Blogolj!

Ez történt a héten, erről írtak a Blogstaron (április 13-19.)

Ragnar Volarus

Ugyan a koronavírus nem ereszt minket, de bloggereink az otthoni munkavégzés során is nyitva tartják szemüket, így nem csak a járványról olvashattak a Blogstaron a hét folyamán. 

Ezt a húsvét hétfőt sokáig nehezen felejtjük, bár a locsolkodást sokan így is megoldották, ebben Győrfi Pál is nagy segítséget nyújtott, és ki ne hagyjuk Andrea Bocellit sem. Mindezek ellenére még mindig minden a koronavírusról szól, és ez így is marad egy jó darabig. A hét elején még 1500 alatt volt Magyarországon a fertőzöttek száma, ez sajnos vasárnap reggelre felkúszott 1916-ra. Ha van olyan, hogy jó hír, akkor a magyar lélegeztetőgépek gyártása talán ide sorolható, és a folyamatosan érkező védőfelszerelések is.

Müller Cecília biztosan nem vágyott efféle népszerűségre, de az országos tisztifőorvos-asszonytól a héten megtudhattuk, hogy felszálló ágban van a járvány, továbbra is óvatosnak kell maradnunk, az életmentő műtéteknek nem szabad elmaradniuk, kizárólag az orvosilag indokolt betegeket engedik haza a kórházakból, és 11 iránit azonnal kitoloncoltak az országból.

Azt is megtudhattuk, hogy idén csak írásbeli érettségik lesznek – már ha a PDSZ is úgy akarja - és a kijárási korlátozásokat is meghosszabbítják. Azzal is mindenki jó ha tisztában van, hogy április 27-től csak fedett arccal lehet igénybe venni a BKK járműveit, az önkormányzatok pedig szigorítanak, és sok közterületet lezárnak, de reméljük lesz még idén módunk szórakozni.  

Ejtsünk néhány szót a konstruktív magyar ellenzékről is. Kocsis-Cake Olivio a határontúli magyarokat gyalázta, Karácsony Gergely a facebookon üzenget, Baranyi Krisztina szánalmas videókat gyárt, a józsefvárosi Momentumos Szarvas Koppány Bendegúz akasztással fenyeget, Pikó András pedig önkormányzati ingatlanba tuszkolja be az utcán élő hajléktalanokat a veszélyhelyzetre hivatkozva, de a húsvéti bezártság megviselte Vadai Ágnest, a DK alelnökét is.

De nem csak ők estek a fejükre, Szinetár Dóra sem lehet büszke e heti teljesítményére, ahogy a volt szoci államtitkár Szabó Zoltán, vagy a hvg-s Tóta W. Árpád sem, de néhány honfitársunk sem áll a helyzet magaslatán, pedig próbálnak minden fegyvert bevetni, hogy az észre, és a szívre hassanak.

Külfölden sem jobb a helyzet. A világban több mint kétmillió a fertőzöttek száma, Németország szigorítde csak szelektálva -, Nagy-Britanniában 15 ezer felett a halálozások száma, Olaszországban 23 ezer és a spanyolok is harmadszorra is kezdeményezik a szükségállapot meghosszabbítását. A svédországi helyzetről Bayer Zsolt blogjában olvashattunk négy részes elemzést (1. rész, 2. rész., 3. rész., 4. rész), de Kanadában sem kolbászból van a kerítés. Trump a hét elején katasztrófaterületté nyilvánította az Egyesült Államokat, majd berágott a WHO-ra, a hét második felében viszont már az amerikai gazdaság újraindításán törte a fejét.

Viszont sokan igyekeznek megkönnyíteni a mindennapi életet és a vírus elleni harcot. Például az a 99 éves férfi, aki egy vagyont gyűjtött össze, hogy segítsen. Vagy Leonardo DiCaprio, a Szibériai Közös használatú Kör Fotonforrás Központ, és még a magyar rendőrök is.

A gazdaság is nyögi a koronavírust, az agrárium a héten talán kicsit fellélegezhetett, és a győri Audi-gyár is éledezik, de a Wizzair ezt nem mondhatja el magáról. Az viszont jó hír, hogy az IMF derülátó velünk kapcsolatban.

Ellenben cseppet sem lélekemelő a magyar vállalkozók helyzete, akiket a legnagyobb bajban sem segít képviseleti szervezetük, sőt a BKIK csak nehezíti a helyzetüket, bár ilyen elnökkel és vezetőkkel az élén ez még csak nem is meglepő.

Filmszakadás blogunk sem a premierekről ír mostanában. Átalakul Cannes, csúsznak a Pixar filmek és a Zsigmond Vilmos nemzetközi filmfesztivál is, de például az HBO már koronavírusos sorozaton dolgozik, a Netflix Sisi hercegnőről szóló szériát forgat, de egy plágiumvád is tollvégre került.

A héten elhunyt Fekete György az MMA tiszteletbeli elnöke, a magyar kultúra élharcosa, és sajnos az E.T. operatőre is a koronavírus áldozata lett, míg Csűrös Karola kórházba került. Sorra tiltják be a nyári rendezvényeket külföldön, viszont régészeti leletre bukkantak Irakban az Iszlám Állam pusztítása után, és a világörökség része lehet néhány magyar kuriózum.

Megállt a sportélet is, így a Trollfocis fiúk is leginkább múltidézéssel töltik napjaikat, bár akad néhány karanténszegő akiket oszlatni kell, és toplisták, na meg átigazolási pletykák is akadnak.

A héten volt a Hillsborough-tragédia évfordulója, Aján Tamás belebukott a súlyemelők botrányába, Kapás Bogi pedig ismét megmutatta miért imádja őt mindenki. Ugyan idén tuti nem lesz olimpia, de néhány korábbi legendáról megemlékeztünk, többek közt Hammerl László, Rejtő Ildikó, Polyák Imre és Kozma István legendás pályafutásáról, és az 1964-es vízilabda olimpiai döntőről is.

Ha Ön szereti az operettet, akkor van jó hírünk, most induló Kulissza blogunkat érdemes lesz böngészni. Amire még érdemes vetni egy pillantást, az Banksy néhány formabontó otthoni alkotása, de nem kevésbé meglepő egy nő és szerelmi élete. Ha van ideje, akkor pedig mindenképpen írja alá a Székely Nemzeti Tanács petícióját, Nagy Feró már megtette.

https://blogstar.blogstar.hu/./pages/blogstar/contents/blog/93518/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?