósági botrányát persze nem lehet büntetlenül megúszni, a Szeviép-ügy szereplőinek végre elkezdődött a felelősségre vonása, de Szeged fura ura az ominózus VIP-parkolóper miatt is zsörtölődhetett: egykori kabinetfőnökének, valamint a volt jegyzőnek és alpolgármesternek is milliós büntetéseket kellett kicsengetni.

Orbán Viktor megtartotta hagyományos, évindító Kormányinfóját, ahol klímavédelmi politikát hirdetett és további jó hír, hogy megkezdődött az egészségügyi struktúra átalakítása is.

Természetesen zajlott az élet országunk határain kívül is, Donald Trump például egyre zabosabb Iránra és megsokszorozta fenyegető üzeneteit azóta, hogy Washington a múlt héten célzott támadást hajtott végre Bagdadban. Szakértők szerint komoly esély van rá, hogy az irániak kibertámadásokkal válaszolnak az amerikai csapásra, de az iráni hadsereg végzetes hibát követett el: szerda reggel 176 személlyel a fedélzetén lezuhant egy Boeing 737-es utasszállító repülőgép Teheránban, s bár az első hírek arról szóltak, baleset érte a gépet, később kiderült, az irániak lőtték ki rakétával, mert azt hitték újabb amerikai csapás közeleg.

Ausztriában közben megalakult a második Kurz-kormány, a britek pedig egy év kínlódás után végre átverték a Brexit-megállapodást a parlamenten, így most már tényleg semmi akadálya annak, hogy távozzanak az Európai Unióból.

Sajnos ezen a héten is el kellett búcsúznunk egy színészlegendától, Felföldi Anikó, az Operettszínház örökös tagja 81 évesen hunyt el. Az Egyesült Államokban kiosztották az Oscar előszobájának is tartott Golden Globe-díjakat, a gála nagy vesztese a Netflix volt, amely 34 jelöléséből csupán kettőt váltott díjra. Joaquin Phoenix-nek sűrű hete volt, azok után, hogy megkapta az aranyglóbuszt, Jokere a Brit Filmakadémiának is elnyerte a tetszését, majd a hét végére egy letartóztatás is kijutott neki, Jane Fonda klímatüntetésén kattant a bilincs a csuklóján.

Ami sportvilágot illeti, sajnálatos módon komoly botrányba keveredett a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség magyar vezetője, Aján Tamás, akit doppingminták manipulálásával és korrupcióval vádolt meg egy német dokumentumfilm. Shane Tusupnak sem volt jó hete, az amerikai visszatérése úgy fest, kudarcba fullad, hiszen sorra hagyják ott versenyzői. Mindeközben Kim Rasmussent eltávolította a kézilabda szövetség a szövetségi kapitányi pozícióból, így a sorsdöntő olimpiai selejtezőtornára már nem a dán szakember készíti fel a lányokat.

https://blogstar.blogstar.hu/./pages/blogstar/contents/blog/88789/pics/lead_800x600.jpg
heti összefoglaló
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?