Blogolj!

Ez történt a héten, erről írtak a Blogstaron (április 6-12.)

A koronavírus pusztítása, az emberek fegyelmezetlensége, a kijárási korlátozás meghosszabbítása (és szigorítása húsvét idején) és Karácsony alkalmatlansága heti összefoglalónkban.

A hét elején Orbán Viktor bemutatta a gazdaságvédelmi akciótervet, melynek legfontosabb célja az emberek és a munkahelyek védelme, valamint az, hogy immáron három új alap is segíti a gazdaság helyreállítását. Tömeg-lélegeztetőgépeket fejlesztenek az országban, újabb védőfelszereléseket kapnak az orvosok és hatvan speciális járványügyi mentőegység dolgozik gőzerővel. Míg a kormány megtesz mindent a járvány okozta problémák szó szerinti orvoslásáért, addig az EU - ami finoman szólva sincs a helyzet magaslatán és teljesen más problémákkal van elfoglalva -  csak kritizál.

Nagy gond, hogy az idő múltával a járvány okozta helyzetet, bezártságot egyre nehezebben viselik az emberek így növelve a vírus tömeges terjedésének veszélyét, emiatt több települést is szinte hermetikusan „lezártak” húsvét idejére amihez balatoni helységek is csatlakoztak. Áder János ehhez kapcsolódóan beszédében a türelemre és kitartásra kérte az embereket, Orbán Viktor pedig bejelentette, hogy a kijárási korlátozásokat határozatlan ideig meghosszabbítják.

Hazánkban a megbetegedések száma már átlépte az ezret, a Pesti úti idősotthonban több mint százan fertőződtek meg, ahol Müller Cecília újabb járványügyi intézkedéseket rendelt el, Karácsony Gergelyről pedig újra bebizonyosodott, hogy alkalmatlan posztjának betöltésére.

A héten kiderült, hogy a járvány megváltoztathatja az érettségi menetét is idén: az oktatási akciócsoport csak az írásbeli vizsgák megtartását javasolja, 75 ezer diákot felmentettek a nyelvvizsga kötelezettség alól, mivel a gazdaságnak szüksége lesz a diplomás munkavállalókra, valamint a munkák leállásának idejére a munkabért az állam 3 hónapig 70 százalékban átvállalja.

Nemcsak itthon, hanem világszerte nagy a baj: több mint másfélmillió beteget regisztráltak eddig összesen. Oroszországban már több mint tízezer ember betegedett meg, Olaszországban még mindig kritikus a helyzet, ahogy az Egyesült Államokban is egyre több a halott (most már ott a legtöbb a világon), Spanyolországban teljes a káosz, a Benelux államokban is sorra betegednek meg az emberek, viszont a kiindulópontként jegyzett Vuhanban feloldották a vesztegzárat.

Mind e közben az Egyesült Államokban Bernie Sanders kilépett az elnökjelöltségéért folytatott versenyből, míg a járvány súlyosságát jelzi az is, hogy az Egyesült Királyságban a 93 éves II. Erzsébet rendkívüli beszédet intézett az emberekhez. És ha már a szigetország: a koronavírussal diagnosztizált Boris Johnson brit miniszterelnök kórházba került, ahol intenzív osztályon ápolták, de már – legalábbis a hivatalos kommunikáció szerint - túl van a nehezén.

A héten is értek veszteségek, leginkább a kulturális világban: meghalt Shirley Douglas színésznő, és John Prine countryénekes.

https://blogstar.blogstar.hu/./pages/blogstar/contents/blog/93210/pics/lead_800x600.jpg
Belpolitika,heti összefoglaló,II. Erzsébet,kijárási korlátozás,koronavírus,külpolitika,Kultúra,Orbán Viktor,sport
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?