Blogolj!

Ez történt a héten, erről írtak a Blogstaron (március 16-22.)

A koronavírus elterjedése mindent átírt a héten. Míg Magyarországon száz fölött a betegek száma, addig Olaszországban már majdnem ezren halnak meg egy nap. Bezárások, halasztások, gazdasági válság. Heti összefoglaló.

Ezen a héten már szinte minden a koronavírusról szólt, mely új szintre lépett hazánkban, minek köszönhetően egyre több a megbetegedés. Jelenleg 131 fertőzött van és fertőzöttek már az ország egész területén vannakHatan hunytak el a vírus következtében de van már 12 gyógyult betegünk is.
A vírus az élet szinte minden szegmensére hatással van. Hétfőtől bezártak az iskolák, vasárnaptól a katolikus egyház nem tart nyilvános szentmiséket, bezárták a fővárosi játszótereket, bezárt a Magyar Nemzeti Múzeum és a Szépművészeti Múzeum is.

MTI/Komka Péter

A kijárási tilalom a levegőben lóg, és egyre többen követelik, hogy mindenki maradjon otthon. Ki szelídebben, ki erőszakosabban.
A gazdaságra is negatív hatással van a vírus. Magyarországon leállt a győri Audi és az esztergomi Suzuki gyár is, Parragh László a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint biztosra vehető, hogy összeomlik a magyar munkaerőpiac.

MTI/Krizsán CsabaDe bajban mutatkoznak meg az igaz emberek. Legfontosabb, hogy a kormány több olyan döntést hozott, mely a vállalkozásokat és a magánembereket is nagyban segíti, de a vállalkozók is segítenek, ahol tudnak. Csányi Sándor a magánklinikáját szabadította fel, Gulácsi Péter milliókkal segít, Kásás Tamás pizzériája pizzát süt az egészségügyben dolgozóknak, Mága Zoltán tabletet, Tiborcz István lélegeztetőgépet adományozott. Pély Barna zenével próbálja otthonmaradásra bírni az időseket. A honlap.hu pedig a bajba jutott vállalkozásokat segíti, hogy előbbre jussanak.


A jó emberek mellett ilyenkor persze megjelennek a döglegyek is. Soros újságírói továbbra uszítanak itthon és külföldön is. Az Amnesty International ellenzi a szigorú karantént. Egy Momentumos politikus Olaszországból hazatérve testületi ülésre ment, Hont András pedig Eszenyi Enikő halálát kívánja.Ahogy itthon úgy külföldön is találunk pozitív példákat. Többek között Ryan Reynolds áldozott milliókat a koronavírus elleni harcra, a Facebook pedig a nehéz helyzetben lévő cégeket fogja megsegíteni
Apropó külföld. Vigyázó szemünket most Olaszországra vetjük, ahol napról napra dől meg a halálozási rekord, vasárnap pedig szinte a teljes termelést leállították. De súlyos a helyzet Spanyolországban is és egyre több  országban üti fel a fejét a vírus. Romániára is érdemes odafigyelni, bár ők inkább a hülyeségben viszik a pálmát, egy pópa közös kanállal áldoztatta végig a híveket, egy utas az egész repülőt megfertőzhette, melyen utazott, de még egy román szenátor ellen is eljárás indul, mert több embert is megfertőzött.
A vírus az ismert embereket sem kímélte, Albert monacói herceg és Daniel Dae Kim, színész is elkapta a betegséget.
Közben zajlik az amerikai elnökválasztás, ahol egyre valószínűbb Trump és Biden párharca.


A sport világát is megrendítette a járvány. Az MLSZ felfüggesztett minden labdarúgó-bajnokságot, egy évvel elhalasztották a foci EB-t, lehet, hogy törlik az egész Forma-1-es szezont, elhalasztják a divízió I/A és I/B jégkorong világbajnokságot is és egyre többen kérik az olimpia elhalasztását is, bár a NOB elnöke ezt nem tartaná tisztességesnek.
Ezek mellett rövid hírnek számít, hogy Messi feltételeket szabott, hogy a Barcában maradjon.
De a héten megemlékeztünk Csermák Józsefről és Ayrton Sennáról is.A kultúra is megszenvedi a vírust. Elmarad a cannes-i filmfesztivál és az Euróviziós Dalfesztivál is és csúszik a Jóbarátok összeállása is.
Eszenyi Enikő lemondott a Vígszínház éléről és visszavonta pályázatát, a hét végére pedig egy szomorú hír is érkezett, 81 éves korában elhunyt Kenny Rogers.

https://blogstar.blogstar.hu/./pages/blogstar/contents/blog/92142/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?