Blogolj!

Ez történt a héten és erről írtak a Blogstaron (január 13-19.)

Annyi kiemelkedő esemény jellemezte az év 3. hetét, hogy az kisebbfajta rekord. Megxit, az ukrán utasszállító lelövése, köd, szmog, madárinfluenza, börtönkártérítések, lemondott orosz kormány, a Néppárt és az EP – jobb dolga nem lévén... -  újra minket támad, 100 éves gróf Apponyi Albert trianoni védőbeszédje, budapesti vízilabda Eb és bravúrok a férfi kézilabda Eb-n. 

Lássunk neki! Az angol királyi család a megszokottnál is nagyobb figyelmet követelt magának, és egy életre megtanulhattuk a Megxit szavacskát. A hét elején fogadta a királynő az asszonya nyomására elvágyódó Harry herceget, ahol sikerült megbeszélniük a részleteket, mert ez a szakítás nem csak elég komoly anyagi kérdéseket vetett fel, de úgy fest még a címeikről is le kell mondjanak. Viszont úgy tűnik Meghan Markle üzletasszony nincs kétségbeesve.

Az amerikai-iráni konfliktus „járulékos vesztesége” az irániak által lelőtt ukrán gép, melynek története ezen a héten is folytatódott, a fekete doboz pedig visszakerül Ukrajnába. Az orosz kormány lemondása is hideg zuhanyként ért sokakat, de Putyin – mint mindig - úgy tűnik mindent kézben tart.

A héten volt 100 éves a trianoni védőbeszéd, a diktátum teljes szövege kinyomtatva is megjelent. Száz év alatt pedig nem lett jobb a helyzet, a drága román politikusok is hozták a formájukat, cigányoztak kicsit, szemétkednek Marosvásárhelyen, amúgy meg csak a szokásos, össze-vissza beszélnek.

Franciaországban Macron menekült, Németországban Merkel ragaszkodik, Nigériában pedig üldözik a keresztényeket. 

Itthon Karácsony Gergely ezen a héten is gőzerővel dolgozott, ment a hiszti, a zsarolás, a Liget-projektet sem ereszti a főpolgármester, a biodómra viszont megoldás kéne tőle, szóval jaj nekünk. Mert ha olyan jó érzékkel talál megoldást, mint ahogy kinevezte az új főkertészt, meg a sajtófőnökét, akkor a 444 csúsztatása Liget ügyben csak smafu.

A Momentumos kompánia is szépen szerepelt a héten, különösen a női szakasz, Botka is érdekesen hívta fel magára a figyelmet, ahogy Lendvai Ildikó is, a Gyurcsány családnak pedig megint a magyar nyelvvel gyűlt meg a baja. 

A bíróságokon megjelentek a Füttyös Gyurik, azaz Hunvald György és Simonka György, de a „szépreményű” Gulyás Márton neve is előkerült – egyelőre - egy régi ügy kapcsán. S ha már a cellák világa. A börtönben raboskodók kártérítései eleve egy agybaj – főleg olyan markáns indokokkal, hogy a nem süt elég napfény a zárkába... -, de igazán a 444 és a magyar Helsinki Bizottság járatta csúcsra az elmeháborodottságot. Még az a szerencse, hogy a kormány észnél van.

A héten köd és szmog is nehezítette az életünket, nálunk is felbukkant a madárinfluenza, de az Európai Néppárt és az Európai Parlament sem kímélt minket. Sajnos január végén drágul majd a kenyér, de ha időben nyilatkozunk az adókedvezményeinkről, akkor a fizetésünk is több lehet.

Azért jó hír is akadt bőven, idén is segít a kormány a jogosítvány megszerzésében, folytatódik és bővül a falusi otthonteremtési támogatás, idén is fizeti a kormány a 35 év alattiak nyelvvizsgáját, lesz béremelés az egészségügyben, sok gyerek jut friss zöldséghez és gyümölcshöz, Hévíz pedig a legkedveltebb európai úti cél lehet, amihez mi is hozzájárulhatunk.

Nullker blogunknak is volt miről írnia. Józsefváros új ura elég rendetlen és még hazudik is, bár utóbbi már nem meglepő. Újbudán László Imre mondta meg a semmit, és a XVI. kerületben is akadnak gondok a fejben.

A hét vadbarma címet az az autós érdemelte ki, aki a szélvédőjébe szorult sérülttel menekült a rendőrök elől, a heti jó arc pedig a legendás kenus, Wichmann Tamás.

Bayer Zsolt a héten hozott nekünk egy gyönyörű beszédet, elmondta a véleményét Weberről, és a „tönkretett” oktatásunkról is ejtett pár szót. 

A sport világban is számtalan érdekesség jött velünk szembe a héten. A férfi kézilabda Eb-n nem is egy, de két bravúrt hozott össze a válogatott, majd jött a menetrendszerű pofon is. A budapesti vízilabda Eb-n viszont a fiúk is menetelnek szépen, és a lányok is sok örömet okoztak. Ja, és Hosszú Katinka hetedszer lett az év sportolója.

Legnagyobb sajnálatunkra rasszista ügy borzolta a kedélyeket női kézilabdában, és egy korábbi nem erőszakos ügy is újra terítékre került. Szexbotrány külföldön is akad, de a rágalmazó csúnyán ráfázott, csakúgy az a tolvaj, aki futballhuligánoktól akart lopni, de olasz bajnokin is láthattunk igencsak szokatlan jelenetet.

Kultúra? Film? Mozi? Ezekről is tudtunk mesélni. Tarantino filmje lett a kritikusok kedvence, amiből most egy sorozatot tervez, megérkezett az új James Bond magyar előzetese, először lesz fekete zsűrielnöke a cannes-i filmfesztiválnak, lesz magyar zsűritagja a Berlinalénak, viszont idén nem lesz magyar film az Oscaron.

Előkerült ellenben egy rég elveszett festmény - nem Sylvester Stallone egyik remekére gondolunk -, a Vatikáni Könyvtár igazi kincseket tesz elérhetővé, 40 éve mutatták be nálunk a Hair filmet nemzetközileg elismert gordonkaművész került a Liszt Ferenc Kamarazenekar élére és nemzeti emlékhely lesz a Tisza-kastély.

Ennél sokkal szomorúbb, hogy elhunyt Makkai Ádám, Christopher Tolkien, de Lukácsi Hubára is emlékeztünk. 

Az állatok és a celebek világában – mert a kettő nem ugyanaz – szintén zsúfolt napok állnak a hátunk mögött. Volt aki vérebbel szelfizett, míg néhány kutyus terápiás célzattal dolgozik a repülőtéren, de láthattunk albínó fülesbaglyot és örvös légykapót is, valamint örülhettünk Goody boldogságának is.

Rihanna szakított a pasijával, magyar zenekar lett Európa egyik feltörekvő együttese, egy tini írja a következő James Bond film betétdalát, Eminem új albumot adott ki, és elvettek egy Michelin csillagot a legendás Bocuse étteremtől.

A héten nyugdíjba vonult a Windows 7, turisták megrongálták Peruban a Machu Picchut, és kiderült, hogy Kolumbusz tényleg találkozott kanibálokkal. Még szerencse, hogy nem ették meg.  

https://blogstar.blogstar.hu/./pages/blogstar/contents/blog/89115/pics/lead_800x600.jpg
Bayer Zsolt,Blogstar,Ez történt,Harry,Kézilabda,Megxit
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?